10 produktów, których nie należy trzymać w lodówce

Często wkładamy do niej niemal wszystko, co przyniesiemy ze sklepu, w przekonaniu, że każdy produkt spożywczy należy przechowywać w chłodnych warunkach. Jednak wiele specjałów wcale ich nie lubi, zaś w lodówce szybciej pleśnieje albo traci smak, aromat czy odpowiednią konsystencję. Oto kilka przykładów.

10 produktów, których nie należy trzymać w lodówceNie wszystkie produkty należy przechowywać w lodówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Milan Ilic
oprac.  KGD
10

Awokado

Niewiele produktów odniosło w ostatnich dziesięcioleciach równie spektakularny sukces, co owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku. Awokado coraz częściej gości także w polskich kuchniach. I słusznie, bo to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Kupowane w naszych sklepach bywa jednak twarde i nie w pełni dojrzałe. Nie umieszczajmy go wówczas w lodówce, gdzie nie ma szans osiągnąć optymalnego smaku, aromatu i konsystencji. Niedojrzałe awokado należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w papierowej torbie.

Pieczywo

Chyba każdy się zgodzi, że najwięcej walorów smakowych ma chrupiący chleb czy bułka prosto z piekarni. Jak zachować świeżość pieczywa na dłużej? Wiele osób umieszcza je w lodówce. To duży błąd, ponieważ panujące tam warunki przyspieszają tylko czerstwienie i pleśnienie naszych przysmaków. Pieczywo najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w drewnianym chlebaku, lnianym woreczku lub papierowej torebce.

Oliwa z oliwek

Oliwa, uzyskana z pierwszego tłoczenia na zimno (na etykiecie jest wówczas określana jako "extra vergine"), zachwyca nie tylko smakiem i wartościami odżywczymi, ale również pięknym, złotym kolorem. Jednak przechowywana w lodówce gęstnieje i mętnieje. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie jej w mniej chłodnym, ale ciemnym miejscu, najlepiej w szafce lub spiżarni.

10 faktów o sokach

Mango

Ma kremowy, soczysty miąższ o orzeźwiającym smaku i tropikalnym aromacie. Mango można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, zarówno w deserach, jak i daniach obiadowych. Podobnie jak awokado często jest sprzedawane niedojrzałe, dlatego zamiast umieszczać owoc w lodówce, lepiej położyć go na parapecie, gdzie ma szansę osiągnąć pełnię swoich walorów. Dopiero po pokrojeniu należy je przechowywać w warunkach chłodniczych.

Miód

Świetny zamiennik niezdrowego cukru, skarbnica korzystnych dla zdrowia składników, w dodatku specjał o niepowtarzalnym smaku, cenionym przez dzieci i dorosłych – bez wątpienia miód powinien regularnie gościć w naszym jadłospisie. A jak go przechowywać? W szczelnym pojemniku, ciemnym i dość chłodnym miejscu (optymalna temperatura to 10-15 stopni), jednak niekoniecznie w lodówce, gdzie szybko ulega krystalizacji, a nie wszyscy lubią go spożywać w takiej formie.

Cebula

Popularne w Polsce warzywo bardzo nie lubi pobytu w lodówce. Dlaczego? Cebula szybko chłonie panującą w chłodziarce wilgoć i zaczyna błyskawicznie przetwarzać skrobię w cukier. Efekt? Staje się miękka oraz podatna na pleśnienie. Wydziela też intensywny aromat, którym przechodzą inne produkty znajdujące się w lodówce. Cebulę najlepiej przechowywać w mniej chłodnym, ciemnym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub szafce.

Czekolada

Jest nie tylko smaczna, ale ma również sporo wartości odżywczych (szczególnie dotyczy to czekolady gorzkiej, o dużej zawartości miazgi kakaowej). Nic dziwnego, że często pojawia się w naszej kuchni, zazwyczaj przechowywana w lodówce. Problem w tym, że zbyt niska temperatura nie sprzyja temu specjałowi, który traci wówczas walory smakowe. Czekoladę lepiej trzymać w ciemnej i suchej szafce, jednak w temperaturze nie wyższej niż 20 st.

Banany

Jak wiele innych owoców uprawianych w krajach tropikalnych, także banany zwykle docierają do Polski w postaci niedojrzałej. Potrzebują wówczas stosunkowo wysokiej temperatury, by osiągnąć optymalny smak. Nie mają na to szans w lodówce, dlatego lepiej przechowywać je w warunkach pokojowych. Po dojrzeniu banany warto natomiast zamrozić – nie stracą wówczas walorów, a w razie potrzeby staną się doskonałym dodatkiem do deserów czy owsianki.

Czosnek

Trudno wyobrazić sobie bez niego polską kuchnię. Czosnek charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, które jednak może stracić, gdy jest przechowywany w lodówce. W zbyt niskiej temperaturze zaczyna też szybciej pleśnieć. W chłodziarce możemy natomiast umieścić obrany i posiekany czosnek, oczywiście w hermetycznym pojemniku czy słoiku.

Masło orzechowe

Świetnie sprawdzi się na kanapce, ale również jako nadzienie do ciasta, wzbogaci smak owsianki i mlecznego koktajlu – masło orzechowe (oczywiście bez dodatku cukru) to bardzo wartościowy produkt spożywczy. Musi być jednak przechowywany w odpowiednich warunkach. Niekoniecznie w lodówce, gdzie twardnieje i często traci walory smakowe. Znacznie lepszym miejscem jest szafka pozbawiona dostępu promieni słonecznych.

Wybrane dla Ciebie

Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie