6 mniej znanych sposobów na wykorzystanie awokado

Owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku zrobił w ostatnich latach spektakularną karierę. Nic dziwnego, gdyż awokado nie tylko skrywa potężną dawkę cennych składników odżywczych, ale jest też produktem bardzo uniwersalnym. Jak wykorzystać go w oryginalny sposób?

Tosty z awokadoTosty z awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Tatar z awokado

Potrawa z siekanej wołowiny, z dodatkiem surowego żółtka, cebuli, korniszonów i grzybków marynowanych, od dziesięcioleci należy do ulubionych przekąsek Polaków. A gdyby przyrządzić tatara bez… mięsa? Do jego wegetariańskiej wersji potrzebujemy dojrzałego awokado, którego miąższ kroimy w drobniutką kostkę i wykładamy nim dno metalowej foremki. Górną warstwę może stanowić polędwica z tuńczyka (100 g), również pokrojona w kostkę i wymieszana z podobnie rozdrobnioną dymką, ogórkiem konserwowym, startym imbirem i posiekaną kolendrą. Danie serwujemy z sosem z oleju z pestek winogron, sosu sojowego i soku z cytryny.

Nutella z awokado

Krem z orzechów laskowych i kakao jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Problem w tym, że smarowidło stanowi skarbnicę cukru oraz niezbyt korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Znacznie lepszą, a przy tym nie mniej smaczną alternatywą będzie mus z dojrzałego awokado, które wystarczy zmiksować na gładką masę z dojrzałym bananem, kakao (2 łyżki), mielonymi orzechami laskowymi (4 łyżki), w razie konieczności dosładzając miodem lub syropem daktylowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Lody z awokado

Awokado to produkt bardzo uniwersalny, dlatego można go wykorzystać do przygotowania zarówno dań wytrawnych, jak i słodkich, choćby pysznych i orzeźwiających lodów. Zadanie jest bardzo proste. Dojrzałe awokado miksujemy na gładką masę z mocno schłodzonymi: śmietaną kremówką (szklanka) i słodzonym mlekiem skondensowanym (pół szklanki), a także płynnym miodem (2 łyżki) oraz sokiem z cytryny (4 łyżki). Następnie przelewamy do miski i schładzamy. Później najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy masę w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki. Lody z awokado wyjmujemy z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem.

Hummus z awokado

Awokado świetnie sprawdzi się do przygotowania alternatywnej wersji arabskiej pasty. By przyrządzić pyszne smarowidło potrzebujemy średnio dojrzałego owocu, który obieramy i pozbawiamy pestki, po czym miksujemy z odsączoną ciecierzycą (puszka), posiekaną natką pietruszki (pół szklanki) i kolendrą (1/4 szklanki), oliwą z oliwek (pół szklanki), tartym parmezanem (1/4 szklanki), sokiem z limonki (4-5 łyżek), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1-2 ząbki), cukrem i solą (po łyżeczce).

Chipsy z awokado

Popularna przekąska kojarzy nam się przede wszystkim z ziemniakami, ale równie smaczne chipsy przygotujemy też z awokado. Jak to zrobić? Duży, dojrzały owoc obieramy ze skórki, po czym rozgniatamy widelcem na gładką masę, a następnie mieszamy ze startym parmezanem (łyżeczka), czosnkiem w proszku, sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny oraz suszonym oregano (po pół łyżeczki). Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe kulki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno spłaszczamy. Pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. Chipsy podajemy po przestudzeniu.

Pankejki z awokado

Pulchne naleśniki są bardzo popularne w krajach anglosaskich. Pyszne pankejki możemy przygotować z dodatkiem awokado. W dużej misce mieszamy mąkę pszenną (1,5 filiżanki), proszek do pieczenia (łyżeczka) i sól. Do drugiego naczynia przekładamy obrane i wypestkowane awokado, które rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodając sok z limonki (łyżka). Następnie dodajemy miód (łyżeczka), startą skórkę z limonki (łyżeczka) i maślankę (2/3 filiżanki). Na koniec wbijamy dwa jajka i dodajemy ekstrakt z wanilii (łyżeczka). Mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy do mąki i miksujemy. Ciasto wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Gdy pankejki nabiorą złotego koloru, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Serwujemy je po amerykańsku – z syropem klonowym i owocami, np. truskawkami, malinami czy borówkami. W wersji bardziej kalorycznej możemy pokusić się o porcję bitej śmietany.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki