8 pomysłów na chłodnik

W ciepłe dni szukamy pomysłu na posiłki, które są nie tylko smaczne i treściwe, ale również przyjemnie orzeźwiające. Te kryteria idealnie spełniają chłodniki. Można je komponować z rozmaitych składników, zarówno warzyw, jak i owoców. Oto kilka pysznych propozycji...

ChłodnikChłodniki to najlepsze zupy na ciepłe dni
Źródło zdjęć: © 123RF

Chłodnik litewski

W polskiej kuchni chłodniki goszczą od wieków, przybyły do naszego kraju prawdopodobnie już w średniowieczu, z Litwy. Nic dziwnego, że największą popularnością do dziś cieszy się chłodnik litewski.

Bazą potrawy jest botwinka, czyli młode liście buraka ćwikłowego, których pęczek drobno siekamy, po czym gotujemy przez 15-20 minut w bulionie warzywnym (pół litra). Po wystudzeniu dolewamy kefir zmieszany z gęstą śmietaną 18-procentową (po 400 ml), dodajemy ogórka i kilka rzodkiewek (wcześniej startych), posiekany koperek i szczypiorek (po 2 łyżki) oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż chłodnik nabierze pięknego różowo-fioletowego koloru. Doprawiamy go solą i pieprzem, schładzamy w lodówce. Serwujemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Chłodnik z arbuza

Chłodnik arbuzowy nie tylko orzeźwia, ale dostarcza także cennych składników odżywczych. Potrawa ma jeszcze jedną zaletę – jej przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele czasu czy nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.

Dodatki do chłodników

Kilogram arbuzowego miąższu (bez pestek) blendujemy z garścią świeżych liści bazylii i mięty, a następnie schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka oraz żółtą paprykę, a po rozlaniu na talerze – posypujemy pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami bazylii.

Chłodnik na soku z ogórków kiszonych

Sok z kiszonych ogórków to produkt o imponujących właściwościach odżywczych, ale również fantastyczny dodatek do wielu potraw. Choćby pysznego chłodnika.

Dwa świeże ogórki ścieramy na tarce, po czym zalewamy schłodzonym sokiem z kiszonych ogórków (300 ml) oraz kefirem (pół litra) zmieszanym z maślanką (300 ml), dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sporo posiekanego koperku i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, nie nadużywając pierwszej z tych przypraw, ponieważ sok z ogórków jest dość słony. Potrawę schładzamy w lodówce, podajemy np. z młodymi ziemniaczkami.

Gazpacho

Przysmak nierozerwalnie związany z Hiszpanią, a zwłaszcza Andaluzją, gdzie narodziła się receptura najpopularniejszej wersji tego aromatycznego chłodnika. Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Na początku zapiekamy 2-3 kromki chleba, które następnie kruszymy i dodajemy do naczynia z obranymi, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi pomidorami (potrzebujemy około kilograma), pokrojoną czerwoną papryką, kilkoma ząbkami czosnku oraz 4-5 łyżkami dobrej jakościowo oliwy. Dolewamy około 100 ml zimnej wody (może być mineralna) i miksujemy, aż do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Gazpacho podajemy oczywiście na zimno. Hiszpanie często serwują specjał z kostkami lodu, szczególnie w upalne dni. W osobnych naczyniach możemy do niego podać oliwki, orzechy czy plasterki podsuszanej szynki.

Chłodnik z borówek amerykańskich

Trudno znaleźć lepszy pomysł na posiłek w ciepły dzień. Polska jest jednym z największych producentów borówki amerykańskiej, dlatego nie powinniśmy mieć problemów z dostępem do głównego składnika potrawy. W sezonie letnim możemy borówki zastąpić jagodami.

Jak przygotować pyszny chłodnik? Pół kilograma borówek zasypujemy cukrem (około 4-5 łyżek) i zalewamy wodą, by pokryła owoce, a następnie zagotowujemy, doprawiając szczyptą cynamonu i wanilii. Po kilku minutach zdejmujemy z palnika, pozostawiamy do wystygnięcia. Później całość miksujemy, dodajemy solidną porcję słodkiej śmietany. Schładzamy w lodówce, przynajmniej godzinę. Borówkowy chłodnik serwujemy z ugotowanym wcześniej makaronem, kleksem śmietany i garścią świeżych owoców.

Chłodnik z cukinii

Ta odmiana dyni (jej nazwa pochodzi zresztą od włoskiego określenia "zucchina", czyli po prostu "mała dynia") to bardzo wdzięczny produkt kulinarny, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Choćby jako bazę pysznego chłodnika.

chłodnik
© 123RF

Na początku kroimy w drobną kostkę cebulę oraz 2-3 ząbki czosnku, które podsmażamy na oliwie z 2 łyżkami curry. Następnie dodajemy 3 cukinie pokrojone w kostkę. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy bulionem warzywnym (litr). Gotujemy przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę i schładzamy w lodówce. Chłodnik podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną kolendrą.

Chłodnik z twarożkiem typu grani

Szukasz pomysłu na szybki, pożywny i orzeźwiający posiłek? Jeśli masz w lodówce opakowanie granulowanego serka zanurzonego w kremowej śmietance możesz przygotować pyszny chłodnik.

Na początku ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórka (bez skórki i pestek) oraz pęczek rzodkiewek. Siekamy także pęczek cebulki ze szczypiorkiem i 2-3 ząbki czosnku. Dodajemy kefir (400 m), opakowanie serka grani oraz 2-3 łyżki posiekanego koperku. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i białym pieprzem, po czym od razu rozlewamy na wychłodzone talerze. Podajemy z grzankami lub młodymi ziemniakami.

Chłodnik waniliowy

Propozycja, która świetnie sprawdzi się na deser lub delikatną kolację. Ten chłodnik jest smaczny, aromatyczny, orzeźwiający i łatwy do przygotowania.

Potrzebujemy jednego żółtka, które ucieramy z cukrem pudrem (łyżka) oraz cukrem waniliowym (2 łyżeczki) na puszystą masę. Pod koniec, nie przerywając ubijania dolewamy kefir lub maślankę (400 ml). Po wymieszaniu do razu przekładamy do wychłodzonych kokilek i serwujemy, z pokruszonymi herbatnikami lub małymi biszkopcikami.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie