Jakich lodów nie kupować?

Jest gorąco… Na co masz ochotę? Oczywiście, że na lody! Nie wszystkie jednak są warte swojej ceny i kupna. Jakie lody wybrać, by cieszyć się ich smakiem, a jednocześnie nie dostarczyć do organizmu niebezpiecznych składników?

LodyJeśli zależy nam na jakości kupowanych produktów, pytajmy o ich skład
Źródło zdjęć: © 123RF

Pyszne lody ze sklepu, czyli sama sztuczność

Najczęściej lody kupujemy w zwykłych sklepach osiedlowych, dyskontach i supermarketach. W lecie lodówki uginają się w nich pod ciężarem najrozmaitszych lodów, zarówno tych z lepszym, jak i gorszym składem.

Niestety, najczęściej dominują te słabsze jakościowo produkty. Jeśli zainteresujesz się ich składem, znajdziesz tam m.in.: zamienniki białego cukru, gumę guar albo mączkę świętojańską, sztuczne barwniki, gumę celulozową, karagen, utwardzone tłuszcze, glicerol, mono- i diglicerydy, skrobię modyfikowaną. Żaden z tych składników nie jest pochodzenia naturalnego i każdy bardzo niekorzystnie wpływa na organizm człowieka – szczególnie gdy jest dostarczany do niego w dużych ilościach.

Jeśli więc chcesz kupić lody w zwykłym sklepie, koniecznie czytaj ich skład. Im jest krótszy, tym lepiej. Gdy nie możesz go zlokalizować na opakowaniu, zapytaj sprzedawcę albo odpuść sobie taki zakup.

Lody o smaku śledzia. Będą hitem lata?

Czy te lody przypadkiem nie były dwukrotnie mrożone?

W czasie upalnych dni rynek lodów ma się bardzo dobrze. Niestety, otwierane co chwilę zamrażarki w sklepach tracą swoją bezpieczną temperaturę, więc produkty – szczególnie te w górnych warstwach – mogą być nieco rozmrożone. Lody, których nie zjadamy od razu, a przewozimy do domu, również mogą po drodze ulec rozmrożeniu. Co wtedy robimy najczęściej? Wkładamy je do zamrażarki, by zjeść później. Zapominamy, że nawet minimalnie rozmrożone i ponownie zamrożone lody mogą być przyczyną poważnego zatrucia.

W sklepach również zdarzają się sytuacje, kiedy rozmrożone lody są ponownie zamrażane i sprzedawane. Jak rozpoznać, czy nie kupiliśmy właśnie takich niebezpiecznych produktów? Niestety, możemy to zrobić dopiero po otwarciu opakowania. Przede wszystkim powierzchnia lodów powinna być jednolita i nie może zawierać kryształków. Jeśli coś takiego w nich zauważymy, zastanówmy się dwa razy, czy je zjeść.

Wybierając się do sklepu z myślą o kupnie lodów na później, warto wziąć ze sobą torbę termiczną, która pozwoli dłużej utrzymać temperaturę. W sklepie z kolei sprawdzajmy przynajmniej datę przydatności do spożycia.

Naginanie prawdy – oszukane lody rzemieślnicze

Lody naturalne produkowane rzemieślniczo są dla nas najbardziej odpowiednie. Co to oznacza? Tego typu desery mają zawierać tylko i wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego, czyli: mleko, śmietankę, jajka, masło, cukier, miód, owoce albo ich pulpy, wodę, bakalie, kakao. Nie mogą za to być przygotowywane z gotowych mieszanek, do których trzeba domieszać tylko wodę. W ich składzie zakazane są: tłuszcze utwardzane, sztuczne konserwanty, emulgatory, syntetyczne barwniki i aromaty.

Lody
© 123RF

Niestety, w wielu miejscach, producenci lodów mijają się z prawdą, twierdząc, że ich wyroby są naturalne. Zamiast cukru używają syropu glukozowo-fruktozowego, a zamiast śmietany mono- oraz diglicerydów kwasów tłuszczowych. Chcąc obniżyć koszty wytwarzania lodów, dodają do nich mleko w proszku czy też gotowe mieszanki z wątpliwym składem.

Na wakacjach kupujemy lody na gałki, myśląc, że ich jakość jest znacznie lepsza niż tych ze sklepu. Tymczasem wielokrotnie sprzedawcy takich lodów kupują je wcześniej w hurtowniach, przekładając potem do pojemników i traktując jak własne.

Nie oszukujmy się, prawdziwe lody naturalne są droższe niż te oszukane. Ich produkcja więcej kosztuje, a termin spożycia jest znacznie krótszy. Konsumenci jednak najczęściej nie wnikają w szczegóły, bo albo nie zgłębiali tego tematu, albo nie chcą dopytywać sprzedawców, z czego tak naprawdę przygotowywane są ich lody.

Jeśli naprawdę zależy nam na jakości kupowanych produktów, pytajmy o ich skład. Sprzedawcy mają obowiązek podać takie informacje, jeśli klient tego sobie życzy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu