8 pomysłów na chłodnik
W ciepłe dni szukamy pomysłu na posiłki, które są nie tylko smaczne i treściwe, ale również przyjemnie orzeźwiające. Te kryteria idealnie spełniają chłodniki. Można je komponować z rozmaitych składników, zarówno warzyw, jak i owoców. Oto kilka pysznych propozycji...
Chłodnik litewski
W polskiej kuchni chłodniki goszczą od wieków, przybyły do naszego kraju prawdopodobnie już w średniowieczu, z Litwy. Nic dziwnego, że największą popularnością do dziś cieszy się chłodnik litewski.
Bazą potrawy jest botwinka, czyli młode liście buraka ćwikłowego, których pęczek drobno siekamy, po czym gotujemy przez 15-20 minut w bulionie warzywnym (pół litra). Po wystudzeniu dolewamy kefir zmieszany z gęstą śmietaną 18-procentową (po 400 ml), dodajemy ogórka i kilka rzodkiewek (wcześniej startych), posiekany koperek i szczypiorek (po 2 łyżki) oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż chłodnik nabierze pięknego różowo-fioletowego koloru. Doprawiamy go solą i pieprzem, schładzamy w lodówce. Serwujemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Chłodnik z arbuza
Chłodnik arbuzowy nie tylko orzeźwia, ale dostarcza także cennych składników odżywczych. Potrawa ma jeszcze jedną zaletę – jej przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele czasu czy nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.
Dodatki do chłodników
Kilogram arbuzowego miąższu (bez pestek) blendujemy z garścią świeżych liści bazylii i mięty, a następnie schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka oraz żółtą paprykę, a po rozlaniu na talerze – posypujemy pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami bazylii.
Chłodnik na soku z ogórków kiszonych
Sok z kiszonych ogórków to produkt o imponujących właściwościach odżywczych, ale również fantastyczny dodatek do wielu potraw. Choćby pysznego chłodnika.
Dwa świeże ogórki ścieramy na tarce, po czym zalewamy schłodzonym sokiem z kiszonych ogórków (300 ml) oraz kefirem (pół litra) zmieszanym z maślanką (300 ml), dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sporo posiekanego koperku i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, nie nadużywając pierwszej z tych przypraw, ponieważ sok z ogórków jest dość słony. Potrawę schładzamy w lodówce, podajemy np. z młodymi ziemniaczkami.
Gazpacho
Przysmak nierozerwalnie związany z Hiszpanią, a zwłaszcza Andaluzją, gdzie narodziła się receptura najpopularniejszej wersji tego aromatycznego chłodnika. Jego przygotowanie jest banalnie proste.
Na początku zapiekamy 2-3 kromki chleba, które następnie kruszymy i dodajemy do naczynia z obranymi, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi pomidorami (potrzebujemy około kilograma), pokrojoną czerwoną papryką, kilkoma ząbkami czosnku oraz 4-5 łyżkami dobrej jakościowo oliwy. Dolewamy około 100 ml zimnej wody (może być mineralna) i miksujemy, aż do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Gazpacho podajemy oczywiście na zimno. Hiszpanie często serwują specjał z kostkami lodu, szczególnie w upalne dni. W osobnych naczyniach możemy do niego podać oliwki, orzechy czy plasterki podsuszanej szynki.
Chłodnik z borówek amerykańskich
Trudno znaleźć lepszy pomysł na posiłek w ciepły dzień. Polska jest jednym z największych producentów borówki amerykańskiej, dlatego nie powinniśmy mieć problemów z dostępem do głównego składnika potrawy. W sezonie letnim możemy borówki zastąpić jagodami.
Jak przygotować pyszny chłodnik? Pół kilograma borówek zasypujemy cukrem (około 4-5 łyżek) i zalewamy wodą, by pokryła owoce, a następnie zagotowujemy, doprawiając szczyptą cynamonu i wanilii. Po kilku minutach zdejmujemy z palnika, pozostawiamy do wystygnięcia. Później całość miksujemy, dodajemy solidną porcję słodkiej śmietany. Schładzamy w lodówce, przynajmniej godzinę. Borówkowy chłodnik serwujemy z ugotowanym wcześniej makaronem, kleksem śmietany i garścią świeżych owoców.
Chłodnik z cukinii
Ta odmiana dyni (jej nazwa pochodzi zresztą od włoskiego określenia "zucchina", czyli po prostu "mała dynia") to bardzo wdzięczny produkt kulinarny, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Choćby jako bazę pysznego chłodnika.
Na początku kroimy w drobną kostkę cebulę oraz 2-3 ząbki czosnku, które podsmażamy na oliwie z 2 łyżkami curry. Następnie dodajemy 3 cukinie pokrojone w kostkę. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy bulionem warzywnym (litr). Gotujemy przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę i schładzamy w lodówce. Chłodnik podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną kolendrą.
Chłodnik z twarożkiem typu grani
Szukasz pomysłu na szybki, pożywny i orzeźwiający posiłek? Jeśli masz w lodówce opakowanie granulowanego serka zanurzonego w kremowej śmietance możesz przygotować pyszny chłodnik.
Na początku ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórka (bez skórki i pestek) oraz pęczek rzodkiewek. Siekamy także pęczek cebulki ze szczypiorkiem i 2-3 ząbki czosnku. Dodajemy kefir (400 m), opakowanie serka grani oraz 2-3 łyżki posiekanego koperku. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i białym pieprzem, po czym od razu rozlewamy na wychłodzone talerze. Podajemy z grzankami lub młodymi ziemniakami.
Chłodnik waniliowy
Propozycja, która świetnie sprawdzi się na deser lub delikatną kolację. Ten chłodnik jest smaczny, aromatyczny, orzeźwiający i łatwy do przygotowania.
Potrzebujemy jednego żółtka, które ucieramy z cukrem pudrem (łyżka) oraz cukrem waniliowym (2 łyżeczki) na puszystą masę. Pod koniec, nie przerywając ubijania dolewamy kefir lub maślankę (400 ml). Po wymieszaniu do razu przekładamy do wychłodzonych kokilek i serwujemy, z pokruszonymi herbatnikami lub małymi biszkopcikami.