Domowa mrożona herbata idealna na upały
W trakcie upałów najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia będzie wypicie mrożonej herbaty. Nie poleca się jednak gotowych produktów ze sklepu, ale przygotowanie domowego napoju orzeźwiającego. Oto kilka porad, jak go przygotować i jak wpływa na nasz organizm.
Spożywanie herbaty wpływa na temperaturę ciała
W najchłodniejsze, zimowe wieczory często ratujemy się kubkiem gorącej herbaty, która ogrzewa skuteczniej niż gruby sweter. Warto jednak wiedzieć, że ten aromatyczny napój sprawdza się także w czasie upałów. Mrożona herbataherbata skutecznie i szybko gasi pragnienie, a także chroni organizm przed niebezpiecznym dla zdrowia lub życia odwodnieniem. Ponadto eksperci ds. żywienia z Royal College of London twierdzą, że herbata nie tylko dostarcza organizmowi wody, ale i również chroni przed chorobami serca i niektórymi nowotworami.
Herbata mrożona z cytryną
Składniki: 4 saszetki czarnej herbaty, 3 szklanki wody, 1 szklanka cukru i 3/4 szklanki soku z cytryny.
Przygotowanie: Gorącą wodą zaleć herbatę i zaparzaj przez 7 minut. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Poczekaj aż przestygnie i podawaj z lodem.
Mrożona herbata z truskawkami i bazylią
Składniki: 1 litr wody, 8 saszetek czarnej herbaty, 250 ml wody, 1 szklanka świeżych liści bazylii, 3/4 szklanki cukru, 1/2 kg truskawek.
Przygotowanie: Herbatę zalej gorącą wodą i zaparzaj 5 minut. W oddzielnym garnuszku zagotuj 250 ml wody, dodaj 3/4 szklanki cukru i dobrze wymieszaj. Ściągnij z ognia, dodaj bazylię i zaparzaj pod przykryciem około 10 minut. Następnie wyjmij bazylię i dodaj pokrojone truskawki. Po wystygnięciu wymieszaj i podawaj z kostkami lodu.
TVP "Pytanie na śniadanie"/mp/WP Kuchnia