Awokado odmiany Hass – zastosowanie w kuchni, przechowywanie, wartości odżywcze, przepisy

Z wszystkich rodzajów awokado, odmiana Hass cieszy się szczególnym powodzeniem. Ten wyhodowany w Kalifornii owoc smakuje lepiej od innych awokado i bardzo przydaje się w kuchni.

Awokado odmiany Hass ma znacznie ciemniejszą skórkę niż zwykłe awokado
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
Tomasz Karkuć

Awokado odmiany Hass – co ją wyróżnia?

Awokado odmiany Hass jest powszechnie uważane za najlepsze awokado na rynku. Podobnie jak cieszące się największą popularnością zielone owoce awokado, odmiana Hass jest powinna być dostępna w większych sklepach cały czas. Jeśli chodzi o rodzaje awokado, odmiana Hass jest najdroższa na rynku i kosztuje minimum 6-7 zł – zdarza się też, że jej cena oscyluje wokół kwoty 10 zł. Dla porównania cena tradycyjnego, zielonego awokado to przeważnie 3 zł.

Awokado odmiany Hass ma nietypową, bo chropowatą, twardą i bardzo ciemną skórkę, jednak w środku wygląda podobnie jak jego „krewni” - jest zielonkawe, miejscami nawet żółte oraz niezwykle miękkie. Hass to odmiana awokado, której spośród innych gatunków nie wyróżnia natomiast wielkość, a waga awokado Hass wynosi około 200 gramów. Część jadalna awokado odmiany Hass może jednak ważyć nawet do 100 gramów mniej - szczególnie w przypadku wyjątkowo grubej skórki i ogromnej pestki.

Poruszając wątek smaku tego awokado, odmiana Hass charakteryzuje się wyczuwalną orzechową nutą. W odróżnieniu od popularnego,zielonego awokado, odmiana Hass ma jednak bardziej wyrazisty posmak.

Awokado odmiany Hass – zastosowanie w kuchni

Podobnie jak inne rodzaje awokado, odmiana Hass jest przede wszystkim kluczem do zrobienia pysznego sosu guacamole. Dzięki odmianie Hass sos powinien wyjść znacznie lepiej niż sos zrobiony z klasycznego, zielonego awokado. Guacamole z awokado Hass świetnie dopełni smak tortilli, quesadillas czy burrito.

Oczywiście guacamole to tylko wierzchołek góry lodowej, a przepisów na dania z awokado odmiany Hass jest znacznie więcej. Z awokado Hass wyjdzie nam na przykład doskonała pasta. Jej przygotowanie jest jeszcze prostsze niż przygotowanie guaccamole z awokado. Odmiana Hass świetnie połączy się chociażby z sokiem z cytryny oraz czosnkiem lub cebulą – i już, pasta z awokado do smarowania chleba jest gotowa.

Tego rodzaju przepis na pastę z odmianą awokado Hass może być naturalnie modyfikowany na wiele sposobów.

Awokado odmiany Hass – przechowywanie

Jedyną rzeczą, która nie wyróżnia tego gatunku wśród innych, jest sposób przechowywania, podobny dla każdego awokado. Odmiana Hass, która jest odpowiednio miękka, powinna zostać zjedzona jak najszybciej, najlepiej w ciągu kilku godzin lub nazajutrz. Gatunek Hass możemy oczywiście włożyć do lodówki, jeśli chcemy opóźnić proces jego dojrzewania. W przypadku awokado typu Hass pokrojonego na pół, w pierwszej kolejności powinno się zjeść część bez pestki. Drugą połówkę awokado odmiany Hass zwykle da się przechować w lodówce do następnego dnia.

Awokado odmiany Hass – wartości odżywcze

Jeśli chodzi o wartości odżywcze w tym awokado, odmiana Hass jest w zasadzie tak samo tłusta jak bardziej popularny zielony owoc awokado. Stąd też nazwa „masło bogów”, która przylgnęła do awokado. Odmianę Hass charakteryzuje też korzystne działanie na nasze serce, ze względu na zawarty w niej potas. Witamina E będąca ważnym składnikiem odmiany Hass poprawia z kolei naszą pamięć.

Awokado odmiany Hass - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg