5 pomysłów na nietypową jajecznicę. Klasycznie, ale z nutką szaleństwa
Będzie pysznie!
Klasyka śniadania? Jajecznica. Ta prosta potrawa gości na naszych stołach praktycznie codziennie, nic więc dziwnego, że czasem nam się nudzi. Najbardziej popularnymi dodatkami do jajecznicy są szczypiorek i wędliny – szynka wędzona, boczek lub kiełbasa. Możemy jednak przygotować również inne rodzaje jajecznicy, po to, by przełamać rutynę. Oto pięć naszych propozycji na nietypowe wersje tego dania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jajecznica z pomidorami
Smażone pomidory są bardzo smaczne, a do jajek pasują idealnie. Na jajecznicę dla dwóch osób potrzebujemy: cztery jajka, dwa duże, soczyste pomidory, kilka łyżek posiekanej cebuli, masło, sól i pieprz. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy mało, dodajemy pomidory, cebulę, lekko je solimy i smażymy kilka minut. Jajka mieszamy trzepaczką, lekko solimy i dodajemy do nich pieprz. Wlewamy na patelnię, mieszamy szybko, a gdy jajka się zetną, natychmiast podajemy.
Jajecznica z drożdżami
Nietypowe, ale wyjątkowe zdrowe połączenie. Taka jajecznica to prawdziwa bomba witaminowa, dzięki niej poprawi się nie tylko samopoczucie i nastrój, ale także włosy, skóra i paznokcie będą zdrowsze. Składniki: pół kostki świeżych drożdży, cebula, masło i sól. Na maśle podsmażamy posiekaną cebule, dodajemy pokruszone drożdże i smażymy je na małym ogniu. Gdy się rozpuszczą dodajemy posolone jajka i dokładnie mieszamy. Smacznego!
Jajecznica z grzybami
W sezonie grzybowym warto robić jak najczęściej tę właśnie jajecznicę. Nadają się do tego praktycznie wszystkie grzyby, ale zwracajmy uwagę na to, by były jędrne i zdrowe. Duże grzyby kroimy dość drobno, mniejsze wystarczy przeciąć na pół. Grzyby wrzucamy na rozgrzane masło z odrobiną oliwy, solimy, dodajemy posiekany czosnek i szczypiorek, mieszamy i smażymy. Zwiększamy gaz i doprowadzamy do tego, by płyn, który powstał w trakcie duszenia praktycznie wyparował. Wlewamy jajka, dokładnie mieszamy i na koniec posypujemy jajecznicę solą i pieprzem dla smaku.
Jajecznica z fetą
Jeśli chcemy przygotować jajecznicę na obiad czy kolację, dodajmy do niej ser. Feta to tylko jeden z pomysłów. Jajka rozbijamy, mieszamy trzepaczką, dodajemy pieprz. Nie solimy, bo ser jest wystarczająco słony. Fetę i oliwki drobno kroimy i dodajemy do masy jajecznej. Smażymy szybko na maśle i podajemy z bagietką.
Jajecznica na ostro
Jajka poprawiają nam poranne samopoczucie i dodadzą energii. Ostre dodatki dodatkowo wzmacniają tę właściwość jajek. Na naszą jajecznicę potrzebujemy oprócz jajek: dwie zielone papryczki chili, kilka ząbków czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz i oliwę z oliwek do smażenia. Wszystkie składniki kroimy drobno i podsmażamy na oliwie. Wlewamy jajka, solimy do smaku i posypujemy curry. Mieszamy i od razu podajemy.