5 fantastycznych dań z ciecierzycy

Jeszcze niedawno mocno niedoceniana, dziś zyskuje na popularności. Ciecierzyca - jeden z symboli kuchni Bliskiego Wschodu i główny składnik hummusu. Jednak z cieciorki można przygotować nie tylko ten popularny dip, ale też wiele innych smakołyków, także tych typowych dla kuchni polskiej. Nie ma znaczenia, czy będziemy wykorzystywać ziarna z puszki, czy gotowane suszone – wszystkie mają ten sam, fantastyczny smak. Oto kilka naszych propozycji.

CiecierzycaJak wykorzystać ciecierzycę w kuchni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nedim Bajramovic
Magda Bukowska

Zupa z ciecierzycy

W polskiej kuchni bardzo popularne są zupy z roślin strączkowych. Grochówka czy fasolowa to klasyki, czas więc na coś nieoczywistego, czyli zupę z ciecierzycy. Potrzebujemy: dwie szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej), kilka pomidorów, marchewkę, pietruszkę, pora, bulion warzywny, oliwę, suszone oregano, ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz. Marchewkę pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce. Pora kroimy na plasterki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, lekko dusimy warzywa. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, ciecierzycę, wlewamy bulion i gotujemy pół godziny. Po tym czasie doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy.

Ciecierzyca duszona

Duszona ciecierzyca to nie tylko dodatek do dań obiadowych, ale również pyszne samodzielne danie wegetariańskie. Składniki: ciecierzyca z puszki, szalotka, czosnek, natka kolendry, świeży imbir, kmin rzymski, kurkuma, ostre chili, bulion, mleczko kokosowe, sól i pieprz. Imbir, czosnek i szalotki obieramy i siekamy drobno. Do rondla wlewamy bulion, wrzucamy ciecierzycę i posiekane warzywa. Gotujemy kilka minut, wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż połowa płynu wyparuje i posypujemy natką kolendry.

Placki z ciecierzycy

Jak każde nasiona strączkowe, ciecierzyca idealnie nadaje się do przygotowania placuszków. Potrzebujemy Dwie szklanki ciecierzycy z puszki, jajko, szczypiorek, mąkę ryżową, garam masalę, sól i pieprz. Ciecierzycę miksujemy z małą ilością wody na gładką masę. Wkładamy ją do miski, dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko łączymy, z masy formujemy małe placuszki i smażymy je na oleju.

Kurczak z ciecierzycą

Cieciorka to również świetny element potraw mięsnych. Szczególnie dobrze smakuje z drobiem. Składniki: kilka udek kurczaka, puszka ciecierzycy, marchewka, cebula, czosnek, bulion, olej, ostra papryka, słodka papryka, mielony kminek, sól i pieprz. Marchewkę, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na plasterki. Kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy na oleju. Przekładamy do garnka, na pozostały oleju podsmażając warzywa. Przekładamy je wraz z ciecierzycą do mięsa. Wlewamy bulion i dusimy wszystko, aż mięso będzie miękkie Doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.

Kasza z ciecierzycą

Kolejnym jednogarnkowym daniem jest kasza z ciecierzycą; Potrzebne nam będą: Szklanka ciecierzycy, cebula, czosnek, seler naciowy, oliwa, suszony tymianek, kasza gryczana, bulion warzywny, sól i pieprz. Warzywa kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dorzucamy surową kaszę i ciecierzycę. Smażymy dwie minuty, wszystko zalewamy bulionem i doprawiamy tymiankiem solą i pieprzem. Dusimy, aż kasza wchłonie cały płyn.

Jesień, a wraz z nią przysmaki z dyni

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika