Awokado wycofywane z restauracji w USA. Powodem jego cena

Awokado jest dla wielu kulinarnym odkryciem. W Polsce jego ceny są na tyle wysokie, że dla większości wciąż pozostaje rarytasem. W Stanach Zjednoczonych doszło do tego, że restauracje muszą wykreślać z menu potrawy z awokado.

Awokado jest coraz droższe. Wiele osób może na tym stracić
Źródło zdjęć: © 123RF

Awokado coraz droższe. Problem w restauracjach

Amerykańskie media donoszą, że w związku z podwyżką cen awokado wiele restauracji jest zmuszonych do usuwania z kart dań, które je w sobie zawierają. To prawdziwy cios zwłaszcza dla fanów kuchni meksykańskiej – w końcu tradycyjne guacamole to dodatek do wielu potraw.

Zdaniem specjalistów tak wysokich cen awokado nie było od dekady – w porównaniu z lipcem ubiegłego roku wzrosły aż o 129 procent.

W ciągu ostatniego roku konsumpcja awokado w USA gwałtownie wzrosła, a produkcja – przede wszystkim w Meksyku, z którego pochodzi 80 proc. awokado dostępnego na amerykańskim rynku – spadła.

Jak podaje serwis kulinarny delish.com, doszło do tego, że miłośnicy awokado, w tym sami Meksykanie, stworzyli "oszukane guacamole". Aby je przygotować, wystarczy zmiksować cukinię z oliwą – taka pulpa ma imitować kremowe awokado. Pozostałe składniki pozostają bez zmian.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Większość z nas popełnia ten błąd. Jak ugotować bób?

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę