8 powodów, dla których warto jeść awokado

Tłuste, ale bardzo zdrowe. Masło bogów, bo tak bywa nazywane awokado, dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w witaminy: A, C, E H i K oraz z grupy B, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy koktajli albo zrobić pyszną pastę guacamole. Dlaczego warto jeść awokado? Sprawdźmy.

Obraz

/ 8Masło bogów

Obraz
© 123RF

Tłuste, ale bardzo zdrowe. Masło bogów, bo tak bywa nazywane awokado, dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w witaminy: A, C, E H i K oraz z grupy B a także kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy koktajli albo zrobić pyszną pastę guacamole. Dlaczego warto jeść awokado? Sprawdźmy.

Awokado doskonale sprawdzi się w walce z rakiem. Znajdujące się w nim witaminy C i E, luteina i kwas foliowy to zabójcza mieszanka dla wolnych rodników, które przyspieszają tworzenie się komórek nowotworowych. Owoc może pomóc szczególnie w przypadkach nowotworów jamy ustnej, prostaty i piersi.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Sprawny mózg

Obraz
© 123RF

Dzięki dużej zawartości witaminy E awokado znakomicie wpływa na pracę mózgu. Witamina ta, zwaną też witaminą, młodości neutralizuje wolne rodniki i poprawia pamięć. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych stwierdzili również, że zawarte w owocu foliany hamują niektóre objawy choroby Alzheimera. Znajdziemy w nim również lecytynę, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego.

/ 8Zdrowe stawy

Obraz
© 123RF

Awokado zawiera przeciwzapalne antyoksydanty, które wraz z odpowiednimi kwasami tłuszczowymi hamują degenerację chrząstek stawowych. W dodatku badania dowiodły, że w przypadku uszkodzeń stawów awokado pomaga w ich odbudowie. Warzywo to jest polecane również osobom chorującym na reumatyzm - powoduje zmniejszenie dolegliwości.

/ 8Lepsze trawienie

Obraz
© 123RF

Łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, działa więc kojąco na wrażliwą ścianę żołądka. Owoc ten zalecany jest w przypadkach zbyt małej ilości wydzielanych soków żołądkowych. Zawiera również mnóstwo błonnika, co w oczywisty sposób wspomaga trawienie i ułatwia jednocześnie zachować prawidłową florę bakteryjną w jelitach, a także szybciej usunąć z nich toksyczne resztki pokarmowe.

/ 8Zdrowa i młoda skóra

Obraz
© 123RF

W awokado znajdują się antyoksydanty, dzięki którym dłużej zachowujemy młodość. Jednocześnie dieta bogata w ten owoc, stymuluje organizm do zwiększonej produkcji kolagenu, dzięki czemu skóra staje się gładsza, jędrniejsza i zdrowsza. Dodajmy je też do sałatek z warzyw (np. pomidorów czy szpinaku), wówczas wchłanianie beta-karotenu zwiększy się nawet 4-krotnie! Podobnie działa olej z awokado. Właściwości odmładzające ma też olej z pestek awokado.

/ 8Zdrowe serce

Obraz
© 123RF

Pracę serca, tętnic i żył wspomagają znajdujące się w awokado tłuszcze nienasycone, w tym kwas oleinowy i witamina E. Dzięki nim mięsień sercowy pracuje sprawniej. Poza tym witamina B6 oraz kwas foliowy, pomagają regulować poziom homocysteiny, która - jeśli jest jej zbyt dużo - uszkadza naczynia krwionośne i wiąże się z problemami miażdżycowymi i zakrzepowymi.

/ 8Pogromca złego cholesterolu

Obraz
© 123RF

Choć awokado jest tłuste i bardzo kaloryczne, to jednak zawiera dobroczynne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w których rozpuszczają się tak bardzo potrzebne minerały i witaminy. Tłuszcze te posiadają cenny fitoskładnik beta-sitosterol, który obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów przy jednoczesnym wzroście dobrego cholesterolu HDL.

/ 8Obniża ciśnienie krwi

Obraz
© 123RF

Osoby z nadciśnieniem powinny włączyć awokado do codziennej diety. Zawiera ono bowiem o 35 proc. więcej potasu niż np. banany. Kwasy omega-3 i kwas oleinowy także skutecznie obniżają ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia i chroniąc przed udarem.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?