Trwa ładowanie...
11-01-2013 16:04

6 śniadań, które mają mniej niż 300 kalorii

Codziennie śniadanie to obowiązek - zapobiega napadom wilczego głodu w ciągu dnia, a tym samym przybieraniu na wadze. Nie znaczy to jednak, że możemy sięgać z rana po dowolne produkty. Błędy śniadaniowe mogą bowiem przyczynić się do tycia. Co najlepiej więc zjeść na śniadanie? Oto sześć przepisów na niskokaloryczne, ale bardzo odżywcze śniadania.

6 śniadań, które mają mniej niż 300 kaloriiŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d626yay
d626yay

Tortilla z jajecznicą - 259 kcal

To pożywne śniadanie przygotujesz w 15 minut! W samym nadzieniu znajdziesz aż 15 g białka, które zapewni ci uczucie sytości na dłuższy czas.

Składniki: 2 jajka, łyżka chudego mleka, listki świeżej kolendry, masło, chudy ser do utarcia, np. cheddar, pomidor, 2 placki tortilli, sos salsa, sól i pieprz.

Na niewielkiej ilości masła przygotuj jajecznicę z dodatkiem chudego mleka. Przypraw do smaku. Usmażone jaja zawiń w placek podgrzanej tortilli razem ze startym serem, pokrojonym pomidorem i wcześniej przygotowaną świeżą salsą. Udekoruj listkami świeżej kolendry.

d626yay

Francuski tost z płatkami kukurydzianymi - 149 kcal (kromka)

Płatki kukurydziane nadadzą tradycyjnym francuskim tostom wyjątkowej chrupkości. Możesz obniżyć kaloryczność tego dania, stosując pieczywo z pełnego ziarna i odtłuszczone mleko.

Składniki: 2 filiżanki płatków śniadaniowych, 3 jaja, 1,5 filiżanki chudego mleka, łyżeczka aromatu waniliowego, masło, syrop klonowy, świeże owoce.

Obtocz kromki chleba w rozbełtanym jajku z mlekiem i aromatem waniliowym, a następnie w pokruszonych płatkach śniadaniowych. Usmaż z obu stron na maśle. Podawaj z syropem klonowym i świeżymi owocami.

Kanapki z jajecznicą, łososiem, szpinakiem i szczypiorkiem – 210 kcal (kromka)

Ta proteinowa bomba, bogata w dobroczynne dla serca tłuszcze, da ci porządny zastrzyk energii. Bedzie jeszcze mniej kaloryczna, jeśli zrezygnujesz z sera.

d626yay

Składniki: 5 jaj, łyżka oliwy z oliwek, 100 g wędzonego łososia, 100 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu do utarcia, szklanka świeżego szpinaku, pieczywo pełnoziarniste, szczypiorek, sól, pieprz.

Na oliwie przygotuj jajecznicę. Przypraw do smaku. Dodaj łososia i ser, podsmaż przez 30 sekund, następnie dodaj szpinak i smaż jeszcze 2 minuty. Gotową jajecznicę nakładaj na kromki pełnoziarnistego pieczywa. Posyp świeżym szczypiorkiem.

Jogurt grecki z orzechami, czekoladą i jagodami – 265 kcal

Ciemna czekolada i jagody są bogatym źródłem antyoksydantów. Zimą możesz skorzystać z mrożonych owoców.

d626yay

Składniki: pół szklanki świeżych lub mrożonych jagód, kubek odtłuszczonego jogurtu greckiego, 2,5 łyżki posiekanej ciemnej czekolady, 1,5 szklanki pełnoziarnistych płatków, kilka posiekanych orzechów włoskich.

Na dnie pucharka rozłóż część owoców. Układaj partiami jogurt i pozostałe składniki tak, aby na górze znalazły się dodatki.

Babka z szynką i serem – 217 kcal

To wersja raczej na sobotni lub niedzielny poranek. Przygotowanie ciasta zajmuje nieco czasu.

d626yay

Składniki: 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3 łyżki masła posikanego na kawałki, 3/4 filiżanki startego, odtłuszczonego sera, 3/4 filiżanki posiekanej szynki o obniżonej zawartości sodu, 3/4 filiżanki maślanki, 2 jaja.

W dużym naczyniu zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i pieprz. Następnie ugnieć z posiekanym masłem. Zmieszaj ser i szynkę. Ubij trzepaczką jaja z maślanką. Dodaj do mieszanki pozostałych składników, mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach (aż zbrązowieje).

Płatki owsiane z jabłkiem i nasionami lnu – 258 kcal

Taka porcja dostarczy ci solidną dawkę błonnika, wapnia oraz zdrowych dla serca tłuszczów. Ta wyjątkowa kombinacja słodkiego i cierpkiego smaku.

d626yay

Składniki: 1/4 filiżanki orzechów laskowych, 3 filiżanki chudego mleka, 1,5 filiżanki płatków owsianych, 1,5 filiżanki posiekanego jabłka, 1/3 filiżanki nasion lnu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 3 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki migdałów.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw orzechy na 15 minut raz obracając je na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika zdejmij skórkę. Podgrzej mleko. Dodaj pozostałe składniki oraz orzechy.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj