6 mniej znanych sposobów na wykorzystanie awokado

Owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku zrobił w ostatnich latach spektakularną karierę. Nic dziwnego, gdyż awokado nie tylko skrywa potężną dawkę cennych składników odżywczych, ale jest też produktem bardzo uniwersalnym. Jak wykorzystać go w oryginalny sposób?

Tosty z awokadoTosty z awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Tatar z awokado

Potrawa z siekanej wołowiny, z dodatkiem surowego żółtka, cebuli, korniszonów i grzybków marynowanych, od dziesięcioleci należy do ulubionych przekąsek Polaków. A gdyby przyrządzić tatara bez… mięsa? Do jego wegetariańskiej wersji potrzebujemy dojrzałego awokado, którego miąższ kroimy w drobniutką kostkę i wykładamy nim dno metalowej foremki. Górną warstwę może stanowić polędwica z tuńczyka (100 g), również pokrojona w kostkę i wymieszana z podobnie rozdrobnioną dymką, ogórkiem konserwowym, startym imbirem i posiekaną kolendrą. Danie serwujemy z sosem z oleju z pestek winogron, sosu sojowego i soku z cytryny.

Nutella z awokado

Krem z orzechów laskowych i kakao jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Problem w tym, że smarowidło stanowi skarbnicę cukru oraz niezbyt korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Znacznie lepszą, a przy tym nie mniej smaczną alternatywą będzie mus z dojrzałego awokado, które wystarczy zmiksować na gładką masę z dojrzałym bananem, kakao (2 łyżki), mielonymi orzechami laskowymi (4 łyżki), w razie konieczności dosładzając miodem lub syropem daktylowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Lody z awokado

Awokado to produkt bardzo uniwersalny, dlatego można go wykorzystać do przygotowania zarówno dań wytrawnych, jak i słodkich, choćby pysznych i orzeźwiających lodów. Zadanie jest bardzo proste. Dojrzałe awokado miksujemy na gładką masę z mocno schłodzonymi: śmietaną kremówką (szklanka) i słodzonym mlekiem skondensowanym (pół szklanki), a także płynnym miodem (2 łyżki) oraz sokiem z cytryny (4 łyżki). Następnie przelewamy do miski i schładzamy. Później najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy masę w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki. Lody z awokado wyjmujemy z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem.

Hummus z awokado

Awokado świetnie sprawdzi się do przygotowania alternatywnej wersji arabskiej pasty. By przyrządzić pyszne smarowidło potrzebujemy średnio dojrzałego owocu, który obieramy i pozbawiamy pestki, po czym miksujemy z odsączoną ciecierzycą (puszka), posiekaną natką pietruszki (pół szklanki) i kolendrą (1/4 szklanki), oliwą z oliwek (pół szklanki), tartym parmezanem (1/4 szklanki), sokiem z limonki (4-5 łyżek), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1-2 ząbki), cukrem i solą (po łyżeczce).

Chipsy z awokado

Popularna przekąska kojarzy nam się przede wszystkim z ziemniakami, ale równie smaczne chipsy przygotujemy też z awokado. Jak to zrobić? Duży, dojrzały owoc obieramy ze skórki, po czym rozgniatamy widelcem na gładką masę, a następnie mieszamy ze startym parmezanem (łyżeczka), czosnkiem w proszku, sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny oraz suszonym oregano (po pół łyżeczki). Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe kulki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno spłaszczamy. Pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. Chipsy podajemy po przestudzeniu.

Pankejki z awokado

Pulchne naleśniki są bardzo popularne w krajach anglosaskich. Pyszne pankejki możemy przygotować z dodatkiem awokado. W dużej misce mieszamy mąkę pszenną (1,5 filiżanki), proszek do pieczenia (łyżeczka) i sól. Do drugiego naczynia przekładamy obrane i wypestkowane awokado, które rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodając sok z limonki (łyżka). Następnie dodajemy miód (łyżeczka), startą skórkę z limonki (łyżeczka) i maślankę (2/3 filiżanki). Na koniec wbijamy dwa jajka i dodajemy ekstrakt z wanilii (łyżeczka). Mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy do mąki i miksujemy. Ciasto wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Gdy pankejki nabiorą złotego koloru, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Serwujemy je po amerykańsku – z syropem klonowym i owocami, np. truskawkami, malinami czy borówkami. W wersji bardziej kalorycznej możemy pokusić się o porcję bitej śmietany.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce