Jak długo można przechowywać jedzenie w lodówce? Opinia ekspertów

Zgodnie z wytycznymi amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), resztki żywności można przechowywać i spożywać przez około trzy do czterech dni po przygotowaniu. Jest to jednak ogólne zalecenie i nie dotyczy każdego rodzaju żywności.

Lodówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | www.anitakantor.pl
oprac.  KGD

Według ekspertów z FDA przygotowane potrawy należy włożyć do lodówki lub zamrażarki najpóźniej dwie godziny po ugotowaniu.

Mikrobiolog Andrea Casero oraz Guy Crosby, profesor nadzwyczajny na Harvardzie, zajmujący się żywnością, zwracają uwagę, że takie wytyczne nie dotyczą wszystkich potraw i produktów spożywczych.

Różne produkty spożywcze mają również różne wartości pH. Pokarmy o niższym pH, takie jak sos pomidorowy, dłużej nadają się do spożycia. Zachowają świeżość przez około siedem dni.

W resztkach żywności o wyższym pH, takich jak jaja i ryby, bakterie rozwijają się bardzo szybko i dlatego takie produkty powinny zostać zjedzone w ciągu maksymalnie trzech dni. Po tym czasie zjedzenie ich grozi zatruciem.

W żywności o dużej zawartości wilgoci takiej jak gotowane mięso czy gotowane warzywa, mogą szybciej rozwijać się bakterie, nawet gdy przechowujemy ja w lodówce. Takie produkty powinny zostać zużyte w ciągu trzech dni.

Produkty i potrawy, które zawierają więcej cukru można przechowywać poza lodówką w szczelnym pojemniku do siedmiu dni, np. babeczki lub wyroby z ciasta francuskiego.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy