Trwa ładowanie...

Krokiety na święta. Jak przygotować i mrozić, by były pyszne

Krokiety, obok uszek oraz pierogów, to kolejna potrawa z farszem z kapusty i grzybów, którą uwielbiamy. Krokiety smakują wybornie za sprawą chrupiącej panierki i miękkiego ciasta. Podpowiadamy, co zrobić, by krokiety na święta były jeszcze lepsze.

Krokiety na świętaKrokiety na świętaŹródło: 123RF
d3q7jau
d3q7jau

Krokiety na święta – jak je przygotować

Krokiety składają się z kilku elementów: ciasta naleśnikowego, farszu z kapusty kiszonej i leśnych grzybów oraz z panierki. Nie są trudne w wykonaniu, lecz z pewnością pracochłonne, dlatego warto je przygotować nawet na kilka- czy kilkanaście dni przed świętami. Mamy przepis na pyszne, delikatne krokiety na święta.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i cukru

Farsz do krokietów:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • garść grzybów leśnych
  • 100 g pieczarek
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku
d3q7jau

Panierka:

  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mleka
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto należy zmiksować dokładnie, aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Odstawić na ok. pół godziny, by nieco zgęstniało.
  2. W międzyczasie przygotować farsz: kapustę posiekać dość drobno, grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wrzątku.
  3. Cebulę i pieczarki posiekać drobno i usmażyć na oleju w dużym rondlu. Gdy staną się rumiane, wrzucić kapustę i posiekane suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  4. Kapustę z grzybami gotować, aż stanie się miękka – około 40-60 minut. W razie potrzeby uzupełniać płyny, by farsz się nie przypalił.
  5. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Warto przed wylaniem ciasta przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju.
  6. Naleśniki wykładać na talerz, a po usmażeniu przykryć szczelnie, by nie wysychały.
  7. Gdy kapusta i naleśniki staną się zimne, można je faszerować i po obtoczeniu w jajku oraz bułce tartej – smażyć na złoto.

Nie tylko uszka. Co podać do wigilijnego barszczu?

Krokiety na święta – jak faszerować, by się nie rozpadły

Jest to najtrudniejsza czynność podczas robienia krokietów. Nie każdy wie, że wiele zależy od ciasta – przygotowane według naszego przepisu naleśniki będą sprężyste i elastyczne, co sprawi, że krokiety nie będą pękać, nawet mimo pokaźnej ilości farszu.

d3q7jau

A jak złożyć naleśnik, by farsz nie uciekł?

Przede wszystkim trzeba pamiętać, by naleśniki i farsz były zimne. Jeśli mamy na to czas, warto odstawić je do lodówki na noc, a następnego dnia wziąć się za robienie krokietów.

Na naleśnik należy ułożyć niewielką ilość zimnej kapusty i delikatnie rozprowadzić ją po powierzchni placka. Następnie złożyć jak kopertę – chwycić za kawałek naleśnika z jednej strony i złożyć do środka, później powtórzyć ruch z drugiej strony. Ostatnim etapem jest utworzenie wałeczka i zrolowanie go od dołu w górę.

d3q7jau

Uwaga! Należy upewnić się, że farsz dobrze odparował i nie jest wodnisty.

Krokiety na święta – jak mrozić, by nie straciły na smaku

Mrożenie krokietów to dobry sposób na zaoszczędzenie czasu w święta. Jak je zamrozić? Przed usmażeniem, przed opanierowaniem, po usmażeniu? Z takimi pytaniami zmaga się wiele osób, nie wiedząc, że każdy sposób jest dobry. Ale uwaga! O tym, trzeba pamiętać:

Gdy mrozisz usmażone krokiety... Dopilnuj, by były tylko delikatnie podsmażone, w przeciwnym wypadku po rozmrożeniu ponowne smażenie krokietów będzie grozić przypaleniem bułki tartej.
Gdy mrozisz zapanierowane krokiety... Po rozmrożeniu najlepiej upiec je w piekarniku. Wilgotna bułka tarta może powodować pryskanie tłuszczu na patelni, a także niepotrzebne nasiąkać tłuszczem.
Gdy mrozisz naleśniki z farszem... Po rozmrożeniu upewnij się, że nie są wilgotne, bo panierka może nie trzymać się krokieta. Warto osuszyć je delikatnie ręcznikiem papierowym lub obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku i dopiero w bułce tartej.
Krokiety z barszczem 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d3q7jau
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3q7jau
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3q7jau
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj