omlet
- 3 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oleju
białka oddzielić od żóltek. Dodać do białek szyptę soli i miksować je do 5 miut na sztywną pianę. Następnie kiedy piana jest już tak sztywna, że nie wyleci nam z naczynia, dodać zółtka i miksować ok. 3 min.
potem dodając po łyżce mąki delikatnie połączyć z nią masę.
kiedy wszystko jest klarowne, rozgrzać niewielką ilość oleju na patelnie i na niewielkim ogniu (cierpiliwie) smażyć.
ok. 5-10 min, po jednej stronie-aż do momentu kiedy bedziemy w stanie bez problemu omleta przewrócić . 3-6 min po drugiej.
podawać z konfiturami, świeżymi owocami, bitą smietaną...
lub wg uznania:)
Przepis dodał użytkownik polish19p
Podziel się opinią
Komentarze