Awokado wycofywane z restauracji w USA. Powodem jego cena
Awokado jest dla wielu kulinarnym odkryciem. W Polsce jego ceny są na tyle wysokie, że dla większości wciąż pozostaje rarytasem. W Stanach Zjednoczonych doszło do tego, że restauracje muszą wykreślać z menu potrawy z awokado.
Awokado coraz droższe. Problem w restauracjach
Amerykańskie media donoszą, że w związku z podwyżką cen awokado wiele restauracji jest zmuszonych do usuwania z kart dań, które je w sobie zawierają. To prawdziwy cios zwłaszcza dla fanów kuchni meksykańskiej – w końcu tradycyjne guacamole to dodatek do wielu potraw.
Zdaniem specjalistów tak wysokich cen awokado nie było od dekady – w porównaniu z lipcem ubiegłego roku wzrosły aż o 129 procent.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
W ciągu ostatniego roku konsumpcja awokado w USA gwałtownie wzrosła, a produkcja – przede wszystkim w Meksyku, z którego pochodzi 80 proc. awokado dostępnego na amerykańskim rynku – spadła.
Jak podaje serwis kulinarny delish.com, doszło do tego, że miłośnicy awokado, w tym sami Meksykanie, stworzyli "oszukane guacamole". Aby je przygotować, wystarczy zmiksować cukinię z oliwą – taka pulpa ma imitować kremowe awokado. Pozostałe składniki pozostają bez zmian.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl