Smakowite przepisy
Pochodzący z północnej Francji camembert to jeden z najsłynniejszych serów świata. Jego receptura, ściśle określona prawem, ma prawie 200 lat. Oryginalny camembert jest wytwarzany z mleka krowiego i formowany w krążki o wadze około 250 gramów. Podczas dojrzewania, ser pokrywa się białą, dość twardą pleśnią, która nadaje serowi charakterystyczny smak. Wewnątrz camembert jest miękki, bardzo lejący się, a jego zapach może niektórych odstraszać.
Oryginalny camembert powinno się jeść świeży - najlepiej kilka dni po jego wyprodukowaniu. Wówczas najlepiej docenimy jego sprężystość i delikatne wnętrze o kremowej barwie i takiej też konsystencji. Nie ma jednak przeciwwskazań, by sery typu camembert podawać też na inne sposoby. 28 kwietnia, czyli dzień sera camembert, to idealna okazja, by wypróbować nasze propozycje.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ser smażony
Smażone krążki camemberta mogą stanowić znakomite danie obiadowe. Do przygotowania potrzebujemy: cały ser, mąkę, jajko, bułkę tartą, masło i trochę oliwy z oliwek. Przepis jest dziecinnie prosty. Obtaczamy ser w mące, później w rozkłóconym jajku i w bułce tartej, jeszcze raz w jajku i jeszcze raz w bułce. Panierowane serki odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy na małym ogniu kilka minut z każdej strony. Podajemy z sosem tatarskim lub z konfiturą z borówek.
Marynowany camembert
Nakládaný hermelín to tradycyjna czeska zakąska do piwa, a przygotowuje się ją właśnie z camemberta. Składniki: camembert, cebula, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, suszony tymianek, olej słonecznikowy. Ser kroimy na ćwiartki, cebulę w piórka, czosnek na plasterki. Układamy w słoju warstwami ser, cebulę, czosnek i przyprawy. Wszystko zalewamy olejem i odstawiamy na kilkanaście, co najmniej, godzin. W ten sposób przygotowany camembert smakuje najlepiej z białym, świeżym pieczywem i, oczywiście, z kuflem dobrego piwa.
Tort serowy
Kolejną znakomitą przekąskę przygotujemy z sera, orzechów włoskich, majonezu, szczypiorku, gęstej śmietany i pieprzu. Orzechy drobno siekamy, wrzucamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek, trochę śmietany i majonezu, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy orzechów, gdy za gęsta – majonezu. Ser przekrawamy bardzo delikatnie w poprzek, by uzyskać dwa krążki. Na jeden z nich nakładamy masę, przykrywamy drugą połówką i wstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie kroimy w ćwiartki, każdą z nich spinając wykałaczką.
Tarta z camembertem
Tarty przygotowuje się najczęściej z kruchego ciasta. To najtrudniejsza część przepisu. Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy sól i pokrojone w małą kostkę masło. Wszystko bardzo szybko ugniatamy, a powstałe ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wkładamy do formy na tarkę i podpiekamy kilka minut, wyjmujemy i studzimy. Na cieście układamy paski pokrojonego sera. W misce mieszamy śmietanę, jajko, sól, pieprz i posiekany koperek. Powstałą w ten sposób masą zalewamy ser, wstawiamy ciasto do piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut, aż się zetnie.
Risotto serowe
W większości risotto znajdziemy parmezan, twardy ser o specyficznym smaku i zapachu. Camembert, wbrew pozorom, również idealnie uzupełnia to danie. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i seler naciowy. Gdy warzywa zmiękną, dorzucamy ryż, najlepszy będzie arborio. Kiedy ryż się zeszkli, zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Gotujemy na małym ogniu bez mieszania. Ryż powinien być ugotowany al dente. Na koniec dodajemy łyżkę masła i pokrojony w kostkę camembert. Teraz dopiero mieszamy i podajemy jako samodzielną potrawę.