6 pomysłów na ciasteczka. Najlepsze na chłodne dni

Choć z jedzeniem łakoci nie należy przesadzać, trudno znaleźć lepszy sposób na uprzyjemnienie ponurego, zimnego wieczoru niż sięgnięcie wtedy po filiżankę dobrej herbaty lub kawy i pyszne ciastko. Niekoniecznie musi być to jednak kaloryczna bomba wypełniona kremem. Oto kilka pomysłów na proste, a jednocześnie smaczne ciasteczka.

CiasteczkaPrzepyszne ciasteczka do kawy
Źródło zdjęć: © 123RF

Zozworki

Śląsk Cieszyński przez wieki znajdował się pod wpływem kultury oraz tradycji kulinarnych Galicji, gdzie przyprawy korzenne stanowiły częsty składnik potraw i ciast. Nic dziwnego, że do dzisiaj chętnie jada się tutaj zozworki, zwane też imbirkami, ponieważ w składzie tych pysznych ciastek nie może zabraknąć sproszkowanego imbiru, który nadaje im niepowtarzalnego smaku.

Jak je przygotować? Na początku ucieramy do białości trzy jajka z cukrem (300 g), a następnie dodajemy mąkę krupczatkę (300 g) i mielony imbir (20 g). Z tej masy wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy, by miała około pół centymetra grubości, po czym za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Przykrywamy je czystą szmatką i pozostawiamy na trzy godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st., aż nabiorą złotego koloru. Po ostygnięciu możemy posmarować je marmoladą, lukrem albo rozpuszczoną czekoladą.

Amoniaczki

Specjał od pokoleń popularny na pograniczu Mazowsza i Podlasia cieszy podniebienie słodko-maślanym smakiem oraz delikatną, kruchą konsystencją. Od innych kruchych ciastek amoniaczki różnią się jednym składnikiem, od którego zresztą pochodzi ich nazwa. To węglan amonu, nieorganiczny związek chemiczny będący solą kwasu węglowego i amoniaku, ceniony przez nasze babcie jako alternatywa dla proszku do pieczenia.

Churros – słodka przekąska z Hiszpanii

Do przygotowania pysznych ciasteczek potrzebujemy kilograma mąki, 3 jajek, 200-220 g cukru, 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany, kostki masła oraz 30 g amoniaku. Najpierw wbijamy do miski jajka, wsypujemy amoniak i pozostawiamy na co najmniej dwie godziny, a następnie ubijamy, aż do uzyskania jasnokremowej, puszystej masy, w międzyczasie dodając cukier. Później zagniatamy ją z mąką, miękkim masłem oraz śmietaną, by uzyskać gładkie ciasto, podobne do pierogowego. Rozwałkowujemy je na placki o grubości 2-3 milimetrów i wycinamy ciasteczka, szklanką lub foremkami o różnych kształtach. Układamy na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż uzyskają złoty kolor. Amoniaczki można udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem albo podawać z kroplą konfitury czy posiekanymi orzechami włoskimi.

Ryżowe szyszki

Ulubione łakocie wielu dzieciaków dorastających w czasach PRL-u, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a o czekoladach czy batonach można było tylko pomarzyć

Przygotowanie szyszek jest bardzo prostym zadaniem. Potrzebujemy opakowania ryżu preparowanego oraz 30-40 dag krówek dobrej jakości, wskazane są zwłaszcza „ciągutki”, gdyż szybciej się rozpuszczają. Cukierki umieszczamy w rondelku, dodajemy 10 dag masła i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia, nie zapominając o częstym mieszaniu. Na koniec do masy dosypujemy ryż preparowany. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie zwilżamy dłonie i formujemy zgrabne szyszki. Gdy całkiem ostygną przekładamy do lodówki, by nabrały odpowiedniej konsystencji.

Ciasteczka marchewkowe

To mniej kaloryczna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych łakoci, proponowana przez Annę Lewandowską.

By przygotować pyszne ciasteczka należy zetrzeć marchewkę, dodać do niej ubitą pianę z dwóch białek i dwa żółtka, wszystko wymieszać i wzbogacić masę miodem, mąką pszenną razową (4 łyżki), proszkiem do pieczenia (łyżeczka), rodzynkami, pokrojonymi migdałami bez skórki, szczyptą imbiru, cynamonu i soli oraz posiekaną czekoladą gorzką. Wszystko mieszamy, z masy formujemy okrągłe ciasteczka i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 st.

Ciasteczka
© 123RF

Ciasteczka bombki

Specjał, który śląskie gospodynie od pokoleń przygotowują zwykle z okazji Bożego Narodzenia. Jednak słodkie i aromatyczne ciasteczka sprawdzają się nie tylko do święta.

Na początku zagniatamy ciasto z mąki pszennej (250 g), masła (120 g), cukru pudru (100 g), żółtka i szczypty soli. Po wyrobieniu na gładką masę schładzamy ją przez przynajmniej pół godziny w lodówce, po czym rozwałkowujemy, rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 st. Po ostudzeniu ciasto drobno kroimy, a następnie mieszamy z bakaliami (drobno krojone migdały, suszone śliwki, morele, rodzynki, skórka pomidorowa), drobno posiekanymi orzechami włoskimi, kakao i cukrem (200 g). Na koniec do masy dodajemy roztopione masło (250 g) i kieliszek rumu. Zagniatamy, a z uzyskanej masy formujemy małe kulki, które obtaczamy w posiekanych orzechach i schładzamy.

Migdałowe florentynki

Jesienią i zimą powinniśmy jak najczęściej sięgać po migdały i rozmaite orzechy. Warto przyrządzić z nich np. pyszne ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do herbaty czy kawy.

Na początku należy podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. migdały (200 g) i orzechy, laskowe lub włoskie (50 g). Powinny spędzić tam 10-12 minut. Po przestudzeniu musimy je drobno posiekać lub zmielić za pomocą blendera albo młynka do kawy. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok, który gotujemy na małym ogniu przez 10 minut z cukrem trzcinowym (100 g), masłem (80 g) i miodem (60 g). Po zdjęciu z ognia dodajemy migdały i orzechy, a także drobno pokrojone suszone morele (100 g) oraz startą skórkę pomarańczową. Masę studzimy, a później formujemy z niej okrągłe ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st., przez 12-15 minut, aż florentynki nabiorą mocno złotego koloru.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy