Amoniak – szkodliwość, właściwości, zastosowanie w kuchni

Amoniak jest jednym z tych składników różnych przysmaków, którego smaku nie wyczuwamy. Przez to często zapominamy, jak ważną rolę odgrywa w domowych wypiekach.

Amoniak pozwala na zrobienie wielu wspaniałych wypieków np. amoniaczków
Źródło zdjęć: © Fotolia
Tomasz Karkuć

Amoniak – co to jest?

Amoniak jest w istocie wodorowęglanem amonu, będącym nieorganicznym związkiem chemicznym. Jest pomocny w wielu dziedzinach; amoniak bywa używany m.in. w produkcji ceramiki czy gumy, jednak szczególnie przydatny jest w kuchni.

W kuchni jest nazywany głównie amoniakiem spożywczym lub po prostu amoniakiem. W związku z tym nieco inna jest chemiczna nazwa amoniaku spożywczego, która brzmi: kwaśny węglan amonu. Amoniak spożywczy jest jednym z rodzajów proszków do pieczenia, zapewniającym puszystość ciast i chrupkość ciasteczek.

Amoniak – czy jest szkodliwy?

Częste pytanie zadawane przez internautów brzmi: Czy amoniak jest szkodliwy? Mówiąc krótko: jest, ale tylko w znacznych ilościach. Prawda jest jednak taka, że dodajemy go do naszych wyrobów tak niewiele, że możemy być spokojni o własne zdrowie. Oczywiście nazwa „kwaśny węglan amonu” nie brzmi zbyt wesoło, ale amoniak używany do pieczenia swoją złą sławę zawdzięcza głównie temu, że jest mylony z innymi środkami chemicznymi, które mają tę samą nazwę, lecz są wykorzystywane w innej branży niż spożywcza.

Obraz
© Getty Images

Amoniak – właściwości

Amoniak ma przede wszystkim jedną cenną zaletę – po wyjęciu naszego deseru z piekarnika nie czujemy zapachu tego środka. W wysokiej temperaturze amoniak się po prostu ulatnia i z tego powodu podczas pieczenia wyraźnie wyczuwalny jest jego dosyć nieprzyjemny zapach. Gdy nie zużyjemy całej torebki amoniaku, należy go przesypać do szczelnego pojemnika, żeby nie wyparował.

Amoniak znacząco wpływa na wygląd naszych ciast i ciasteczek, które – jeśli użyjemy odpowiedniej ilości amoniaku i zachowamy właściwe proporcje reszty składników – powinny być dobrze wyrośnięte oraz pulchne. Po ugryzieniu ciasta zrobionego z wykorzystaniem amoniaku powinniśmy zauważyć, że jego środek pełen jest niewielkich bąbelków. Oznaczać to będzie, że nasz amoniak zrobił swoje.

Amoniak spożywczy – zastosowanie

Przy wyrobie ciasteczek koniecznie powinniśmy użyć amoniaku. To on nadaje im niezbędną chrupkość. Amoniak jest niezbędny zwłaszcza w pieczeniu tzw. amoniaczków, czyli bardzo prostych w przyrządzeniu i przy okazji niezwykle smacznych ciasteczek. Amoniak jest też kluczem do zrobienia amerykanek, które mają sporo wspólnego z amoniaczkami, a różnią się przede wszystkim tym, że należy posmarować je lukrem.

Zwykłe ciasteczka to nie wszystko, co możemy zjeść dzięki amoniakowi. Przyda się on także, jeśli zechcemy zrobić ananasy w cynamonowym cieście, mimo że tych frykasów się nie piecze, lecz podsmaża na rozgrzanym oleju.

Z pomocą amoniaku możemy też upiec cały wachlarz ciast, od czekoladowych, przez kokosowe aż po nadziewane owocami. Musimy jednak pamiętać, aby zmieszać w dokładny sposób amoniak z mąką, zanim dodamy go do innych składników. W przeciwnym wypadku nasze ciasto nie wyjdzie najlepiej albo upiecze się nierówno.

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯