Trwa ładowanie...

8 sposobów, by nie marnować jedzenia

35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To daje nam niechlubne 5. miejsce wśród krajów europejskich, które marnują najwięcej jedzenia – wynika z raportu przygotowanego przez Polską Federację Banków Żywności. Do jednego z najczęstszych powodów tego stanu rzeczy, poza przegapieniem terminu ważności, jest niewłaściwe jej przechowywanie. Jak ograniczyć marnowanie jedzenia?

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d29y57l
d29y57l

– Marnowanie jedzenia w domach stanowi problem, z którym cały czas walczymy. Zmiana kilku prostych nawyków w kwestii przygotowywania oraz przechowywania żywności może znacząco ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

By zachować na dłużej świeżość produktów spożywczych, przechowujemy je w lodówce. Zanim jednak włożymy coś na półkę, warto sprawdzić, jakie miejsce w chłodziarce będzie odpowiednie oraz jakie warunki są optymalne dla konkretnego produktu. Technologie dostępne w chłodziarkach i zamrażarkach pomagają zapewnić najlepsze warunki, by żywność była świeża i pełna składników odżywczych. Od tego, jak przechowywane jest jedzenie, zależy nie tylko wygląd czy smak potraw, ale też nasze zdrowie.

Zbyt wysoka temperatura, czy brak jej stabilności, za wysoki poziom wilgoci wewnątrz urządzenia, czy jeden obieg powietrza w chłodziarce i zamrażarce – to czynniki, które w znaczący sposób wpływają na jakość przechowywanych produktów. Odpowiednie warunki przechowywania oraz wiedza o produkcie i jego wymaganiach pozwolą nam wyeliminować nadmiar wyrzucanego jedzenia.

8 praktycznych sposobów, by nie marnować jedzenia
Kilka prostych przyzwyczajeń wprowadzonych w każdym domu, z pewności przyniesie efekt, który odczujemy również we własnym portfelu. Jak zatem nie marnować jedzenia?

  • Zadbaj o optymalne warunki do przechowywania – dostosowane do produktów
  • Sprawdź, jaka temperatura jest odpowiednia dla warzyw, owoców, wędlin i pieczywa
  • Bądź kreatywny w kuchni – z czerstwego pieczywa możesz zrobić tosty francuskie, a z niewykorzystanych kawałków ryb czy warzyw aromatyczny bulion
  • Używaj zamrażarki – mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności
  • Planuj posiłki, a na zakupy chodź z listą
  • Zostały ci resztki z obiadu? – warzywa wykorzystaj do omletu na kolację, a zupę czy sos możesz zamrozić
  • Przechowuj produkty na odpowiednich półkach w lodówkach
  • Rób przetwory w sezonie na warzywa i owoce.
d29y57l

Skala problemu
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Wyrzucanie produktów spożywczych to wielowymiarowy problem, nie tylko społeczny. Niesie za sobą również konsekwencje ekonomiczne i ekologiczne. To co wyrzucamy, wpływa na marnowanie energii elektrycznej i wody. Wytworzenie bochenka chleba czy kartonu mleka, to zarówno, produkcja i przetworzenie, jak i transport, i przechowywanie, co wiąże się z wykorzystaniem konkretnych ilości kilowatogodzin czy litrów wody. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jedna wyrzucona kanapka z serem to 100 litrów zmarnowanej wody, a każdy kilogram wyrzuconej wołowiny kosztuje nas nawet 6000 litrów wody.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d29y57l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d29y57l
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj