Babka piaskowa. Na Wielkanoc sprawdzi się idealnie
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć mazurków, serników, paschy oraz tradycyjnych bab. Na stole warto postawić przepyszną babkę piaskową z pomarańczami. Skusi każdego łasucha.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Formę do babki z kominkiem wysmarować tłuszczem.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę, do masy kolejno dodawać jaja, każde dokładnie utrzeć.
- Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku, porcjami dodawać do masy jajecznej na zmianę z mlekiem, cały czas ucierać.
- Pomarańcze (4 szt.) grubo obrać, ostrym nożem wykroić cząstki.
- Sok, który wyciekł przy tej czynności, oraz owoce dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić.
- Piec na środkowej półce piekarnika około 45 minut. Wyjąć z pieca, odstawić n a 10 minut, wyłożyć z formy i wystudzić.
- Babkę przełożyć na paterę, posypać cukrem pudrem.
- 1 pomarańczę grubo obrać, wyfiletować, a cząstki ułożyć na cieście.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl