5 pomysłów na chleb tostowy
Tosty, krokiety, sałatka i inne propozycje z chlebem tostowym.
Kanapka maxi
Chleb tostowy największą popularność zdobył jako produkt idealny do przygotowania aromatycznych grzanek z serem. Jest miękki, ma długi termin przydatności do spożycia i nie wysycha. Dietetycy zwracają jednak uwagę, że ma w sobie sporo ukrytego cukru i konserwantów. Zamiast sięgać po białe pieczywo tostowe, dobrym pomysłem będzie wybór pełnoziarnistych kromek i uważne czytanie etykiet ze składem. Mając wartościowe tosty, można przygotować m.in. warstwowe kanapki. Kromki chleba najpierw należy opiec, a następnie przełożyć ulubioną szynką, serem żółtym w plastrach oraz warzywami (sałata, ogórek zielony lub pomidor). Ale to niejedyne pomysły na tosty.
Krokiety śniadaniowe z czekoladą i owocami
Sałatka z grzankami
Sałatki nie kojarzą się z sycącymi daniami. Wystarczy jednak dodać do nich kawałki chrupiącego pieczywa, aby zamieniły się w smaczną propozycję na lunch lub drugie śniadanie.
Składniki: kilka liści sałaty, 1 spory pomidor malinowy, 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego typu greckiego, 3 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego, kawałki sera żółtego, 2 małe korniszony, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: opieczone pieczywo pokroić w kostkę (można również najpierw pokroić je w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni na odrobinie masła klarowanego). Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki (nie kroić nożem!). Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, połączyć z jogurtem lub śmietaną, doprawić do smaku i ponownie wymieszać.
Zapiekanka hawajka z tostami
Chleb tostowy sprawdzi się też w daniu obiadowym. Można dodać go do zapiekanki, zastępując tym samym makaron lub ryż.
Składniki: 1 puszka kukurydzy, pierś z kurczaka, 5-6 plastrów ananasa, 6 kromek chleba tostowego, 2 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 szklanka startego sera żółtego np. cheddar, 330 g śmietany 30 proc., olej do smażenia.
Przygotowanie: pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Śmietanę połączyć z jajkami i przyprawami. Chleb tostowy pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Ananasa pokroić w kostkę. Połową grzanek wyłożyć dno naczynia żaroodpornego, na nich ułożyć ananasa, kukurydzę i kurczaka. Wsypać drugą połowę grzanek. Całość zalać sosem ze śmietany i posypać serem. Zapiekankę piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Francuskie tosty
To jedno z ulubionych dań Nigelli Lawson. Najlepiej smakują na śniadanie, ale może je podać także w ramach podwieczorku.
Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego, 2 jajka, 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 60 ml mleka 2 proc., 25g masła, 1 łyżeczka oleju do smażenia, 50g drobnego cukru.
Przygotowanie: jajka roztrzepać z mlekiem i ekstraktem w płaskim naczyniu. W mieszance zamaczać pieczywo, po 5 minut z każdej strony. Rozgrzać na patelni masło z olejem i smażyć na nim nasączone pieczywo na złoty kolor. Cukier wysypać na talerz i obtaczać w nim usmażony chleb. Całość podać z owocami, można dodatkowo posypać cukrem pudrem.