Jak długo można przechowywać jedzenie w lodówce? Opinia ekspertów

Zgodnie z wytycznymi amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), resztki żywności można przechowywać i spożywać przez około trzy do czterech dni po przygotowaniu. Jest to jednak ogólne zalecenie i nie dotyczy każdego rodzaju żywności.

Lodówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | www.anitakantor.pl
oprac.  KGD

Według ekspertów z FDA przygotowane potrawy należy włożyć do lodówki lub zamrażarki najpóźniej dwie godziny po ugotowaniu.

Mikrobiolog Andrea Casero oraz Guy Crosby, profesor nadzwyczajny na Harvardzie, zajmujący się żywnością, zwracają uwagę, że takie wytyczne nie dotyczą wszystkich potraw i produktów spożywczych.

Różne produkty spożywcze mają również różne wartości pH. Pokarmy o niższym pH, takie jak sos pomidorowy, dłużej nadają się do spożycia. Zachowają świeżość przez około siedem dni.

W resztkach żywności o wyższym pH, takich jak jaja i ryby, bakterie rozwijają się bardzo szybko i dlatego takie produkty powinny zostać zjedzone w ciągu maksymalnie trzech dni. Po tym czasie zjedzenie ich grozi zatruciem.

W żywności o dużej zawartości wilgoci takiej jak gotowane mięso czy gotowane warzywa, mogą szybciej rozwijać się bakterie, nawet gdy przechowujemy ja w lodówce. Takie produkty powinny zostać zużyte w ciągu trzech dni.

Produkty i potrawy, które zawierają więcej cukru można przechowywać poza lodówką w szczelnym pojemniku do siedmiu dni, np. babeczki lub wyroby z ciasta francuskiego.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie