5 błędów, które popełniasz, robiąc sałatkę grecką

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Grecy łapią się za głowę

Obraz
© iStock.com

Trudno znaleźć prostszy przepis na pyszną potrawę. Jednak wielu Greków goszczących w Polsce krzywi się na widok przygotowywanego w naszych domach czy restauracjach dania, które teoretycznie ma być sałatką grecką. Co robimy źle?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Feta? Tylko prawdziwa

Obraz
© 123RF

Najbardziej znany grecki ser, o kruchej konsystencji i słono-pikantnym smaku oraz delikatnym, kwaśnym zapachu, jest obowiązkowym składnikiem sałatki. Problem w tym, że większość produktów oferowanych w naszych sklepach to tylko podróbki prawdziwej fety, która powinna być wytwarzana z mleka owczego, ewentualnie z niewielkim dodatkiem mleka koziego. Polskie firmy wykorzystują przede wszystkim pasteryzowane mleko krowie oraz podpuszczkę mikrobiologiczną, a swoje wyroby często wzbogacają regulatorami kwasowości i barwnikami, czyli substancjami zabronionymi w produkcji autentycznego sera.

Jeśli chcemy, by nasza sałatka miała naprawdę grecki charakter, wykorzystajmy fetę, która na etykiecie posiada symbol PDO, co oznacza, że przynajmniej jeden etap procesu wytarzania odbywa się w śródziemnomorskim kraju. Sera nie kruszymy na małe kawałeczki, ale jego solidny plaster układamy przed zaserwowaniem na szczycie potrawy.

/ 6Nie obieraj ogórków

Obraz
© 123RF

Przygotowując potrawy ze świeżych ogórków, Polacy lubią je obierać, żyjąc w przekonaniu, że skórka jest ciężkostrawna, a w dodatku kumulują się w niej szkodliwe substancje wykorzystane do przyspieszenia wzrostu rośliny. Jak jest naprawdę? To właśnie w skórka ogórków stanowi bogate źródło cennych składników odżywczych, m.in. błonnika regulującego pracę układu pokarmowego, steroli pozytywnie wpływających na układ krążenia oraz antyoksydantów, które skutecznie neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników obniżających odporność organizmu i przyspieszających procesy jego starzenia.

W sałatce greckiej świetnie sprawdzą się ogórki, które przed pokrojeniem po prostu dokładnie umyjemy. Dzięki temu nie tylko zapewnią solidny zastrzyk zdrowia, ale również będą bardziej chrupiące i smaczne.

/ 6Uwaga na oliwę…

Obraz
© 123RF

Sałatka grecka nie może obyć się bez dressingu na bazie oliwy z oliwek i octu z białego wina. Problem w tym, że pierwszy z tych składników zastępujemy często rodzimymi olejami, np. słonecznikowym czy rzepakowym, które mają wprawdzie dużo wartości odżywczych, ale zasadniczo zmieniają smak potrawy.

Jednak nawet używając oliwy, nie zawsze zwracamy uwagę na jej jakość, także mającą kluczowe znaczenie dla walorów sałatki. Należy używać produktu uzyskiwanego z pierwszego tłoczenia na zimno, określanego jako "extra virgin". Dokładnie czytajmy etykietę. Zgodnie z przepisami unijnymi musi zawierać formułkę: "najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych". Należy też szukać informacji o kraju producenta i pochodzenia oliwy. Do naszej sałatki najlepiej pasuje oczywiście grecka.

/ 6… i oliwki

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowując sałatkę grecką, często nie zwracamy uwagi na to, jakie oliwki dorzucamy. Zwykle lądują w niej zielone, najbardziej popularne w naszych sklepach. Jest to jednak spory błąd, ponieważ do potrawy zdecydowanie lepiej pasują ciemne, najlepiej z pestką.

Kolor owoców drzewa oliwnego sugeruje ich dojrzałość. Zbierane wcześniej są zielone, te którym pozwoli się pozostać na drzewie dłużej, naturalnie czernieją, choć w rzeczywistości barwę ciemnych oliwek uzyskuje się zwykle sztucznie, w procesie utleniania. Jeśli chcemy doświadczyć prawdziwego śródziemnomorskiego smaku, warto poszukać ciemnopurpurowych oliwek Kalamata, uchodzących za najszlachetniejszą grecką odmianę tego specjału, świetnie pasującą do sałatki.

/ 6Nie szalej z dodatkami

Obraz
© Fotolia

Mieszkaniec Aten czy Salonik, który w polskiej restauracji zamawia sałatkę grecką, często bywa zszokowany ilością składników. Pamiętajmy, że w kuchni śródziemnomorskiej ceni się prostotę. Grecy nie dodają do swojej sałatki sałaty ani kapusty pekińskiej. To kulinarna zbrodnia. W oryginalnym przepisie na próżno szukać też kukurydzy konserwowej czy sosu czosnkowego, Nawet jeśli taka mieszanka nam smakuje…

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany