8 produktów pełnych zdrowego tłuszczu
Nie taki tłuszcz straszny
Tłuszcze to nieodłączny element każdej diety i powinny pokrywać ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Wbrew powszechnym opiniom nie każdy tłuszcz jest zły. Najlepszym wyborem będą te pochodzenia roślinnego, ale należy zwrócić uwagę na konkretne produkty. Dużo zdrowsze np. są tłuste ryby niż olej kukurydziany, słonecznikowy palmowy, który składa się w połowie z tłuszczów nasyconych. Przedstawiamy kilka propozycji, które dostarczą organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasów omega-3 i omega-6.
Tłuszcze to nieodłączny element każdej diety i powinny pokrywać ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Wbrew powszechnym opiniom nie każdy tłuszcz jest zły. Najlepszym wyborem będą te pochodzenia roślinnego, ale należy zwrócić uwagę na konkretne produkty. Dużo zdrowsze np. są tłuste ryby niż olej kukurydziany, słonecznikowy palmowy, który składa się w połowie z tłuszczów nasyconych. Przedstawiamy kilka propozycji, które dostarczą organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasów omega-3 i omega-6.
Tłuste ryby
Łosoś, pstrąg, sardynki, śledzie i makrela dla większości osób kojarzą się ze zdrową żywnością, a to jedne z najbardziej bogatych w tłuszcze ryb. Dostarczają cennych składników odżywczych, a także sporą dawkę białka i kwasów omega-3. Naukowo dowiedziono, że osoby, które regularnie włączają je do swojego jadłospisu są zdrowsze, rzadziej chorują na choroby serca, depresję czy demencję. Dietetycy polecają również spożywanie tranu, czyli oleju z ryb dorszowatych. To nie tylko doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, ale również witaminy D.