Proste przepisy
Zachwycają smakiem, aromatem i walorami odżywczymi. Bazylię, szczypiorek czy lubczyk możemy z powodzeniem uprawiać w domu i wykorzystywać w kuchni na mnóstwo sposobów, chociażby przygotowując ze świeżych ziół pyszne sosy, które wzbogacą zarówno zwykłą kanapkę, jak i bardziej wyszukane potrawy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sos bazyliowy
Jej liście skrywają potężną dawkę olejków eterycznych, garbników i flawonoidów. Świeża bazylia działa przeciwzapalnie, reguluje pracę układu pokarmowego (poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmach), podkręca metabolizm oraz świetnie wpływa na system nerwowy.
Sos lubczykowy
Nadaje niepowtarzalnego smaku słynnej przyprawie maggi, ale posiada również imponujące właściwości odżywcze – lubczyk działa wzmacniająco na organizm, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, a także od wieków jest uznawany za skuteczny afrodyzjak. "W małżeństwie rozterki i niezgody równa" – pisał o nim XV-wieczny medyk
Aromatyczna roślina świetnie sprawdzi się składnik pysznego sosu. 2-3 dojrzałe pomidory sparzyć, obrać i udusić, a następnie dodać do nich posiekaną i podsmażoną cebulę oraz 2-3 podsmażone ząbki czosnku. Jeszcze trochę gotujemy, pod koniec dokładając posiekany pęczek lubczyku. Doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby sos zagęścić mąką ziemniaczaną.
Sos szczypiorkowy
Popularny w naszym kraju szczypiorek to nie tylko smakowity dodatek do potraw, ale również produkt o dużych walorach odżywczych, działający zasadotwórczo (sprawdza się w przypadku zakwaszenia organizmu), ułatwiający trawienie, poprawiający apetyt i obniżający ciśnienie krwi.
By przygotować pyszny sos należy posiekać wiązkę szczypiorku oraz pół ogórka, dodać rozgniecione żółtko jajka ugotowanego na twardo, pół szklanki gęstej śmietany, 1-2 łyżki musztardy, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą i szczyptą cukru.
Sos tymiankowy
Często znajdziemy go w składzie wykrztuśnych i przeciwkaszlowych syropów, kropli czy tabletek do ssania. Nic dziwnego, ponieważ tymianek stanowi skarbnicą olejków eterycznych, które działają odkażająco, rozkurczająco i bakteriobójczo. Jest także aromatyczną przyprawą, szczególnie cenioną w kuchni francuskiej.
Smaczny sos, pasujący zarówno do mięsa, jak i owoców morza, przyrządzimy z pęczka świeżego tymianku, który drobno siekamy, a następnie dodajemy do podsmażonej cebuli i zalewamy 250 ml bulionu, najlepiej drobiowego. Kilka minut gotujemy, a następnie powoli dokładamy 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sos należy podawać schłodzony.
Sos pietruszkowo-szczypiorkowo-bazyliowy
Bazą tego sosu jest natka pietruszki, skarbnica wzmacniającej odporność witaminy C, wspomagającej wzrok witaminy A, regulującego funkcjonowanie układu nerwowego potasu oraz żelaza, które pozwala uporać się z anemią. Roślina dostarcza również apigeniny (związek z grupy flawonoidów), która hamuje nawet rozwój nowotworów, zwłaszcza piersi.
Pęczek pietruszki należy posiekać, podobnie jak garść liści bazylii i wiązkę szczypiorku. Do zieleniny dodajemy 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku. Dolewamy oliwę z oliwek, ale tylko tyle, by powstała dość gęsta masa, która będzie świetnie pasowała do kanapek, wędlin, mięs i sałatek. Sos należy przechowywać w chłodnym miejscu, bez dostępu światła.
Sos koperkowy
Pęczek koperku pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, czyli silny przeciwutleniacz wzmacniający system odpornościowy i chroniący przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami. Roślina jest też cennym źródłem witamin z grupy B, żelaza, magnezu, manganu, potasu czy wartościowych flawonoidów.
Świetnym dodatkiem do potraw będzie sos z posiekanego pęczka koperku, zmieszanego z 2-3 średniej wielkości startymi ogórkami kiszonymi, 3 łyżkami łagodnego majonezu oraz dwoma łyżkami oliwy z oliwek.