WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

8 włoskich smakołyków, które sprawdzą się w polskich kuchniach

Dla wielu Polaków obcowanie z kuchnią włoską kończy się na zamawianiu pizzy. Warto zmienić ten nawyk i spróbować aromatycznych oraz wyjątkowo zdrowych produktach rodem ze słonecznej Italii. Niektóre z nich to doskonałe propozycje na szybkie przekąski, inne mogą być składnikiem sycących dań obiadowych. Oto krótki przewodnik po włoskich smakołykach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Włoska uczta

Obraz
© 123RF.COM

Dla wielu Polaków obcowanie z kuchnią włoską kończy się na zamawianiu pizzy. Warto zmienić ten nawyk i spróbować aromatycznych oraz wyjątkowo zdrowych produktach rodem ze słonecznej Italii. Niektóre z nich to doskonałe propozycje na szybkie przekąski, inne mogą być składnikiem sycących dań obiadowych. Oto krótki przewodnik po włoskich smakołykach.

Zachęca do nich m.in. Stefano Terrazzino, podkreślając, że Włosi uwielbiają dobrze się bawić, ale i dobrze zjeść. - Włoska impreza powinna łączyć te dwa aspekty. Przygotowując przyjęcie dla swoich bliskich stawiam na dania z zaledwie kilku składników, za to pełne intensywnych smaków. Na stole nie powinno także zabraknąć dobrej oliwy z oliwek, suszonych pomidorów i paluszków grissini - dodaje Stefano Terrazzino.

/ 9Grissini

Obraz

To rodzaj włoskiego pieczywa w postaci wąskich i długich paluchów. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, a jego smak zależy od użytych dodatków - soli morskiej, sezamu, oregano, bazylii lub czarnuszki. Warto mieć je w kuchni, bo to koło ratunkowe na przekąski na ostatnią chwilę. Zaledwie 5 minut wystarczy, aby owinąć je szynką parmeńską z dodatkiem (lub bez) rukoli. Chrupiące, nieskomplikowane i pyszne!

/ 9Suszone pomidory

Obraz
© 123RF.COM

Są nie tylko uniwersalne, smaczne, ale i zdrowe. Zawierają likopen, cenne witaminy i biopierwiastki. W sklepach dostaniemy suszone pomidory z zalewą albo bez. Często sprzedawane są z dodatkiem kaparów, ziół, żurawiny. Można użyć ich do sałatek, tart i zapiekanek, ryżu, dań z makaronu, gulaszu, spaghetti, pizzy, kanapek czy zup. Świetnie komponują się wśród wędlin i serów jako eleganckie przystawki. Po zmiksowaniu można zrobić z nich aromatyczne czerwone pesto. Warto wykorzystać również olej, który zostaje po suszonych pomidorach - sprawdzi się jako marynata, dodatek do sałatek lub makaronu.

/ 9Mozzarella

Obraz
© 123RF.COM

Oprócz sporych dawek wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zębów, znajdziemy w niej również witaminę B12, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego. W sklepach możemy kupić większą kulę, którą przed dodaniem do sałatki Caprese lub pizzy kroimy w plasterki, ale ciekawą propozycją są małe kuleczki mozzarelli, które ładnie prezentują się np. na szaszłykach czy z miksem sałat. Doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu.

/ 9Gorgonzola

Obraz
© 123RF.COM

Ten włoski ser łatwo rozpoznać po niebieskawych żyłkach pleśni. To one nadają mu grzybowo-pikantną nutę, która pysznie kontrastuje z kremowym miąższem. W sklepach możemy spotkać wersję gorgonzoli dolce (miękkiej, lekko słodkiej) oraz piccante (bardziej dojrzałej, twardszej i ostrzejszej w smaku). Doskonale pasuje do makaronów, omletów i risotto. Można ją dodawać również do pizzy, kanapek, grzanek oraz sałatek. Wyszukanego smaku nabierze zestawiona z gruszką i orzechami włoskimi - np. zapiekana w muffinach lub w cieście francuskim. We włoskich restauracjach dodaje się ją również do ryb i owoców morza.

/ 9Szynka parmeńska

Obraz
© 123RF.COM

Po włosku prosciutto di parma to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych. Ma ostry, ale wbrew pozorom delikatny smak i idealnie pasuje do dobrych win. Wyróżnia ją znacznie mniejszy dodatek soli. Można ją jeść na zimno lub poddawać obróbce termicznej - np. w grzankach, na pizzy czy makaronowych zapiekankach. Pysznie smakuje również z rybami np. smażonym łososiem z dodatkiem pieprzu i świeżej szałwii. Ciekawą propozycją podania tego produktu będzie sałatka z melona.

/ 9Passata

Obraz
© 123RF.COM

Przecier z dobrej jakości pomidorów to baza nie tylko do zup, ale przede wszystkim aromatycznych sosów. Po podgrzaniu warto dodać do niego szczyptę cukru, aby zrównoważyć kwaskowatość pomidorów. Warto mieć w kuchni chociaż jedną butelkę tego produktu, ponieważ to sposób na błyskawiczny i sycący obiad. Wystarczy połączyć passatę z makaronem i podsmażonymi na oliwie, doprawionymi warzywami. Całość posypać parmezanem i uczta gotowa.

/ 9Oliwa extra virgin

Obraz
© 123RF.COM

Zawarty w oliwie z oliwek kwas oleinowy należy do kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wykazuje prozdrowotne właściwości. Naukowo dowiedziono, że pomaga w profilaktyce miażdżycy, chorób serca, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie tego produktu przyczynia się również do zmniejszenia stężenia "złego" cholesterolu. Taką oliwę używamy do przyprawiania dań, nie poleca się jej do smażenia. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem czosnkowym, szynką parmeńską i oliwkami.

/ 9Włoski makaron

Obraz
© 123RF.COM

Włoskie babcie i mamy nie wyobrażają sobie rodzinnego obiadu bez tego produktu. W różnych kształtach, z dodatkiem ziół lub szpinaku, to gwarancja sycącego i pysznego dania. Dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu w kuchni lub brakuje im odwagi, aby przygotować własnoręcznie makaron, dobrym rozwiązaniem będzie zakup gotowego produktu w sklepie. Warto jednak sprawdzić jego skład pod kątem obecności niepotrzebnych konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki