6 pysznych sosów ze świeżych ziół. Podkręcą smak ulubionych dań

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Proste przepisy

Obraz
© 123RF

Zachwycają smakiem, aromatem i walorami odżywczymi. Bazylię, szczypiorek czy lubczyk możemy z powodzeniem uprawiać w domu i wykorzystywać w kuchni na mnóstwo sposobów, chociażby przygotowując ze świeżych ziół pyszne sosy, które wzbogacą zarówno zwykłą kanapkę, jak i bardziej wyszukane potrawy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Sos bazyliowy

Obraz
© 123RF

Jej liście skrywają potężną dawkę olejków eterycznych, garbników i flawonoidów. Świeża bazylia działa przeciwzapalnie, reguluje pracę układu pokarmowego (poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmach), podkręca metabolizm oraz świetnie wpływa na system nerwowy.

Jak przygotować z niej pyszny sos? Garść liści bazylii należy umyć oraz drobno posiekać, a następnie dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym i majonezem (po dwie łyżki), a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1-2 ząbki). W miarę potrzeby dosolić. Przed podaniem sos warto schłodzić.

/ 7Sos lubczykowy

Obraz
© 123RF

Nadaje niepowtarzalnego smaku słynnej przyprawie maggi, ale posiada również imponujące właściwości odżywcze – lubczyk działa wzmacniająco na organizm, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, a także od wieków jest uznawany za skuteczny afrodyzjak. "W małżeństwie rozterki i niezgody równa" – pisał o nim XV-wieczny medyk

Aromatyczna roślina świetnie sprawdzi się składnik pysznego sosu. 2-3 dojrzałe pomidory sparzyć, obrać i udusić, a następnie dodać do nich posiekaną i podsmażoną cebulę oraz 2-3 podsmażone ząbki czosnku. Jeszcze trochę gotujemy, pod koniec dokładając posiekany pęczek lubczyku. Doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby sos zagęścić mąką ziemniaczaną.

/ 7Sos szczypiorkowy

Obraz
© 123RF

Popularny w naszym kraju szczypiorek to nie tylko smakowity dodatek do potraw, ale również produkt o dużych walorach odżywczych, działający zasadotwórczo (sprawdza się w przypadku zakwaszenia organizmu), ułatwiający trawienie, poprawiający apetyt i obniżający ciśnienie krwi.

By przygotować pyszny sos należy posiekać wiązkę szczypiorku oraz pół ogórka, dodać rozgniecione żółtko jajka ugotowanego na twardo, pół szklanki gęstej śmietany, 1-2 łyżki musztardy, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą i szczyptą cukru.

/ 7Sos tymiankowy

Obraz
© 123RF

Często znajdziemy go w składzie wykrztuśnych i przeciwkaszlowych syropów, kropli czy tabletek do ssania. Nic dziwnego, ponieważ tymianek stanowi skarbnicą olejków eterycznych, które działają odkażająco, rozkurczająco i bakteriobójczo. Jest także aromatyczną przyprawą, szczególnie cenioną w kuchni francuskiej.

Smaczny sos, pasujący zarówno do mięsa, jak i owoców morza, przyrządzimy z pęczka świeżego tymianku, który drobno siekamy, a następnie dodajemy do podsmażonej cebuli i zalewamy 250 ml bulionu, najlepiej drobiowego. Kilka minut gotujemy, a następnie powoli dokładamy 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sos należy podawać schłodzony.

/ 7Sos pietruszkowo-szczypiorkowo-bazyliowy

Obraz
© 123RF

Bazą tego sosu jest natka pietruszki, skarbnica wzmacniającej odporność witaminy C, wspomagającej wzrok witaminy A, regulującego funkcjonowanie układu nerwowego potasu oraz żelaza, które pozwala uporać się z anemią. Roślina dostarcza również apigeniny (związek z grupy flawonoidów), która hamuje nawet rozwój nowotworów, zwłaszcza piersi.

Pęczek pietruszki należy posiekać, podobnie jak garść liści bazylii i wiązkę szczypiorku. Do zieleniny dodajemy 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku. Dolewamy oliwę z oliwek, ale tylko tyle, by powstała dość gęsta masa, która będzie świetnie pasowała do kanapek, wędlin, mięs i sałatek. Sos należy przechowywać w chłodnym miejscu, bez dostępu światła.

/ 7Sos koperkowy

Obraz
© 123RF

Pęczek koperku pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, czyli silny przeciwutleniacz wzmacniający system odpornościowy i chroniący przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami. Roślina jest też cennym źródłem witamin z grupy B, żelaza, magnezu, manganu, potasu czy wartościowych flawonoidów.

Świetnym dodatkiem do potraw będzie sos z posiekanego pęczka koperku, zmieszanego z 2-3 średniej wielkości startymi ogórkami kiszonymi, 3 łyżkami łagodnego majonezu oraz dwoma łyżkami oliwy z oliwek.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał