Jak długo można przechowywać jedzenie w lodówce? Opinia ekspertów

Zgodnie z wytycznymi amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), resztki żywności można przechowywać i spożywać przez około trzy do czterech dni po przygotowaniu. Jest to jednak ogólne zalecenie i nie dotyczy każdego rodzaju żywności.

Lodówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | www.anitakantor.pl
oprac.  KGD

Według ekspertów z FDA przygotowane potrawy należy włożyć do lodówki lub zamrażarki najpóźniej dwie godziny po ugotowaniu.

Mikrobiolog Andrea Casero oraz Guy Crosby, profesor nadzwyczajny na Harvardzie, zajmujący się żywnością, zwracają uwagę, że takie wytyczne nie dotyczą wszystkich potraw i produktów spożywczych.

Różne produkty spożywcze mają również różne wartości pH. Pokarmy o niższym pH, takie jak sos pomidorowy, dłużej nadają się do spożycia. Zachowają świeżość przez około siedem dni.

W resztkach żywności o wyższym pH, takich jak jaja i ryby, bakterie rozwijają się bardzo szybko i dlatego takie produkty powinny zostać zjedzone w ciągu maksymalnie trzech dni. Po tym czasie zjedzenie ich grozi zatruciem.

W żywności o dużej zawartości wilgoci takiej jak gotowane mięso czy gotowane warzywa, mogą szybciej rozwijać się bakterie, nawet gdy przechowujemy ja w lodówce. Takie produkty powinny zostać zużyte w ciągu trzech dni.

Produkty i potrawy, które zawierają więcej cukru można przechowywać poza lodówką w szczelnym pojemniku do siedmiu dni, np. babeczki lub wyroby z ciasta francuskiego.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟