Krokiety na święta. Jak przygotować i mrozić, by były pyszne

Krokiety, obok uszek oraz pierogów, to kolejna potrawa z farszem z kapusty i grzybów, którą uwielbiamy. Krokiety smakują wybornie za sprawą chrupiącej panierki i miękkiego ciasta. Podpowiadamy, co zrobić, by krokiety na święta były jeszcze lepsze.

Krokiety z kapustą i grzybami na talerzuKrokiety na święta
Źródło zdjęć: © 123RF
1

Krokiety na święta – jak je przygotować

Krokiety składają się z kilku elementów: ciasta naleśnikowego, farszu z kapusty kiszonej i leśnych grzybów oraz z panierki. Nie są trudne w wykonaniu, lecz z pewnością pracochłonne, dlatego warto je przygotować nawet na kilka- czy kilkanaście dni przed świętami. Mamy przepis na pyszne, delikatne krokiety na święta.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i cukru

Farsz do krokietów:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • garść grzybów leśnych
  • 100 g pieczarek
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku

Panierka:

  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mleka
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto należy zmiksować dokładnie, aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Odstawić na ok. pół godziny, by nieco zgęstniało.
  2. W międzyczasie przygotować farsz: kapustę posiekać dość drobno, grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wrzątku.
  3. Cebulę i pieczarki posiekać drobno i usmażyć na oleju w dużym rondlu. Gdy staną się rumiane, wrzucić kapustę i posiekane suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  4. Kapustę z grzybami gotować, aż stanie się miękka – około 40-60 minut. W razie potrzeby uzupełniać płyny, by farsz się nie przypalił.
  5. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Warto przed wylaniem ciasta przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju.
  6. Naleśniki wykładać na talerz, a po usmażeniu przykryć szczelnie, by nie wysychały.
  7. Gdy kapusta i naleśniki staną się zimne, można je faszerować i po obtoczeniu w jajku oraz bułce tartej – smażyć na złoto.

Nie tylko uszka. Co podać do wigilijnego barszczu?

Krokiety na święta – jak faszerować, by się nie rozpadły

Jest to najtrudniejsza czynność podczas robienia krokietów. Nie każdy wie, że wiele zależy od ciasta – przygotowane według naszego przepisu naleśniki będą sprężyste i elastyczne, co sprawi, że krokiety nie będą pękać, nawet mimo pokaźnej ilości farszu.

A jak złożyć naleśnik, by farsz nie uciekł?

Przede wszystkim trzeba pamiętać, by naleśniki i farsz były zimne. Jeśli mamy na to czas, warto odstawić je do lodówki na noc, a następnego dnia wziąć się za robienie krokietów.

Na naleśnik należy ułożyć niewielką ilość zimnej kapusty i delikatnie rozprowadzić ją po powierzchni placka. Następnie złożyć jak kopertę – chwycić za kawałek naleśnika z jednej strony i złożyć do środka, później powtórzyć ruch z drugiej strony. Ostatnim etapem jest utworzenie wałeczka i zrolowanie go od dołu w górę.

Uwaga! Należy upewnić się, że farsz dobrze odparował i nie jest wodnisty.

Krokiety na święta – jak mrozić, by nie straciły na smaku

Mrożenie krokietów to dobry sposób na zaoszczędzenie czasu w święta. Jak je zamrozić? Przed usmażeniem, przed opanierowaniem, po usmażeniu? Z takimi pytaniami zmaga się wiele osób, nie wiedząc, że każdy sposób jest dobry. Ale uwaga! O tym, trzeba pamiętać:

Gdy mrozisz usmażone krokiety... Dopilnuj, by były tylko delikatnie podsmażone, w przeciwnym wypadku po rozmrożeniu ponowne smażenie krokietów będzie grozić przypaleniem bułki tartej.
Gdy mrozisz zapanierowane krokiety... Po rozmrożeniu najlepiej upiec je w piekarniku. Wilgotna bułka tarta może powodować pryskanie tłuszczu na patelni, a także niepotrzebne nasiąkać tłuszczem.
Gdy mrozisz naleśniki z farszem... Po rozmrożeniu upewnij się, że nie są wilgotne, bo panierka może nie trzymać się krokieta. Warto osuszyć je delikatnie ręcznikiem papierowym lub obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku i dopiero w bułce tartej.
Krokiety z barszczem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm