Trik babci na kotlety mielone. Będą miękkie i soczyste

Kotlety mielone to klasyk, którego popularność nie słabnie mimo upływu dekad. Od morza po Tatry każdy kucharz ma swój własny sposób na to, by były pyszne. Nasza receptura opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to danie...

Kotlety mieloneTrik babci na kotlety mielone
Źródło zdjęć: © 123RF

Kotlety mielone na nowo

Miano kotletów mielonych otrzymały właściwie wszystkie kotlety, składające się w większym stopniu z mięsa mielonego. Zatem kotlet mielony to tak pojemne pojęcie, że nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba.

Również sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność i to niestety gubi niektórych autorów tego dania. Mielone mięso z fileta kurczaka, z wołowiny, z indyka – czy to na pewno jest dobry wybór?

Kotlety mielone z pieczarkami. Palce lizać

Trik babci na kotlety mielone – jakie mięso jest najlepsze?

Tradycyjnie bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Większość z nas wybiera więc szynkę lub łopatkę. To błąd – szynka często jest za chuda, a łopatka mało smaczna. Drób? Również chudy i suchy, więc kotlety mielone z tych rodzajów mięs mogą okazać się porażką.

Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste, wilgotne i aromatyczne? Nasze babcie mają na to patent, który niejednemu dietetykowi zjeży włos na głowie.

Trik babci na kotlety mielone

Na kotlety możesz wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodasz do niego surowy boczek. Mięso, którego unikamy, bo jest tłuste i nie pozostawia pola do kulinarnego popisu. Jednak jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone – nawet te z wołowiny czy szynki – staną się soczyste i wilgotne. Nie obawiaj się, smak boczku będzie niewyczuwalny! Spróbuj, a przekonasz się, że kotlety mielone z dodatkiem boczku to hit.

Składniki:

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonego surowego boczku bez skóry
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka namoczona w rosole
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 0,5 łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki cząbru, 1/2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren gorczycy i kolendry
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Wymieszać mięso z jajkiem, odsączoną bułką, sosem sojowym i przyprawami.
  2. Posiekać cebulę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodać posiekany drobno czosnek.
  3. Gdy cebula wystygnie przełożyć ją do miski z mięsem. Wyrobić dobrze, by wszystkie składniki się połączyły.
  4. Odstawić do lodówki na pól godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrobić mięso.
  5. Formować niewielkie kotlety i spłaszczać je podczas panierowania w bułce tartej.
  6. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, a później wykładać na papierowy ręcznik do osączenia.

Takie kotlety zawsze będą smaczne, nawet gdy wołowinę zamienisz na filet z kurczaka. Również z samego boczku można zrobić kotlety. Jeśli chcesz, dodaj do nich startą na tarce cukinię lub ugotowaną kaszę gryczaną. Zniweluje to stosunkowo mdły smak boczku i sprawi, że będą lżejsze.

Kotlety mielone na patelni
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol