8 powodów, dla których warto jeść awokado
Tłuste, ale bardzo zdrowe. Masło bogów, bo tak bywa nazywane awokado, dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w witaminy: A, C, E H i K oraz z grupy B, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy koktajli albo zrobić pyszną pastę guacamole. Dlaczego warto jeść awokado? Sprawdźmy.
Masło bogów
Tłuste, ale bardzo zdrowe. Masło bogów, bo tak bywa nazywane awokado, dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w witaminy: A, C, E H i K oraz z grupy B a także kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy koktajli albo zrobić pyszną pastę guacamole. Dlaczego warto jeść awokado? Sprawdźmy.
Awokado doskonale sprawdzi się w walce z rakiem. Znajdujące się w nim witaminy C i E, luteina i kwas foliowy to zabójcza mieszanka dla wolnych rodników, które przyspieszają tworzenie się komórek nowotworowych. Owoc może pomóc szczególnie w przypadkach nowotworów jamy ustnej, prostaty i piersi.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Sprawny mózg
Dzięki dużej zawartości witaminy E awokado znakomicie wpływa na pracę mózgu. Witamina ta, zwaną też witaminą, młodości neutralizuje wolne rodniki i poprawia pamięć. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych stwierdzili również, że zawarte w owocu foliany hamują niektóre objawy choroby Alzheimera. Znajdziemy w nim również lecytynę, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego.
Zdrowe stawy
Awokado zawiera przeciwzapalne antyoksydanty, które wraz z odpowiednimi kwasami tłuszczowymi hamują degenerację chrząstek stawowych. W dodatku badania dowiodły, że w przypadku uszkodzeń stawów awokado pomaga w ich odbudowie. Warzywo to jest polecane również osobom chorującym na reumatyzm - powoduje zmniejszenie dolegliwości.
Lepsze trawienie
Łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, działa więc kojąco na wrażliwą ścianę żołądka. Owoc ten zalecany jest w przypadkach zbyt małej ilości wydzielanych soków żołądkowych. Zawiera również mnóstwo błonnika, co w oczywisty sposób wspomaga trawienie i ułatwia jednocześnie zachować prawidłową florę bakteryjną w jelitach, a także szybciej usunąć z nich toksyczne resztki pokarmowe.
Zdrowa i młoda skóra
W awokado znajdują się antyoksydanty, dzięki którym dłużej zachowujemy młodość. Jednocześnie dieta bogata w ten owoc, stymuluje organizm do zwiększonej produkcji kolagenu, dzięki czemu skóra staje się gładsza, jędrniejsza i zdrowsza. Dodajmy je też do sałatek z warzyw (np. pomidorów czy szpinaku), wówczas wchłanianie beta-karotenu zwiększy się nawet 4-krotnie! Podobnie działa olej z awokado. Właściwości odmładzające ma też olej z pestek awokado.
Zdrowe serce
Pracę serca, tętnic i żył wspomagają znajdujące się w awokado tłuszcze nienasycone, w tym kwas oleinowy i witamina E. Dzięki nim mięsień sercowy pracuje sprawniej. Poza tym witamina B6 oraz kwas foliowy, pomagają regulować poziom homocysteiny, która - jeśli jest jej zbyt dużo - uszkadza naczynia krwionośne i wiąże się z problemami miażdżycowymi i zakrzepowymi.
Pogromca złego cholesterolu
Choć awokado jest tłuste i bardzo kaloryczne, to jednak zawiera dobroczynne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w których rozpuszczają się tak bardzo potrzebne minerały i witaminy. Tłuszcze te posiadają cenny fitoskładnik beta-sitosterol, który obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów przy jednoczesnym wzroście dobrego cholesterolu HDL.
Obniża ciśnienie krwi
Osoby z nadciśnieniem powinny włączyć awokado do codziennej diety. Zawiera ono bowiem o 35 proc. więcej potasu niż np. banany. Kwasy omega-3 i kwas oleinowy także skutecznie obniżają ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia i chroniąc przed udarem.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl