8 powodów, dla których warto jeść awokado

Tłuste, ale bardzo zdrowe. Masło bogów, bo tak bywa nazywane awokado, dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w witaminy: A, C, E H i K oraz z grupy B, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy koktajli albo zrobić pyszną pastę guacamole. Dlaczego warto jeść awokado? Sprawdźmy.

Obraz

/ 8Masło bogów

Obraz
© 123RF

Tłuste, ale bardzo zdrowe. Masło bogów, bo tak bywa nazywane awokado, dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w witaminy: A, C, E H i K oraz z grupy B a także kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy koktajli albo zrobić pyszną pastę guacamole. Dlaczego warto jeść awokado? Sprawdźmy.

Awokado doskonale sprawdzi się w walce z rakiem. Znajdujące się w nim witaminy C i E, luteina i kwas foliowy to zabójcza mieszanka dla wolnych rodników, które przyspieszają tworzenie się komórek nowotworowych. Owoc może pomóc szczególnie w przypadkach nowotworów jamy ustnej, prostaty i piersi.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Sprawny mózg

Obraz
© 123RF

Dzięki dużej zawartości witaminy E awokado znakomicie wpływa na pracę mózgu. Witamina ta, zwaną też witaminą, młodości neutralizuje wolne rodniki i poprawia pamięć. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych stwierdzili również, że zawarte w owocu foliany hamują niektóre objawy choroby Alzheimera. Znajdziemy w nim również lecytynę, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego.

/ 8Zdrowe stawy

Obraz
© 123RF

Awokado zawiera przeciwzapalne antyoksydanty, które wraz z odpowiednimi kwasami tłuszczowymi hamują degenerację chrząstek stawowych. W dodatku badania dowiodły, że w przypadku uszkodzeń stawów awokado pomaga w ich odbudowie. Warzywo to jest polecane również osobom chorującym na reumatyzm - powoduje zmniejszenie dolegliwości.

/ 8Lepsze trawienie

Obraz
© 123RF

Łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, działa więc kojąco na wrażliwą ścianę żołądka. Owoc ten zalecany jest w przypadkach zbyt małej ilości wydzielanych soków żołądkowych. Zawiera również mnóstwo błonnika, co w oczywisty sposób wspomaga trawienie i ułatwia jednocześnie zachować prawidłową florę bakteryjną w jelitach, a także szybciej usunąć z nich toksyczne resztki pokarmowe.

/ 8Zdrowa i młoda skóra

Obraz
© 123RF

W awokado znajdują się antyoksydanty, dzięki którym dłużej zachowujemy młodość. Jednocześnie dieta bogata w ten owoc, stymuluje organizm do zwiększonej produkcji kolagenu, dzięki czemu skóra staje się gładsza, jędrniejsza i zdrowsza. Dodajmy je też do sałatek z warzyw (np. pomidorów czy szpinaku), wówczas wchłanianie beta-karotenu zwiększy się nawet 4-krotnie! Podobnie działa olej z awokado. Właściwości odmładzające ma też olej z pestek awokado.

/ 8Zdrowe serce

Obraz
© 123RF

Pracę serca, tętnic i żył wspomagają znajdujące się w awokado tłuszcze nienasycone, w tym kwas oleinowy i witamina E. Dzięki nim mięsień sercowy pracuje sprawniej. Poza tym witamina B6 oraz kwas foliowy, pomagają regulować poziom homocysteiny, która - jeśli jest jej zbyt dużo - uszkadza naczynia krwionośne i wiąże się z problemami miażdżycowymi i zakrzepowymi.

/ 8Pogromca złego cholesterolu

Obraz
© 123RF

Choć awokado jest tłuste i bardzo kaloryczne, to jednak zawiera dobroczynne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w których rozpuszczają się tak bardzo potrzebne minerały i witaminy. Tłuszcze te posiadają cenny fitoskładnik beta-sitosterol, który obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów przy jednoczesnym wzroście dobrego cholesterolu HDL.

/ 8Obniża ciśnienie krwi

Obraz
© 123RF

Osoby z nadciśnieniem powinny włączyć awokado do codziennej diety. Zawiera ono bowiem o 35 proc. więcej potasu niż np. banany. Kwasy omega-3 i kwas oleinowy także skutecznie obniżają ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia i chroniąc przed udarem.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu