Smaki Polski: amoniaczki – tradycyjne ciasteczka nie tylko na niedzielę

Cieszą podniebienie słodko-maślanym smakiem oraz delikatną, kruchą konsystencją. Mogą być okrągłe lub przybierać kształt kwiatków, gwiazdek czy półksiężyców. Swoje walory zawdzięczają dodatkowi węglanu amonu. Poznajmy amoniaczki – ciastka, które już ponad 100 lat temu wypiekano w polskich domach.

Receptura amoniaczków nie jest skomplikowana
Źródło zdjęć: © 123RF

Nie wiadomo, gdzie narodziła się receptura amoniaczków, ponieważ kilka regionów Polski uznaje te deserowe ciasteczka za swoją specjalność, co zresztą znajduje odzwierciedlenie na liście produktów tradycyjnych, sporządzanej przez ministerstwo rolnictwa.

Znajdziemy na niej m.in. amoniaczki wypiekane od kilku pokoleń w domach na pograniczu Mazowsza i Podlasia. Jednocześnie w ministerialnym zestawieniu figuruje niemal taki sam specjał z województwa pomorskiego (jego receptura miała przywędrować tam w latach 40. XX wieku, wraz z przesiedleńcami z terenów Lubelszczyzny). Na liście pojawiają się również amoniaczki korniaktowskie, od dawnych czasów przygotowywane przez gospodynie mieszkające w podkarpackiej wsi Korniaktów, rozciągającej się po obu stronach Wisłoka.

Zobacz też: Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka trafiały zwykle na stoły w czasie świąt i uroczystości rodzinnych, ale niekiedy podawano je również jako deser w niedzielne popołudnie. Zazwyczaj były "efektem ubocznym" produkcji chleba – po upieczeniu kilku bochenków nagrzany jeszcze piec wykorzystywano do wypieku podpłomyków czy właśnie amoniaczków. Choć piece chlebowe odeszły już w zapomnienie, tradycja przygotowywania tych smacznych ciasteczek wciąż jest żywa w wielu polskich domach.

Amoniak – zdrowy czy nie?

Od innych kruchych ciastek amoniaczki różnią się przede wszystkim jednym składnikiem, od którego zresztą pochodzi ich nazwa. To węglan amonu, zwany też „amoniakiem do pieczenia”, nieorganiczny związek chemiczny będący solą kwasu węglowego i amoniaku. Bezbarwne kryształki od dawna wykorzystuje się jako środek gaśniczy i stosuje do produkcji farb, ale nasze babcie ceniły je zwłaszcza jako alternatywę dla… proszku do pieczenia.

Już w temperaturze 58 stopni węglan amonu zaczyna się rozkładać, znikome ilości amoniaku uwalniają się i odparowują (nie wpływając w żadnym stopniu na smak wypieku), a dwutlenek węgla powoduje, że ciasto ma doskonałą, niezbyt twardą, lekką i chrupką konsystencję, jednocześnie pozwalając zachować pożądany kształtu.
Węglan amonu jest uznawany za związek nieszkodliwy dla zdrowia, oczywiście, gdy stosowany w małych dawkach. Należy jednak wiedzieć, że niekiedy przy bezpośrednim kontakcie ze skórą substancja może wywoływać reakcję alergiczną w postaci wysypki.

Przy wypieku amoniaczków bardzo ważna jest również odpowiednia mąka. Tradycyjnie stosowano pszenną typu 500, przeznaczoną do przygotowywania ciast kruchych i półkruchych.

Przepis na amoniaczki

Receptura amoniaczków nie jest skomplikowana. Do przygotowania pysznych ciasteczek będziemy potrzebowali kilograma mąki, 3 jajek, 200-220 g cukru, 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany, kostki masła oraz 30 g amoniaku.

Według niektórych przepisów najpierw wbijamy do miski jajka, wsypujemy amoniak i pozostawiamy na co najmniej dwie godziny, a następnie ubijamy, aż do uzyskania jasnokremowej, puszystej masy, dodając w międzyczasie cukier. Później zagniatamy ją z mąką, miękkim masłem oraz śmietaną, by uzyskać gładkie ciasto, podobne do pierogowego.

Inne receptury zalecają, by najpierw utrzeć trzy żółtka i jedno całe jajko z cukrem, a następnie posiekać na stolnicy miękkie masło oraz mąkę wymieszaną z amoniakiem, dodać masę jajeczną i śmietanę, dobrze wyrobić ciasto i odłożyć je w chłodne miejsce na około pół godziny.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki o grubości 2-3 milimetrów i wycinamy z nich ciasteczka, szklanką lub foremkami o różnych kształtach. Układamy je na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż uzyskają złoty kolor.

Amoniaczki można udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem albo podawać z kroplą konfitury czy posiekanymi orzechami włoskimi. W każdej formie na pewno będą smakować wyśmienicie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów