Amoniak – szkodliwość, właściwości, zastosowanie w kuchni

Amoniak jest jednym z tych składników różnych przysmaków, którego smaku nie wyczuwamy. Przez to często zapominamy, jak ważną rolę odgrywa w domowych wypiekach.

Amoniak pozwala na zrobienie wielu wspaniałych wypieków np. amoniaczków
Źródło zdjęć: © Fotolia
Tomasz Karkuć

Amoniak – co to jest?

Amoniak jest w istocie wodorowęglanem amonu, będącym nieorganicznym związkiem chemicznym. Jest pomocny w wielu dziedzinach; amoniak bywa używany m.in. w produkcji ceramiki czy gumy, jednak szczególnie przydatny jest w kuchni.

W kuchni jest nazywany głównie amoniakiem spożywczym lub po prostu amoniakiem. W związku z tym nieco inna jest chemiczna nazwa amoniaku spożywczego, która brzmi: kwaśny węglan amonu. Amoniak spożywczy jest jednym z rodzajów proszków do pieczenia, zapewniającym puszystość ciast i chrupkość ciasteczek.

Amoniak – czy jest szkodliwy?

Częste pytanie zadawane przez internautów brzmi: Czy amoniak jest szkodliwy? Mówiąc krótko: jest, ale tylko w znacznych ilościach. Prawda jest jednak taka, że dodajemy go do naszych wyrobów tak niewiele, że możemy być spokojni o własne zdrowie. Oczywiście nazwa „kwaśny węglan amonu” nie brzmi zbyt wesoło, ale amoniak używany do pieczenia swoją złą sławę zawdzięcza głównie temu, że jest mylony z innymi środkami chemicznymi, które mają tę samą nazwę, lecz są wykorzystywane w innej branży niż spożywcza.

Obraz
© Getty Images

Amoniak – właściwości

Amoniak ma przede wszystkim jedną cenną zaletę – po wyjęciu naszego deseru z piekarnika nie czujemy zapachu tego środka. W wysokiej temperaturze amoniak się po prostu ulatnia i z tego powodu podczas pieczenia wyraźnie wyczuwalny jest jego dosyć nieprzyjemny zapach. Gdy nie zużyjemy całej torebki amoniaku, należy go przesypać do szczelnego pojemnika, żeby nie wyparował.

Amoniak znacząco wpływa na wygląd naszych ciast i ciasteczek, które – jeśli użyjemy odpowiedniej ilości amoniaku i zachowamy właściwe proporcje reszty składników – powinny być dobrze wyrośnięte oraz pulchne. Po ugryzieniu ciasta zrobionego z wykorzystaniem amoniaku powinniśmy zauważyć, że jego środek pełen jest niewielkich bąbelków. Oznaczać to będzie, że nasz amoniak zrobił swoje.

Amoniak spożywczy – zastosowanie

Przy wyrobie ciasteczek koniecznie powinniśmy użyć amoniaku. To on nadaje im niezbędną chrupkość. Amoniak jest niezbędny zwłaszcza w pieczeniu tzw. amoniaczków, czyli bardzo prostych w przyrządzeniu i przy okazji niezwykle smacznych ciasteczek. Amoniak jest też kluczem do zrobienia amerykanek, które mają sporo wspólnego z amoniaczkami, a różnią się przede wszystkim tym, że należy posmarować je lukrem.

Zwykłe ciasteczka to nie wszystko, co możemy zjeść dzięki amoniakowi. Przyda się on także, jeśli zechcemy zrobić ananasy w cynamonowym cieście, mimo że tych frykasów się nie piecze, lecz podsmaża na rozgrzanym oleju.

Z pomocą amoniaku możemy też upiec cały wachlarz ciast, od czekoladowych, przez kokosowe aż po nadziewane owocami. Musimy jednak pamiętać, aby zmieszać w dokładny sposób amoniak z mąką, zanim dodamy go do innych składników. W przeciwnym wypadku nasze ciasto nie wyjdzie najlepiej albo upiecze się nierówno.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze