Kotlety jaglane z ciecierzycą. Smakują jak mięsne
Kotlety jaglane to alternatywa dla standardowych pulpetów mięsnych. Obtoczone w bułce tartej wyglądają, jak tradycyjny kotlet mielony. Można do nich dodać ulubione przyprawy. Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Kotlety jaglane to lekkie i pyszne danie. Połączone z ciecierzycą, która stanowi drugi główny ich składnik, smakują, jak mięsne. Do przygotowania kotletów potrzebujemy:
250 g kaszy jaglanej, 250 g ugotowanej ciecierzycy, Jajo, Pastę sezamową, Cebulę, Czosnek, Bułkę tartą, Przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, kurkumy, suszonego oregano i słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej i ciecierzycy?
Po pierwsze należy ciecierzycę namoczyć, czyli zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Rano ją ugotować do miękkości na małym ogniu, nie wylewać powstałego płynu. Po ostudzeniu zmiksować ciecierzycę z powstałą "wodą" na gładką konsystencję – mogą pozostać drobne kawałki nasion.
Po drugie należy również w odpowiedni sposób ugotować kaszę jaglaną. Po zagotowaniu odstawić naczynie z kaszą i pozwolić ziarnom całkowicie wchłonąć wodę.
Jak przygotowaliśmy ciecierzycę i kaszę, możemy zacząć podsmażać na patelni pozostałe składniki do kotletów, czyli należy zeszklić cebulę i czosnek na oleju i przyprawić je solą i pieprzem.
Następnie do miski należy wrzucić kaszę, ciecierzycę, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, wsypać przyprawy, rozbić do środka jajko, dodać łyżkę pasty sezamowej i całość wymieszać.
Wilgotnymi dłońmi należy uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i kłaść na rozgrzaną patelnię z trzema łyżkami tłuszczu. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Danie można podawać na różnorodne sposoby. Kotlety najlepiej smakują z buraczkami, pomidorami z cebulą, czy kiszonymi ogórkami. Mogą być serwowane również na zimno.