Awokado odmiany Hass – zastosowanie w kuchni, przechowywanie, wartości odżywcze, przepisy
Z wszystkich rodzajów awokado, odmiana Hass cieszy się szczególnym powodzeniem. Ten wyhodowany w Kalifornii owoc smakuje lepiej od innych awokado i bardzo przydaje się w kuchni.
Awokado odmiany Hass – co ją wyróżnia?
Awokado odmiany Hass jest powszechnie uważane za najlepsze awokado na rynku. Podobnie jak cieszące się największą popularnością zielone owoce awokado, odmiana Hass jest powinna być dostępna w większych sklepach cały czas. Jeśli chodzi o rodzaje awokado, odmiana Hass jest najdroższa na rynku i kosztuje minimum 6-7 zł – zdarza się też, że jej cena oscyluje wokół kwoty 10 zł. Dla porównania cena tradycyjnego, zielonego awokado to przeważnie 3 zł.
Awokado odmiany Hass ma nietypową, bo chropowatą, twardą i bardzo ciemną skórkę, jednak w środku wygląda podobnie jak jego „krewni” - jest zielonkawe, miejscami nawet żółte oraz niezwykle miękkie. Hass to odmiana awokado, której spośród innych gatunków nie wyróżnia natomiast wielkość, a waga awokado Hass wynosi około 200 gramów. Część jadalna awokado odmiany Hass może jednak ważyć nawet do 100 gramów mniej - szczególnie w przypadku wyjątkowo grubej skórki i ogromnej pestki.
Poruszając wątek smaku tego awokado, odmiana Hass charakteryzuje się wyczuwalną orzechową nutą. W odróżnieniu od popularnego,zielonego awokado, odmiana Hass ma jednak bardziej wyrazisty posmak.
Awokado odmiany Hass – zastosowanie w kuchni
Podobnie jak inne rodzaje awokado, odmiana Hass jest przede wszystkim kluczem do zrobienia pysznego sosu guacamole. Dzięki odmianie Hass sos powinien wyjść znacznie lepiej niż sos zrobiony z klasycznego, zielonego awokado. Guacamole z awokado Hass świetnie dopełni smak tortilli, quesadillas czy burrito.
Oczywiście guacamole to tylko wierzchołek góry lodowej, a przepisów na dania z awokado odmiany Hass jest znacznie więcej. Z awokado Hass wyjdzie nam na przykład doskonała pasta. Jej przygotowanie jest jeszcze prostsze niż przygotowanie guaccamole z awokado. Odmiana Hass świetnie połączy się chociażby z sokiem z cytryny oraz czosnkiem lub cebulą – i już, pasta z awokado do smarowania chleba jest gotowa.
Tego rodzaju przepis na pastę z odmianą awokado Hass może być naturalnie modyfikowany na wiele sposobów.
Awokado odmiany Hass – przechowywanie
Jedyną rzeczą, która nie wyróżnia tego gatunku wśród innych, jest sposób przechowywania, podobny dla każdego awokado. Odmiana Hass, która jest odpowiednio miękka, powinna zostać zjedzona jak najszybciej, najlepiej w ciągu kilku godzin lub nazajutrz. Gatunek Hass możemy oczywiście włożyć do lodówki, jeśli chcemy opóźnić proces jego dojrzewania. W przypadku awokado typu Hass pokrojonego na pół, w pierwszej kolejności powinno się zjeść część bez pestki. Drugą połówkę awokado odmiany Hass zwykle da się przechować w lodówce do następnego dnia.
Awokado odmiany Hass – wartości odżywcze
Jeśli chodzi o wartości odżywcze w tym awokado, odmiana Hass jest w zasadzie tak samo tłusta jak bardziej popularny zielony owoc awokado. Stąd też nazwa „masło bogów”, która przylgnęła do awokado. Odmianę Hass charakteryzuje też korzystne działanie na nasze serce, ze względu na zawarty w niej potas. Witamina E będąca ważnym składnikiem odmiany Hass poprawia z kolei naszą pamięć.