Jakich lodów nie kupować?

Jest gorąco… Na co masz ochotę? Oczywiście, że na lody! Nie wszystkie jednak są warte swojej ceny i kupna. Jakie lody wybrać, by cieszyć się ich smakiem, a jednocześnie nie dostarczyć do organizmu niebezpiecznych składników?

LodyJeśli zależy nam na jakości kupowanych produktów, pytajmy o ich skład
Źródło zdjęć: © 123RF

Pyszne lody ze sklepu, czyli sama sztuczność

Najczęściej lody kupujemy w zwykłych sklepach osiedlowych, dyskontach i supermarketach. W lecie lodówki uginają się w nich pod ciężarem najrozmaitszych lodów, zarówno tych z lepszym, jak i gorszym składem.

Niestety, najczęściej dominują te słabsze jakościowo produkty. Jeśli zainteresujesz się ich składem, znajdziesz tam m.in.: zamienniki białego cukru, gumę guar albo mączkę świętojańską, sztuczne barwniki, gumę celulozową, karagen, utwardzone tłuszcze, glicerol, mono- i diglicerydy, skrobię modyfikowaną. Żaden z tych składników nie jest pochodzenia naturalnego i każdy bardzo niekorzystnie wpływa na organizm człowieka – szczególnie gdy jest dostarczany do niego w dużych ilościach.

Jeśli więc chcesz kupić lody w zwykłym sklepie, koniecznie czytaj ich skład. Im jest krótszy, tym lepiej. Gdy nie możesz go zlokalizować na opakowaniu, zapytaj sprzedawcę albo odpuść sobie taki zakup.

Lody o smaku śledzia. Będą hitem lata?

Czy te lody przypadkiem nie były dwukrotnie mrożone?

W czasie upalnych dni rynek lodów ma się bardzo dobrze. Niestety, otwierane co chwilę zamrażarki w sklepach tracą swoją bezpieczną temperaturę, więc produkty – szczególnie te w górnych warstwach – mogą być nieco rozmrożone. Lody, których nie zjadamy od razu, a przewozimy do domu, również mogą po drodze ulec rozmrożeniu. Co wtedy robimy najczęściej? Wkładamy je do zamrażarki, by zjeść później. Zapominamy, że nawet minimalnie rozmrożone i ponownie zamrożone lody mogą być przyczyną poważnego zatrucia.

W sklepach również zdarzają się sytuacje, kiedy rozmrożone lody są ponownie zamrażane i sprzedawane. Jak rozpoznać, czy nie kupiliśmy właśnie takich niebezpiecznych produktów? Niestety, możemy to zrobić dopiero po otwarciu opakowania. Przede wszystkim powierzchnia lodów powinna być jednolita i nie może zawierać kryształków. Jeśli coś takiego w nich zauważymy, zastanówmy się dwa razy, czy je zjeść.

Wybierając się do sklepu z myślą o kupnie lodów na później, warto wziąć ze sobą torbę termiczną, która pozwoli dłużej utrzymać temperaturę. W sklepie z kolei sprawdzajmy przynajmniej datę przydatności do spożycia.

Naginanie prawdy – oszukane lody rzemieślnicze

Lody naturalne produkowane rzemieślniczo są dla nas najbardziej odpowiednie. Co to oznacza? Tego typu desery mają zawierać tylko i wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego, czyli: mleko, śmietankę, jajka, masło, cukier, miód, owoce albo ich pulpy, wodę, bakalie, kakao. Nie mogą za to być przygotowywane z gotowych mieszanek, do których trzeba domieszać tylko wodę. W ich składzie zakazane są: tłuszcze utwardzane, sztuczne konserwanty, emulgatory, syntetyczne barwniki i aromaty.

Lody
© 123RF

Niestety, w wielu miejscach, producenci lodów mijają się z prawdą, twierdząc, że ich wyroby są naturalne. Zamiast cukru używają syropu glukozowo-fruktozowego, a zamiast śmietany mono- oraz diglicerydów kwasów tłuszczowych. Chcąc obniżyć koszty wytwarzania lodów, dodają do nich mleko w proszku czy też gotowe mieszanki z wątpliwym składem.

Na wakacjach kupujemy lody na gałki, myśląc, że ich jakość jest znacznie lepsza niż tych ze sklepu. Tymczasem wielokrotnie sprzedawcy takich lodów kupują je wcześniej w hurtowniach, przekładając potem do pojemników i traktując jak własne.

Nie oszukujmy się, prawdziwe lody naturalne są droższe niż te oszukane. Ich produkcja więcej kosztuje, a termin spożycia jest znacznie krótszy. Konsumenci jednak najczęściej nie wnikają w szczegóły, bo albo nie zgłębiali tego tematu, albo nie chcą dopytywać sprzedawców, z czego tak naprawdę przygotowywane są ich lody.

Jeśli naprawdę zależy nam na jakości kupowanych produktów, pytajmy o ich skład. Sprzedawcy mają obowiązek podać takie informacje, jeśli klient tego sobie życzy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯