Krokiety na święta. Jak przygotować i mrozić, by były pyszne

Krokiety, obok uszek oraz pierogów, to kolejna potrawa z farszem z kapusty i grzybów, którą uwielbiamy. Krokiety smakują wybornie za sprawą chrupiącej panierki i miękkiego ciasta. Podpowiadamy, co zrobić, by krokiety na święta były jeszcze lepsze.

Krokiety z kapustą i grzybami na talerzuKrokiety na święta
Źródło zdjęć: © 123RF

Krokiety na święta – jak je przygotować

Krokiety składają się z kilku elementów: ciasta naleśnikowego, farszu z kapusty kiszonej i leśnych grzybów oraz z panierki. Nie są trudne w wykonaniu, lecz z pewnością pracochłonne, dlatego warto je przygotować nawet na kilka- czy kilkanaście dni przed świętami. Mamy przepis na pyszne, delikatne krokiety na święta.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i cukru

Farsz do krokietów:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • garść grzybów leśnych
  • 100 g pieczarek
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku

Panierka:

  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mleka
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto należy zmiksować dokładnie, aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Odstawić na ok. pół godziny, by nieco zgęstniało.
  2. W międzyczasie przygotować farsz: kapustę posiekać dość drobno, grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wrzątku.
  3. Cebulę i pieczarki posiekać drobno i usmażyć na oleju w dużym rondlu. Gdy staną się rumiane, wrzucić kapustę i posiekane suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  4. Kapustę z grzybami gotować, aż stanie się miękka – około 40-60 minut. W razie potrzeby uzupełniać płyny, by farsz się nie przypalił.
  5. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Warto przed wylaniem ciasta przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju.
  6. Naleśniki wykładać na talerz, a po usmażeniu przykryć szczelnie, by nie wysychały.
  7. Gdy kapusta i naleśniki staną się zimne, można je faszerować i po obtoczeniu w jajku oraz bułce tartej – smażyć na złoto.

Nie tylko uszka. Co podać do wigilijnego barszczu?

Krokiety na święta – jak faszerować, by się nie rozpadły

Jest to najtrudniejsza czynność podczas robienia krokietów. Nie każdy wie, że wiele zależy od ciasta – przygotowane według naszego przepisu naleśniki będą sprężyste i elastyczne, co sprawi, że krokiety nie będą pękać, nawet mimo pokaźnej ilości farszu.

A jak złożyć naleśnik, by farsz nie uciekł?

Przede wszystkim trzeba pamiętać, by naleśniki i farsz były zimne. Jeśli mamy na to czas, warto odstawić je do lodówki na noc, a następnego dnia wziąć się za robienie krokietów.

Na naleśnik należy ułożyć niewielką ilość zimnej kapusty i delikatnie rozprowadzić ją po powierzchni placka. Następnie złożyć jak kopertę – chwycić za kawałek naleśnika z jednej strony i złożyć do środka, później powtórzyć ruch z drugiej strony. Ostatnim etapem jest utworzenie wałeczka i zrolowanie go od dołu w górę.

Uwaga! Należy upewnić się, że farsz dobrze odparował i nie jest wodnisty.

Krokiety na święta – jak mrozić, by nie straciły na smaku

Mrożenie krokietów to dobry sposób na zaoszczędzenie czasu w święta. Jak je zamrozić? Przed usmażeniem, przed opanierowaniem, po usmażeniu? Z takimi pytaniami zmaga się wiele osób, nie wiedząc, że każdy sposób jest dobry. Ale uwaga! O tym, trzeba pamiętać:

Gdy mrozisz usmażone krokiety... Dopilnuj, by były tylko delikatnie podsmażone, w przeciwnym wypadku po rozmrożeniu ponowne smażenie krokietów będzie grozić przypaleniem bułki tartej.
Gdy mrozisz zapanierowane krokiety... Po rozmrożeniu najlepiej upiec je w piekarniku. Wilgotna bułka tarta może powodować pryskanie tłuszczu na patelni, a także niepotrzebne nasiąkać tłuszczem.
Gdy mrozisz naleśniki z farszem... Po rozmrożeniu upewnij się, że nie są wilgotne, bo panierka może nie trzymać się krokieta. Warto osuszyć je delikatnie ręcznikiem papierowym lub obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku i dopiero w bułce tartej.
Krokiety z barszczem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów