Jak długo można przechowywać jedzenie w lodówce? Opinia ekspertów

Zgodnie z wytycznymi amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), resztki żywności można przechowywać i spożywać przez około trzy do czterech dni po przygotowaniu. Jest to jednak ogólne zalecenie i nie dotyczy każdego rodzaju żywności.

Lodówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | www.anitakantor.pl
oprac.  KGD

Według ekspertów z FDA przygotowane potrawy należy włożyć do lodówki lub zamrażarki najpóźniej dwie godziny po ugotowaniu.

Mikrobiolog Andrea Casero oraz Guy Crosby, profesor nadzwyczajny na Harvardzie, zajmujący się żywnością, zwracają uwagę, że takie wytyczne nie dotyczą wszystkich potraw i produktów spożywczych.

Różne produkty spożywcze mają również różne wartości pH. Pokarmy o niższym pH, takie jak sos pomidorowy, dłużej nadają się do spożycia. Zachowają świeżość przez około siedem dni.

W resztkach żywności o wyższym pH, takich jak jaja i ryby, bakterie rozwijają się bardzo szybko i dlatego takie produkty powinny zostać zjedzone w ciągu maksymalnie trzech dni. Po tym czasie zjedzenie ich grozi zatruciem.

W żywności o dużej zawartości wilgoci takiej jak gotowane mięso czy gotowane warzywa, mogą szybciej rozwijać się bakterie, nawet gdy przechowujemy ja w lodówce. Takie produkty powinny zostać zużyte w ciągu trzech dni.

Produkty i potrawy, które zawierają więcej cukru można przechowywać poza lodówką w szczelnym pojemniku do siedmiu dni, np. babeczki lub wyroby z ciasta francuskiego.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇