5 fantastycznych dań z ciecierzycy

Jeszcze niedawno mocno niedoceniana, dziś zyskuje na popularności. Ciecierzyca - jeden z symboli kuchni Bliskiego Wschodu i główny składnik hummusu. Jednak z cieciorki można przygotować nie tylko ten popularny dip, ale też wiele innych smakołyków, także tych typowych dla kuchni polskiej. Nie ma znaczenia, czy będziemy wykorzystywać ziarna z puszki, czy gotowane suszone – wszystkie mają ten sam, fantastyczny smak. Oto kilka naszych propozycji.

5 fantastycznych dań z ciecierzycyJak wykorzystać ciecierzycę w kuchni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nedim Bajramovic
Magda Bukowska
1

Zupa z ciecierzycy

W polskiej kuchni bardzo popularne są zupy z roślin strączkowych. Grochówka czy fasolowa to klasyki, czas więc na coś nieoczywistego, czyli zupę z ciecierzycy. Potrzebujemy: dwie szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej), kilka pomidorów, marchewkę, pietruszkę, pora, bulion warzywny, oliwę, suszone oregano, ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz. Marchewkę pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce. Pora kroimy na plasterki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, lekko dusimy warzywa. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, ciecierzycę, wlewamy bulion i gotujemy pół godziny. Po tym czasie doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy.

Ciecierzyca duszona

Duszona ciecierzyca to nie tylko dodatek do dań obiadowych, ale również pyszne samodzielne danie wegetariańskie. Składniki: ciecierzyca z puszki, szalotka, czosnek, natka kolendry, świeży imbir, kmin rzymski, kurkuma, ostre chili, bulion, mleczko kokosowe, sól i pieprz. Imbir, czosnek i szalotki obieramy i siekamy drobno. Do rondla wlewamy bulion, wrzucamy ciecierzycę i posiekane warzywa. Gotujemy kilka minut, wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż połowa płynu wyparuje i posypujemy natką kolendry.

Placki z ciecierzycy

Jak każde nasiona strączkowe, ciecierzyca idealnie nadaje się do przygotowania placuszków. Potrzebujemy Dwie szklanki ciecierzycy z puszki, jajko, szczypiorek, mąkę ryżową, garam masalę, sól i pieprz. Ciecierzycę miksujemy z małą ilością wody na gładką masę. Wkładamy ją do miski, dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko łączymy, z masy formujemy małe placuszki i smażymy je na oleju.

Kurczak z ciecierzycą

Cieciorka to również świetny element potraw mięsnych. Szczególnie dobrze smakuje z drobiem. Składniki: kilka udek kurczaka, puszka ciecierzycy, marchewka, cebula, czosnek, bulion, olej, ostra papryka, słodka papryka, mielony kminek, sól i pieprz. Marchewkę, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na plasterki. Kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy na oleju. Przekładamy do garnka, na pozostały oleju podsmażając warzywa. Przekładamy je wraz z ciecierzycą do mięsa. Wlewamy bulion i dusimy wszystko, aż mięso będzie miękkie Doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.

Kasza z ciecierzycą

Kolejnym jednogarnkowym daniem jest kasza z ciecierzycą; Potrzebne nam będą: Szklanka ciecierzycy, cebula, czosnek, seler naciowy, oliwa, suszony tymianek, kasza gryczana, bulion warzywny, sól i pieprz. Warzywa kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dorzucamy surową kaszę i ciecierzycę. Smażymy dwie minuty, wszystko zalewamy bulionem i doprawiamy tymiankiem solą i pieprzem. Dusimy, aż kasza wchłonie cały płyn.

Jesień, a wraz z nią przysmaki z dyni

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka