8 pomysłów na wykorzystanie mirabelek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Zapomniane owoce

Obraz
© 123RF

Bardzo cenione we Francji, zaś lekceważone w Polsce, gdzie latem zalegają na skwerach i chodnikach. Tymczasem mirabelki są nie tylko smacznymi, aromatycznymi owocami, ale również skarbnicą cennych witamin i minerałów. Bez większego trudu wyczarujemy z nich rozmaite przysmaki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Chutney z mirabelek

Obraz
© 123RF

Pyszny sos, który będzie świetnie pasował do mięs, ryb czy serów pleśniowych. Pół kilograma mirabelek (najlepiej lekko niedojrzałych) dusimy w rondelku, aż do zmięknięcia, a następnie przecieramy przez sito i usuwamy pestki, po czym dodajemy kilka ząbków czosnku roztartego z solą, szczyptę cynamonu, 2-3 zmiażdżone w moździerzu goździki, łyżeczkę cukru i papryczki chili oraz trochę roztartych ziaren kolendry. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu.

/ 9Syrop z mirabelek

Obraz
© 123RF

Produkt bardzo ceniony we francuskiej Lotaryngii, gdzie mirabelkę, uznawaną za symbol dostatku, uprawia wielu sadowników. Pod koniec sierpnia w tamtejszych miastach i wioskach organizowane są święta dedykowane słodkiej, aromatycznej śliwce. Nie może na nich zabraknąć pysznego syropu, którym można polewać rozmaite desery albo rozcieńczać wodą, by uzyskać orzeźwiający napój. Kilogram wypestkowanych i przekrojonych na pół mirabelek zalewamy wodą (około czterech szklanek), zasypujemy cukrem (jego ilość zależy od naszych preferencji smakowych), dodajemy sok z cytryny lub limonki i całość gotujmy przez około kwadrans. Na koniec przecedzamy, by uzyskać tylko płyn.

/ 9Szarlotka z mirabelkami

Obraz
© 123RF

Jedno z ulubionych ciast Polaków, zarówno młodszych, jak i starszych. Szarlotka dobrze znosi rozmaite eksperymenty kulinarne, dlatego jej nadzienie warto wzbogacić mirabelkami (szklanka śliwek na kilogram jabłek). Obrane i pokrojone jabłka mieszamy z wypestkowanymi i posiekanymi mirabelkami, przekładamy na patelnię i dusimy, aż owoce zmiękną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz solidną szczyptę cynamonu. Powstałą masę możemy zagęścić bułką tartą. Wykładamy na ciasto przygotowane według tradycyjnego szarlotkowego przepisu.

/ 9Konfitura z mirabelek

Obraz
© 123RF

Słodko-kwaskowaty specjał, który wzbogaci śniadanie, lunch czy podwieczorek, świetnie pasujący zarówno do rogalików, jak i wędlin albo serów. Wystarczy podsmażyć pół kilograma wypestkowanych mirabelek z syropem wykonanym z trzech szklanek cukru i szklanki wody, pod koniec dodając sok z połowy cytryny. Jeśli konfiturę chcemy przechowywać przez dłuższy czas, słoik z nią warto zapasteryzować.

/ 9Nalewka z mirabelek

Obraz
© 123RF

Jej zalety docenimy zwłaszcza jesienią i zimą, ponieważ nalewka skutecznie wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie schorzeń górnych dróg oddechowych. Jak ją przygotować? Mirabelki umieszczamy w szklanym słoju, zasypujemy cukrem (powinno być go około połowy wagi śliwek) i zalewamy spirytusem, by pokrył całość. Naczynie ustawiamy w słonecznym miejscu na trzy tygodnie, regularnie mieszając. Po tym czasie nalewkę przefiltrowujemy i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

/ 9Krem mirabelkowo-czekoladowy

Obraz
© Fotolia

Świetny zamiennik niezbyt zdrowych, słodkich "smarowideł" ze sklepu, znakomicie pasujący do ciasta, bułki czy naleśnika. Na początek pół kilograma mandarynek podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy, aż owoce zaczną się rozpadać. Przecieramy przez sito i uzyskane puree ponownie gotujemy, by się zredukowało i zagęściło. Do ciepłego musu dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Możemy też dodać trochę masła, by uzyskać bardziej gładką strukturę kremu. Pozostawiamy go do ostygnięcia.

/ 9Galaretka z mirabelek

Obraz
© 123RF

Szukasz pomysłu na orzeźwiający letni deser, który zachwyci wszystkich domowników? Przygotuj galaretkę z mirabelek. Garść umytych, wypestkowanych i pokrojonych owoców zalewamy odrobiną wody, dodajemy łyżkę cukru (może być kokosowy) oraz sok z połowy cytryny (albo limonki), gotujmy przez kilka minut, pod koniec dosypując dwie łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszając masę. Po ostygnięciu przelewamy galaretkę do pucharków, wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje. Podajemy z własnoręcznie przygotowaną bitą śmietaną.

/ 9"Musztarda" z mirabelek

Obraz
© 123RF

We Francji czy Belgii mirabelki chętnie spożywa się z potrawami mięsnymi, choćby pod postacią sosu przypominającego trochę popularną musztardę. Wystarczy kilogram wypestkowanych śliwek poddusić z obranymi i pokrojonymi na cząstki kwaśnymi jabłkami, a następnie przetrzeć przez sito. Uzyskaną masę wzbogacamy miodem (dwie łyżki) i przyprawami: mieloną gorczycą, cynamonem, goździkami, gałką muszkatową, kurkumą oraz pieprzem. Kilka minut gotujemy, aż do zgęstnienia. Przekładamy do słoików, zaś planując dłuższe przechowywanie – wekujemy. Taki sos świetnie pasuje do drobiu.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw