5 pomysłów na nietypową jajecznicę. Klasycznie, ale z nutką szaleństwa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Będzie pysznie!

Obraz
© 123RF

Klasyka śniadania? Jajecznica. Ta prosta potrawa gości na naszych stołach praktycznie codziennie, nic więc dziwnego, że czasem nam się nudzi. Najbardziej popularnymi dodatkami do jajecznicy są szczypiorek i wędliny – szynka wędzona, boczek lub kiełbasa. Możemy jednak przygotować również inne rodzaje jajecznicy, po to, by przełamać rutynę. Oto pięć naszych propozycji na nietypowe wersje tego dania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Jajecznica z pomidorami

Obraz
© 123RF

Smażone pomidory są bardzo smaczne, a do jajek pasują idealnie. Na jajecznicę dla dwóch osób potrzebujemy: cztery jajka, dwa duże, soczyste pomidory, kilka łyżek posiekanej cebuli, masło, sól i pieprz. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy mało, dodajemy pomidory, cebulę, lekko je solimy i smażymy kilka minut. Jajka mieszamy trzepaczką, lekko solimy i dodajemy do nich pieprz. Wlewamy na patelnię, mieszamy szybko, a gdy jajka się zetną, natychmiast podajemy.

/ 6Jajecznica z drożdżami

Obraz
© 123RF

Nietypowe, ale wyjątkowe zdrowe połączenie. Taka jajecznica to prawdziwa bomba witaminowa, dzięki niej poprawi się nie tylko samopoczucie i nastrój, ale także włosy, skóra i paznokcie będą zdrowsze. Składniki: pół kostki świeżych drożdży, cebula, masło i sól. Na maśle podsmażamy posiekaną cebule, dodajemy pokruszone drożdże i smażymy je na małym ogniu. Gdy się rozpuszczą dodajemy posolone jajka i dokładnie mieszamy. Smacznego!

/ 6Jajecznica z grzybami

Obraz
© 123RF

W sezonie grzybowym warto robić jak najczęściej tę właśnie jajecznicę. Nadają się do tego praktycznie wszystkie grzyby, ale zwracajmy uwagę na to, by były jędrne i zdrowe. Duże grzyby kroimy dość drobno, mniejsze wystarczy przeciąć na pół. Grzyby wrzucamy na rozgrzane masło z odrobiną oliwy, solimy, dodajemy posiekany czosnek i szczypiorek, mieszamy i smażymy. Zwiększamy gaz i doprowadzamy do tego, by płyn, który powstał w trakcie duszenia praktycznie wyparował. Wlewamy jajka, dokładnie mieszamy i na koniec posypujemy jajecznicę solą i pieprzem dla smaku.

/ 6Jajecznica z fetą

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy przygotować jajecznicę na obiad czy kolację, dodajmy do niej ser. Feta to tylko jeden z pomysłów. Jajka rozbijamy, mieszamy trzepaczką, dodajemy pieprz. Nie solimy, bo ser jest wystarczająco słony. Fetę i oliwki drobno kroimy i dodajemy do masy jajecznej. Smażymy szybko na maśle i podajemy z bagietką.

/ 6Jajecznica na ostro

Obraz
© 123RF

Jajka poprawiają nam poranne samopoczucie i dodadzą energii. Ostre dodatki dodatkowo wzmacniają tę właściwość jajek. Na naszą jajecznicę potrzebujemy oprócz jajek: dwie zielone papryczki chili, kilka ząbków czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz i oliwę z oliwek do smażenia. Wszystkie składniki kroimy drobno i podsmażamy na oliwie. Wlewamy jajka, solimy do smaku i posypujemy curry. Mieszamy i od razu podajemy.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm