9 lutego. Światowy dzień pizzy. Przepis na prawdziwą włoską pizzę

9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy. Z tej okazji mamy dla was przepis na prawdziwą włoską pizzę. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. A zatem, do dzieła! Na naszej pizzy wylądowała rukola, szynka parmeńska i oliwki. Jednak jeśli macie ochotę na inne składniki, to nie bójcie się zaszaleć.

9 lutego. Światowy dzień pizzy. Przepis na prawdziwą włoską pizzę9 lutego. Światowy dzień pizzy. Przepis na prawdziwą włoską pizzę
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto na pizzę:

  • 2 szklanki mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • cukier
  • sól
  • oregano
  • 4-5 łyżek oliwy

Sos:

  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • 2 pomidory
  • mozzarella
  • parmezan
  • rukola
  • czarne oliwki
  • szynka parmeńska

Przepis

  • Ciasto: Przesiej mąkę przez sitko, dodaj trochę soli, pieprzu i oregano. Wlej do szklanki ciepłą wodę (2/3 szklanki), dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  • Zrób zagłębienie w misce z mąką, wlej 4 łyżki oliwy i dolej połowę wody z drożdżami, teraz rozrabiaj ciasto dolewając resztę drożdży.
  • Zagniataj do uformowania się ciasta, potem odłóż w cieple miejsce na 45 minut.

Przepis

  • Sos: bazylie i oregano zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Do ziół dodaj passatę pomidorową przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj.

Przepis

  • Pizza: Blachę do pizzy natłuść oliwą. Następnie ułóż ciasto na całej szerokości (możesz je rozwałkować lub ugnieść na blaszce rękoma).
  • Posmaruj ciasto sosem, a następnie układaj pokrojone w plastry pomidory i mozzarellę.
  • Piekarnik rozgrzej na 250 stopni. Piecz pizzę przez 10-12 minut.
  • Po upieczeniu ułóż na wierzchu szynkę, rukolę, oliwki. Posyp tartym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem