Kotlety jaglane z ciecierzycą. Smakują jak mięsne

Kotlety jaglane to alternatywa dla standardowych pulpetów mięsnych. Obtoczone w bułce tartej wyglądają, jak tradycyjny kotlet mielony. Można do nich dodać ulubione przyprawy. Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno.

kotletyKotleciki z kaszy i strączków
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Kotlety jaglane to lekkie i pyszne danie. Połączone z ciecierzycą, która stanowi drugi główny ich składnik, smakują, jak mięsne. Do przygotowania kotletów potrzebujemy:

250 g kaszy jaglanej, 250 g ugotowanej ciecierzycy, Jajo, Pastę sezamową, Cebulę, Czosnek, Bułkę tartą, Przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, kurkumy, suszonego oregano i słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej i ciecierzycy?

Po pierwsze należy ciecierzycę namoczyć, czyli zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Rano ją ugotować do miękkości na małym ogniu, nie wylewać powstałego płynu. Po ostudzeniu zmiksować ciecierzycę z powstałą "wodą" na gładką konsystencję – mogą pozostać drobne kawałki nasion.

Po drugie należy również w odpowiedni sposób ugotować kaszę jaglaną. Po zagotowaniu odstawić naczynie z kaszą i pozwolić ziarnom całkowicie wchłonąć wodę.

Jak przygotowaliśmy ciecierzycę i kaszę, możemy zacząć podsmażać na patelni pozostałe składniki do kotletów, czyli należy zeszklić cebulę i czosnek na oleju i przyprawić je solą i pieprzem.

Następnie do miski należy wrzucić kaszę, ciecierzycę, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, wsypać przyprawy, rozbić do środka jajko, dodać łyżkę pasty sezamowej i całość wymieszać.

Wilgotnymi dłońmi należy uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i kłaść na rozgrzaną patelnię z trzema łyżkami tłuszczu. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Danie można podawać na różnorodne sposoby. Kotlety najlepiej smakują z buraczkami, pomidorami z cebulą, czy kiszonymi ogórkami. Mogą być serwowane również na zimno.

Kapary w kuchni

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał