Beta-karoten - dieta dla zachowania letniej opalenizny

Prowitamina A, czyli beta-karoten, pełni w naszym organizmie wiele ról. Jedną z nich jest wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry. Jako naturalny barwnik, wpływa też na jej koloryt.

Dieta bogata w beta-karoten
Źródło zdjęć: © 123RF

Latem o piękną, opaloną cerę nie musimy się martwić. Gwarantuje nam ją przebywanie na słońcu. Jednak gdy tylko wracamy z urlopów i więcej czasu spędzamy w pomieszczeniach, a do tego dni stają się krótsze i mniej słoneczne, opalenizna szybko blednie. Można jednak zachować ją na dłużej. Wystarczy, że zadbamy, by jesienna dieta obfitowała w produkty zawierające sporo prowitaminy A. Oto pięć naszych propozycji na produkty i dania, pełne beta-karotenu.

Marchew

Marchew to warzywo, które jest najbogatszym źródłem beta-karotenu. W 100 gramach korzeni marchewki znajdziemy nawet 9 miligramów prowitaminy A, z której potem w organizmie powstaje niezbędna nam do prawidłowego funkcjonowania witamina A. Marchew najlepiej jeść na surowo, w surówkach. Możemy też zrobić z niej sok, jednak warto pamiętać, że na każdą szklankę potrzeba kilku warzyw, nie przesadzajmy więc z ilością. Szklanka dziennie dla pięknej skóry, zdecydowanie wystarczy.

Żeby urozmaicić marchewkową dietę, warto też przygotować z niej pyszne dania. Np. marchewkową zapiekankę, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.
Potrzebne nam będą: pęczek młodych marchewek, ząbek czosnku, pół pęczka kolendry, masło, sól i pieprz. Marchewki obieramy bardzo cienko, czosnek i kolendrę siekamy. Warzywa układamy w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypujemy czosnkiem i kolendrą, solimy i posypujemy pieprzem, na wierzchu układamy kawałki masła i zapiekamy pół godziny w temp. 160 stopni C.

Zobacz także: Smaczne i zdrowe - morele zamiast słońca:

Czerwona papryka

Trzy razy mniej beta-karotenu niż w marchewce znajduje się w czerwonej papryce. Jest to jednak i tak spora ilość. Paprykę w kuchni wykorzystujemy dość rzadko, a szkoda. Oto nasz pomysł na pyszną surówkę z pieczonej papryki. Składniki: kilka strąków papryki, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Paprykę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy, aż skórka sczernieje. Od razu wkładamy do plastikowej lub papierowej torby i studzimy. Papryka dzięki temu zmięknie i łatwo będzie usunąć skórę. Po zdjęciu skóry usuwamy gniazda nasienne, kroimy paprykę w paski, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym czosnkiem, pieprzem i solą i podajemy po schłodzeniu.

Jarmuż

Choć jarmuż jest zielony, beta-karotenu jest w nim tyle, ile w wielu czerwonych czy pomarańczowych warzywach i owocach. I choć wielu z nas nie przepada za jego smakiem, to bardzo zdrowa zielenina. Z jarmużu możemy przyrządzić znakomite pesto, które idealnie smakuje z makaronem. Potrzebne nam będą: opakowanie oczyszczonego i umytego jarmużu, pół brokuła, garść orzechów włoskich, dwa ząbki czosnku, oliwa z oliwek, trochę soli. Orzechy siekamy drobno, wrzucamy do blendera razem z pokrojonym jarmużem, brokułami i czosnkiem. Miksujemy, dolewamy trochę oliwy, miksujemy dalej, na koniec solimy i posypujemy pieprzem. Gotowe pesto dodajemy do świeżo ugotowanego makaronu i mieszamy.

Szpinak

Podobnie jak w jarmużu, w szpinaku znajdziemy również sporo beta-karotenu. I choć najczęściej jemy szpinak duszony, surowe listki młodych roślin również są bardzo smaczne i zdrowe. Pasują idealnie do sałatki, na którą potrzebne nam będą: dwie szklanki młodych liści szpinaku, kilkanaście żółtych i czerwonych pomidorów koktajlowych, kilka ugotowanych na twardo przepiórczych jajek, szczypiorek, koperek, trochę śmietany, łyżka majonezu, pieprz. Jajka obieramy i kroimy na pół, podobnie jak pomidory. Szczypiorek i koperek siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie warzywa i jajka, ze śmietany, majonezu i pieprzu robimy płynny sos i polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu.

Suszone morele

I na koniec suszone morele, które oprócz dużej zawartości beta-karotenu są również znakomitym remedium na problemy z trawieniem. Możemy je jeść na surowo, dodawać do deserów czy robić z nich nadzienia do drobiu. Idealnie nadają się również do zrobienia pysznego chutneya. Składniki: trzy duże czerwone cebule, pół szklanki suszonych śliwek, szklanka suszonych moreli, litr soku jabłkowego, cytryna, kilka łyżek brązowego cukru, masło, cynamon, goździki. Cebulę, śliwki i morele siekamy. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane cebule i owoce, lekko podsmażamy, dodajemy cukier, sok z jabłek, startą skórkę i sok z cytryny, kawałek cynamonu i goździki i dusimy wszystko, aż sok z większości wyparuje, a sos zrobi się gęsty. Podajemy do ryb, warzyw i mięs.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce