Trwa ładowanie...

10 produktów, których nie należy trzymać w lodówce

Często wkładamy do niej niemal wszystko, co przyniesiemy ze sklepu, w przekonaniu, że każdy produkt spożywczy należy przechowywać w chłodnych warunkach. Jednak wiele specjałów wcale ich nie lubi, zaś w lodówce szybciej pleśnieje albo traci smak, aromat czy odpowiednią konsystencję. Oto kilka przykładów.

Share
Nie wszystkie produkty należy przechowywać w lodówce
Nie wszystkie produkty należy przechowywać w lodówce Źródło: Adobe Stock, fot: Milan Ilic
dk7t36p

Awokado

Niewiele produktów odniosło w ostatnich dziesięcioleciach równie spektakularny sukces, co owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku. Awokado coraz częściej gości także w polskich kuchniach. I słusznie, bo to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Kupowane w naszych sklepach bywa jednak twarde i nie w pełni dojrzałe. Nie umieszczajmy go wówczas w lodówce, gdzie nie ma szans osiągnąć optymalnego smaku, aromatu i konsystencji. Niedojrzałe awokado należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w papierowej torbie.

Pieczywo

Chyba każdy się zgodzi, że najwięcej walorów smakowych ma chrupiący chleb czy bułka prosto z piekarni. Jak zachować świeżość pieczywa na dłużej? Wiele osób umieszcza je w lodówce. To duży błąd, ponieważ panujące tam warunki przyspieszają tylko czerstwienie i pleśnienie naszych przysmaków. Pieczywo najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w drewnianym chlebaku, lnianym woreczku lub papierowej torebce.

Oliwa z oliwek

Oliwa, uzyskana z pierwszego tłoczenia na zimno (na etykiecie jest wówczas określana jako "extra vergine"), zachwyca nie tylko smakiem i wartościami odżywczymi, ale również pięknym, złotym kolorem. Jednak przechowywana w lodówce gęstnieje i mętnieje. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie jej w mniej chłodnym, ale ciemnym miejscu, najlepiej w szafce lub spiżarni.

10 faktów o sokach

Mango

Ma kremowy, soczysty miąższ o orzeźwiającym smaku i tropikalnym aromacie. Mango można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, zarówno w deserach, jak i daniach obiadowych. Podobnie jak awokado często jest sprzedawane niedojrzałe, dlatego zamiast umieszczać owoc w lodówce, lepiej położyć go na parapecie, gdzie ma szansę osiągnąć pełnię swoich walorów. Dopiero po pokrojeniu należy je przechowywać w warunkach chłodniczych.

dk7t36p

Miód

Świetny zamiennik niezdrowego cukru, skarbnica korzystnych dla zdrowia składników, w dodatku specjał o niepowtarzalnym smaku, cenionym przez dzieci i dorosłych – bez wątpienia miód powinien regularnie gościć w naszym jadłospisie. A jak go przechowywać? W szczelnym pojemniku, ciemnym i dość chłodnym miejscu (optymalna temperatura to 10-15 stopni), jednak niekoniecznie w lodówce, gdzie szybko ulega krystalizacji, a nie wszyscy lubią go spożywać w takiej formie.

Cebula

Popularne w Polsce warzywo bardzo nie lubi pobytu w lodówce. Dlaczego? Cebula szybko chłonie panującą w chłodziarce wilgoć i zaczyna błyskawicznie przetwarzać skrobię w cukier. Efekt? Staje się miękka oraz podatna na pleśnienie. Wydziela też intensywny aromat, którym przechodzą inne produkty znajdujące się w lodówce. Cebulę najlepiej przechowywać w mniej chłodnym, ciemnym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub szafce.

Czekolada

Jest nie tylko smaczna, ale ma również sporo wartości odżywczych (szczególnie dotyczy to czekolady gorzkiej, o dużej zawartości miazgi kakaowej). Nic dziwnego, że często pojawia się w naszej kuchni, zazwyczaj przechowywana w lodówce. Problem w tym, że zbyt niska temperatura nie sprzyja temu specjałowi, który traci wówczas walory smakowe. Czekoladę lepiej trzymać w ciemnej i suchej szafce, jednak w temperaturze nie wyższej niż 20 st.

Banany

Jak wiele innych owoców uprawianych w krajach tropikalnych, także banany zwykle docierają do Polski w postaci niedojrzałej. Potrzebują wówczas stosunkowo wysokiej temperatury, by osiągnąć optymalny smak. Nie mają na to szans w lodówce, dlatego lepiej przechowywać je w warunkach pokojowych. Po dojrzeniu banany warto natomiast zamrozić – nie stracą wówczas walorów, a w razie potrzeby staną się doskonałym dodatkiem do deserów czy owsianki.

dk7t36p

Czosnek

Trudno wyobrazić sobie bez niego polską kuchnię. Czosnek charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, które jednak może stracić, gdy jest przechowywany w lodówce. W zbyt niskiej temperaturze zaczyna też szybciej pleśnieć. W chłodziarce możemy natomiast umieścić obrany i posiekany czosnek, oczywiście w hermetycznym pojemniku czy słoiku.

Masło orzechowe

Świetnie sprawdzi się na kanapce, ale również jako nadzienie do ciasta, wzbogaci smak owsianki i mlecznego koktajlu – masło orzechowe (oczywiście bez dodatku cukru) to bardzo wartościowy produkt spożywczy. Musi być jednak przechowywany w odpowiednich warunkach. Niekoniecznie w lodówce, gdzie twardnieje i często traci walory smakowe. Znacznie lepszym miejscem jest szafka pozbawiona dostępu promieni słonecznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
dk7t36p

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk7t36p
dk7t36p
Więcej tematów