5 produktów bogatych w witaminę E. Sprawdź, co warto jeść
Zdrowie na talerzu
Nie bez powodu witamina E nazywana jest witaminą płodności i młodości. Świetnie wpływa na kondycje naszego organizmu. Czy wiemy, co jest jej najlepszym źródłem? W naszej galerii przedstawiamy 5 produktów bogatych w witaminę E, na które warto zwrócić uwagę podczas codziennych zakupów.
Oleje roślinne
Witamina E, nazywana też "witaminą młodości" jest antyoksydantem. Co to znaczy? Skutecznie walczy z wodnymi rodnikami, które przyczyniają się do starzenia się skóry. Aby zachować młodość, warto więc zaopatrzyć się w oleje roślinne, które są bogate właśnie w witaminę E – olej z kiełków pszenicy w 100 g zawiera aż 149 g. Warto też kupić m.in. olej słonecznikowy, z pestek winogron, kukurydziany lub rzepakowy.
Orzechy
Zdaniem ekspertów osoby starające się o dziecko powinny dbać o to, żeby w ich diecie nie zabrało produktów bogatych w witaminę E. Jednym z nich są orzechy - 100 g orzechów laskowych zawiera aż 38 mg tej witaminy. Przy wyborze warto zwrócić też uwagę na migdały i orzechy włoskie. Więcej o wpływie orzechów na płodność możecie przeczytać tutaj.
Warzywa i owoce
Według naukowców, antyoksydanty, a więc i witamina E, skutecznie przyczyniają się do zapobiegania chorobom nowotworowym. Tak się składa, że jej źródła znajdują się tuż pod naszym nosem – wiele z nich kupimy na osiedlowym targu lub znajdziemy na grządce w przydomowym ogródku. Najwięcej witaminy E mają owoce i warzywa o zielonym kolorze np. szpinak, jarmuż, natka pietruszki, awokado, brokuły i brukselka. Warto też zaopatrzyć się w marchew, dynie, pomidory i jeżyny, które mimo innego koloru również kryją w sobie bogactwo tej witaminy. O innych powodach, dla których warto jeść jeżyny, możecie przeczytać tutaj.
Nasiona i pestki
Kobiety w ciąży powinny zwrócić szczególną uwagę na produkty bogate w witaminę E. Ma ona wpływ nie tylko na jej zdrowie, ale także rozwój płodu. Dzięki niej kształtuje się wzrok i układ nerwowy dziecka. Przyszłe mamy powinny więc wzbogacić swoją dietę o codzienną garść nasion słonecznika i pestek dyni.
Ryby
Jedną z wielu zalet witaminy E jest pozytywny wpływ na pracę serca. W związku z tym osoby mające problem z chorobami układu krążenia powinny zwrócić uwagę na produkty bogate w tę witaminę. Jednym z nich są tłuste ryby np. łosoś, tuńczyk i makrela. Kilka pomysłów na dania z łososiem znajdziecie w naszym serwisie.