10 tajników, jak przechowywać jedzenie. Sprawdź, czy tak robisz

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Katarzyna Krupska

/ 7Nie wszystkie produkty powinny być w lodówce

Obraz
© Fotolia

Nie wszystkie warzywa i owoce od razu po przyniesieniu do domu muszą trafić do lodówki. Część z nich idealnie czuje się w koszu lub w spiżarni bez dostępu światła. Jak zatem przechowywać jedzenie, tak aby się nie zepsuło? Podpowiadamy tajniki właściwego trzymania żywności.

/ 7Jak najdalej od siebie

Obraz
© Shutterstock.com

Choć wydawać by się mogło, że się lubią, to jest wręcz przeciwnie. Ziemniaki i cebula nie powinny być przechowywane koło siebie, ponieważ warzywa dojrzewają wtedy szybciej. Ziemniaki i cebulę najlepiej trzymać w suchym i ciemnym miejscu np. w spiżarni lub pod zlewem. Warzywa można trzymać w kartonie, w koszyku lub w siatce z dziurami. Jeśli jesteśmy zmuszeni do korzystania z lodówki, to cebulę najlepiej przechowywać w szufladach.

/ 7W ciemnym i chłodnym miejscu

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa korzeniowe takie jak np. marchewka, pietruszka, seler, burak nie powinny być wystawione na światło. Idealnym środowiskiem jest dla nich ciemna i zimna piwniczka. Można je również umieścić w papierowej torbie i schować do najzimniejszego miejsca w kuchni. Położone w lodówce często ulegają zmiękczeniu i nie nadają się do jedzenia.

/ 7Bazylio precz z lodówki

Obraz
© Shutterstock.com

Bazylia nie lubi zimna i braku światła. Najczęściej kupujemy ją w doniczkach, ale tak naprawdę najlepiej rozwija się w słoiku z wodą. Jeśli decydujemy się sami ją wyhodować, to najlepiej zrobić to na przełomie marca i kwietnia. Nasionka umieszczamy w doniczce z ziemią, wodę wlewamy do podstawki. Aby zioło było świeże nawet i przez 2 tyg. należy je wysuszyć i postawić w słonecznym miejscu.

/ 7Umyte w occie winnym

Obraz
© 123RF.COM

Sezon na jagody dopiero przed nami, ale owoce w sklepach można kupić przez cały rok. Aby powstrzymać je przed pleśnią należy zastosować magiczną sztuczkę. Jagody "kąpiemy" w roztworze z octu winnego i wody. Kluczem jest ok. 8 filiżanek wody i odrobina białego octu. Nie wolno przesadzić. Następnie osuszmy jagody ręcznikiem papierowym i wkładamy do lodówki.

/ 7Szybsze dojrzewanie

Obraz
© Shutterstock.com

Choć jest jednym z bardziej kalorycznych owoców, to awokado jest bombą witaminową i warto je jeść. Miękkie dodajemy do sałatek lub robimy z niego pastę, a z twardego wyczarowujemy zielone frytki. Aby awokado szybciej dojrzało należy włożyć je do papierowej torby najlepiej z bananem czy jabłkiem. Najlepiej poza lodówką, wtedy do jedzenia będzie gotowe nawet i za 2 dni!

/ 7Czerwony problem

Obraz
© 123RF.COM

Są koktajlowe, typu Lima, a także drobno, średnio- i wielkoowocowe. Pomidorów nigdy nie brakuje w naszej kuchni, ale kupując je na kilogramy, warto zwrócić uwagę na sposób ich przechowywania. Od razu po przyniesieniu do domu nie należy ich umieszczać w lodówce, bo mogą się kurczyć. Najlepsza jest dla nich temperatura pokojowa. Pomidory powinny być przechowywane w plecionym koszu, półmisku albo na czystym blacie. Koniecznie należy wyjąć je z woreczków foliowych, aby nie zgniły zbyt szybko.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca