Awokado wycofywane z restauracji w USA. Powodem jego cena

Awokado jest dla wielu kulinarnym odkryciem. W Polsce jego ceny są na tyle wysokie, że dla większości wciąż pozostaje rarytasem. W Stanach Zjednoczonych doszło do tego, że restauracje muszą wykreślać z menu potrawy z awokado.

Awokado jest coraz droższe. Wiele osób może na tym stracić
Źródło zdjęć: © 123RF

Awokado coraz droższe. Problem w restauracjach

Amerykańskie media donoszą, że w związku z podwyżką cen awokado wiele restauracji jest zmuszonych do usuwania z kart dań, które je w sobie zawierają. To prawdziwy cios zwłaszcza dla fanów kuchni meksykańskiej – w końcu tradycyjne guacamole to dodatek do wielu potraw.

Zdaniem specjalistów tak wysokich cen awokado nie było od dekady – w porównaniu z lipcem ubiegłego roku wzrosły aż o 129 procent.

W ciągu ostatniego roku konsumpcja awokado w USA gwałtownie wzrosła, a produkcja – przede wszystkim w Meksyku, z którego pochodzi 80 proc. awokado dostępnego na amerykańskim rynku – spadła.

Jak podaje serwis kulinarny delish.com, doszło do tego, że miłośnicy awokado, w tym sami Meksykanie, stworzyli "oszukane guacamole". Aby je przygotować, wystarczy zmiksować cukinię z oliwą – taka pulpa ma imitować kremowe awokado. Pozostałe składniki pozostają bez zmian.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Większość z nas popełnia ten błąd. Jak ugotować bób?

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy