8 włoskich smakołyków, które sprawdzą się w polskich kuchniach
Włoska uczta
Dla wielu Polaków obcowanie z kuchnią włoską kończy się na zamawianiu pizzy. Warto zmienić ten nawyk i spróbować aromatycznych oraz wyjątkowo zdrowych produktach rodem ze słonecznej Italii. Niektóre z nich to doskonałe propozycje na szybkie przekąski, inne mogą być składnikiem sycących dań obiadowych. Oto krótki przewodnik po włoskich smakołykach.
Dla wielu Polaków obcowanie z kuchnią włoską kończy się na zamawianiu pizzy. Warto zmienić ten nawyk i spróbować aromatycznych oraz wyjątkowo zdrowych produktach rodem ze słonecznej Italii. Niektóre z nich to doskonałe propozycje na szybkie przekąski, inne mogą być składnikiem sycących dań obiadowych. Oto krótki przewodnik po włoskich smakołykach.
Zachęca do nich m.in. Stefano Terrazzino, podkreślając, że Włosi uwielbiają dobrze się bawić, ale i dobrze zjeść. - Włoska impreza powinna łączyć te dwa aspekty. Przygotowując przyjęcie dla swoich bliskich stawiam na dania z zaledwie kilku składników, za to pełne intensywnych smaków. Na stole nie powinno także zabraknąć dobrej oliwy z oliwek, suszonych pomidorów i paluszków grissini - dodaje Stefano Terrazzino.