Trwa ładowanie...

5 fantastycznych dań z ciecierzycy

Jeszcze niedawno mocno niedoceniana, dziś zyskuje na popularności. Ciecierzyca - jeden z symboli kuchni Bliskiego Wschodu i główny składnik hummusu. Jednak z cieciorki można przygotować nie tylko ten popularny dip, ale też wiele innych smakołyków, także tych typowych dla kuchni polskiej. Nie ma znaczenia, czy będziemy wykorzystywać ziarna z puszki, czy gotowane suszone – wszystkie mają ten sam, fantastyczny smak. Oto kilka naszych propozycji.

Jak wykorzystać ciecierzycę w kuchni? Jak wykorzystać ciecierzycę w kuchni? Źródło: Adobe Stock, fot: Nedim Bajramovic
d2a3foh
d2a3foh

Zupa z ciecierzycy

W polskiej kuchni bardzo popularne są zupy z roślin strączkowych. Grochówka czy fasolowa to klasyki, czas więc na coś nieoczywistego, czyli zupę z ciecierzycy. Potrzebujemy: dwie szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej), kilka pomidorów, marchewkę, pietruszkę, pora, bulion warzywny, oliwę, suszone oregano, ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz. Marchewkę pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce. Pora kroimy na plasterki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, lekko dusimy warzywa. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, ciecierzycę, wlewamy bulion i gotujemy pół godziny. Po tym czasie doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy.

Ciecierzyca duszona

Duszona ciecierzyca to nie tylko dodatek do dań obiadowych, ale również pyszne samodzielne danie wegetariańskie. Składniki: ciecierzyca z puszki, szalotka, czosnek, natka kolendry, świeży imbir, kmin rzymski, kurkuma, ostre chili, bulion, mleczko kokosowe, sól i pieprz. Imbir, czosnek i szalotki obieramy i siekamy drobno. Do rondla wlewamy bulion, wrzucamy ciecierzycę i posiekane warzywa. Gotujemy kilka minut, wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż połowa płynu wyparuje i posypujemy natką kolendry.

Placki z ciecierzycy

Jak każde nasiona strączkowe, ciecierzyca idealnie nadaje się do przygotowania placuszków. Potrzebujemy Dwie szklanki ciecierzycy z puszki, jajko, szczypiorek, mąkę ryżową, garam masalę, sól i pieprz. Ciecierzycę miksujemy z małą ilością wody na gładką masę. Wkładamy ją do miski, dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko łączymy, z masy formujemy małe placuszki i smażymy je na oleju.

Kurczak z ciecierzycą

Cieciorka to również świetny element potraw mięsnych. Szczególnie dobrze smakuje z drobiem. Składniki: kilka udek kurczaka, puszka ciecierzycy, marchewka, cebula, czosnek, bulion, olej, ostra papryka, słodka papryka, mielony kminek, sól i pieprz. Marchewkę, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na plasterki. Kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy na oleju. Przekładamy do garnka, na pozostały oleju podsmażając warzywa. Przekładamy je wraz z ciecierzycą do mięsa. Wlewamy bulion i dusimy wszystko, aż mięso będzie miękkie Doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.

d2a3foh

Kasza z ciecierzycą

Kolejnym jednogarnkowym daniem jest kasza z ciecierzycą; Potrzebne nam będą: Szklanka ciecierzycy, cebula, czosnek, seler naciowy, oliwa, suszony tymianek, kasza gryczana, bulion warzywny, sól i pieprz. Warzywa kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dorzucamy surową kaszę i ciecierzycę. Smażymy dwie minuty, wszystko zalewamy bulionem i doprawiamy tymiankiem solą i pieprzem. Dusimy, aż kasza wchłonie cały płyn.

Jesień, a wraz z nią przysmaki z dyni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2a3foh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
Więcej tematów