Smakowite inspiracje
Zazwyczaj najwięcej uwagi poświęcamy wyborowi dodatków do pizzy, uznając, że nad jej spodem nie warto się zastanawiać, gdyż może być przygotowany wyłącznie z ciasta drożdżowego. Czy na pewno? Udowodnimy, że świetną bazą tej pysznej potrawy jest też kalafior czy kasza jęczmienna.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik
Spód z cukinii
To delikatne w smaku warzywo to skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych, m.in. regulujących procesy trawienia i przywracających organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów, sprawdzi się nawet jako kluczowy element oryginalnego spodu do pizzy.
Jak go przygotować? Trzy szklanki startej i dokładnie odsączonej cukinii mieszamy z dwoma jajkami, startą kulą mozzarelli, 4-5 łyżkami startego parmezanu oraz taką samą ilością mąki gryczanej. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i lubianymi ziołami, np. prowansalskimi. Odstawiamy na kwadrans, a następnie wylewamy ciasto do formy i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Na spodzie układamy preferowane dodatki i ponownie wkładamy do piekarnika, na kwadrans.
Spód z kalafiora
Długo można wyliczać zalety tej popularnej rośliny z rodziny kapustowatych. Kalafior kryje w sobie bogactwo składników odżywczych, poprawia odporność, hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów, reguluje pracę układu krążenia, a nawet może zapobiegać chorobom nowotworowym.
Ze względu na łagodny smak świetnie sprawdza się w kuchni, także w alternatywnej wersji spodu do pizzy. Pół główki kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach i podprażamy przez kilka minut na suchej patelni. Po wystudzeniu mieszamy ze startą główką mozzarelli, jajkiem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Wykładamy na blachę i pieczemy 20 minut w 200 st.
Spód z quinoa
Nasiona pochodzącej z Ameryki Południowej rośliny, zwanej komosą ryżową lub quinoa, zasługują na zainteresowanie. Stanowią bogate źródło pełnowartościowych białek, witamin z grupy B, błonnika, żelaza, magnezu, potasu, wapnia i cynku.
Przygotowanie spodu do pizzy z quinoa jest bardzo proste, choć czasochłonne, gdyż komosę ryżową (około 200 g) trzeba najpierw przepłukać, zalać letnią wodą i moczyć w niej przez około 8 godzin. Po tym czasie ziarna odsączamy i blendujemy z łyżeczką octu jabłkowego oraz szczyptą soli. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę i pieczemy około 20 minut w 180 st., aż spód się zarumieni.
Spód z selera
Ciekawym eksperymentem kulinarnym będzie przygotowanie spodu do pizzy z selera – bardzo zdrowego warzywa korzeniowego, bogatego m.in. witaminę C (dostarcza jej więcej niż cytrusy) oraz liczne minerały, zwłaszcza fosfor, wapń, potas i cynk.
Jednego sporego selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie dokładnie blendujmy. Dodajemy do niego jajko, dwie łyżki otrębów pszennych, sól i pieprz, mieszamy, formujemy na blasze i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Spód z kaszy jęczmiennej
Produkt wyrabiany z ziaren jęczmienia zwyczajnego to skarbnica błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz wielu unikalnych składników, chociażby beta-glukanu – związku o bardzo silnych właściwościach obniżających stężenie "złego" cholesterolu.
By przygotować spód do pizzy, potrzebujemy dwóch szklanek kaszy jęczmiennej, najlepiej typu pęczak, którą należy zmielić w młynku, a następnie wymieszać z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia oraz solidną szczyptą suszonej bazylii i oregano. W drugim naczyniu łączymy mleko (około pół szklanki) z 5-6 łyżkami oleju rzepakowego, po czym powoli dolewamy do suchych składników. Zagniatamy ciasto, na blasze formujemy z niego koło i pieczemy ok. 10 minut w 220 st.
Spód z brokułów
Brokuły mają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi.
Jak przyrządzić z nich spód do pizzy? Główkę brokuła blendujemy, by uzyskać masę o konsystencji kaszy. Następnie podprażamy przez kilka minut na suchej patelni, pozbywając się wody. Po przestudzeniu mieszamy z jajkiem, białkiem z jednego jaja, łyżką oliwy i łyżką płatków owsianych. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami (np. oregano) oraz czosnkiem granulowanym. Pieczemy 20 minut w 200 st.
Spód z batatów
Bataty to znakomite źródło węglowodanów, mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki. Dostarczają natomiast solidnej dawki witaminy C i bata-karotenu, dzięki czemu wzmacniają system odpornościowy, dbają o wzrok oraz wykazują właściwości przeciwzapalne.
W kuchni można wykorzystywać je na wiele sposobów. Pyszny i zdrowy spód do pizzy przygotujemy, gdy batata (wcześniej ugotowanego lub upieczonego, zgniecionego na puree i wystudzonego) zmieszamy z mąką jaglaną albo owsianą (ok. 200 g), doprawimy solą i pieprzem, a następnie wyrobimy na dość gładką i elastyczną masę, którą formujemy w kulę, wkładamy na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, umieszczamy na blasze, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy kwadrans w 180 st.
Spód z otrębów
Produkt powstały w wyniku przemiału zbóż to bardzo bogate źródło błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i tempo przemiany materii, zmniejsza ryzyko zaparć, pomaga w odchudzaniu oraz działa detoksykacyjnie, eliminując z organizmu szkodliwe substancje.
Do przygotowania spodu pizzy potrzebujemy po dwie łyżki otrębów pszennych i owsianych, które dodajemy do przygotowanego wcześniej rozczynu ze świeżych drożdży (łyżeczka) i odrobiny cukru. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie ciasto wykładamy na blachę i pieczemy 15-20 minut w 200 st.