Jakich lodów nie kupować?

Jest gorąco… Na co masz ochotę? Oczywiście, że na lody! Nie wszystkie jednak są warte swojej ceny i kupna. Jakie lody wybrać, by cieszyć się ich smakiem, a jednocześnie nie dostarczyć do organizmu niebezpiecznych składników?

LodyJeśli zależy nam na jakości kupowanych produktów, pytajmy o ich skład
Źródło zdjęć: © 123RF

Pyszne lody ze sklepu, czyli sama sztuczność

Najczęściej lody kupujemy w zwykłych sklepach osiedlowych, dyskontach i supermarketach. W lecie lodówki uginają się w nich pod ciężarem najrozmaitszych lodów, zarówno tych z lepszym, jak i gorszym składem.

Niestety, najczęściej dominują te słabsze jakościowo produkty. Jeśli zainteresujesz się ich składem, znajdziesz tam m.in.: zamienniki białego cukru, gumę guar albo mączkę świętojańską, sztuczne barwniki, gumę celulozową, karagen, utwardzone tłuszcze, glicerol, mono- i diglicerydy, skrobię modyfikowaną. Żaden z tych składników nie jest pochodzenia naturalnego i każdy bardzo niekorzystnie wpływa na organizm człowieka – szczególnie gdy jest dostarczany do niego w dużych ilościach.

Jeśli więc chcesz kupić lody w zwykłym sklepie, koniecznie czytaj ich skład. Im jest krótszy, tym lepiej. Gdy nie możesz go zlokalizować na opakowaniu, zapytaj sprzedawcę albo odpuść sobie taki zakup.

Lody o smaku śledzia. Będą hitem lata?

Czy te lody przypadkiem nie były dwukrotnie mrożone?

W czasie upalnych dni rynek lodów ma się bardzo dobrze. Niestety, otwierane co chwilę zamrażarki w sklepach tracą swoją bezpieczną temperaturę, więc produkty – szczególnie te w górnych warstwach – mogą być nieco rozmrożone. Lody, których nie zjadamy od razu, a przewozimy do domu, również mogą po drodze ulec rozmrożeniu. Co wtedy robimy najczęściej? Wkładamy je do zamrażarki, by zjeść później. Zapominamy, że nawet minimalnie rozmrożone i ponownie zamrożone lody mogą być przyczyną poważnego zatrucia.

W sklepach również zdarzają się sytuacje, kiedy rozmrożone lody są ponownie zamrażane i sprzedawane. Jak rozpoznać, czy nie kupiliśmy właśnie takich niebezpiecznych produktów? Niestety, możemy to zrobić dopiero po otwarciu opakowania. Przede wszystkim powierzchnia lodów powinna być jednolita i nie może zawierać kryształków. Jeśli coś takiego w nich zauważymy, zastanówmy się dwa razy, czy je zjeść.

Wybierając się do sklepu z myślą o kupnie lodów na później, warto wziąć ze sobą torbę termiczną, która pozwoli dłużej utrzymać temperaturę. W sklepie z kolei sprawdzajmy przynajmniej datę przydatności do spożycia.

Naginanie prawdy – oszukane lody rzemieślnicze

Lody naturalne produkowane rzemieślniczo są dla nas najbardziej odpowiednie. Co to oznacza? Tego typu desery mają zawierać tylko i wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego, czyli: mleko, śmietankę, jajka, masło, cukier, miód, owoce albo ich pulpy, wodę, bakalie, kakao. Nie mogą za to być przygotowywane z gotowych mieszanek, do których trzeba domieszać tylko wodę. W ich składzie zakazane są: tłuszcze utwardzane, sztuczne konserwanty, emulgatory, syntetyczne barwniki i aromaty.

Lody
© 123RF

Niestety, w wielu miejscach, producenci lodów mijają się z prawdą, twierdząc, że ich wyroby są naturalne. Zamiast cukru używają syropu glukozowo-fruktozowego, a zamiast śmietany mono- oraz diglicerydów kwasów tłuszczowych. Chcąc obniżyć koszty wytwarzania lodów, dodają do nich mleko w proszku czy też gotowe mieszanki z wątpliwym składem.

Na wakacjach kupujemy lody na gałki, myśląc, że ich jakość jest znacznie lepsza niż tych ze sklepu. Tymczasem wielokrotnie sprzedawcy takich lodów kupują je wcześniej w hurtowniach, przekładając potem do pojemników i traktując jak własne.

Nie oszukujmy się, prawdziwe lody naturalne są droższe niż te oszukane. Ich produkcja więcej kosztuje, a termin spożycia jest znacznie krótszy. Konsumenci jednak najczęściej nie wnikają w szczegóły, bo albo nie zgłębiali tego tematu, albo nie chcą dopytywać sprzedawców, z czego tak naprawdę przygotowywane są ich lody.

Jeśli naprawdę zależy nam na jakości kupowanych produktów, pytajmy o ich skład. Sprzedawcy mają obowiązek podać takie informacje, jeśli klient tego sobie życzy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji