Co jeść i pić, by mieć zdrowe jelita?
Nieprzypadkowo nazywa się je "drugim mózgiem". W jelitach zachodzi mnóstwo procesów, które znacząco wpływają na naszą odporność, energię życiową, nastrój, a nawet sen. Dieta ma znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tego fragmentu układu pokarmowego. Jakie produkty są szczególnie korzystne dla jelit?
Cykoria
Białokremowe, podłużne główki, które – dla zachowania walorów smakowych – należy uprawiać w ciemności, budziły niegdyś niepokój i były uznawane za roślinę magiczną. Warto wprowadzić trochę tej magii do naszego jadłospisu, ponieważ cykoria jest skarbnicą inuliny – naturalnego prebiotyku stanowiącego źródło energii dla pożytecznych bakterii kolonizujących jelita.
Kimchi
Jeśli chcemy, by nasze jelita dobrze pracowały, nie możemy zapominać o kiszonkach. Nie tylko rodzimych ogórkach czy kapuście, gdyż równie silnym probiotykiem kryjącym dobroczynne szczepy bakterii jest azjatyckie kimchi. Statystyczny Koreańczyk zjada rocznie blisko 40 kilogramów ukiszonej mieszanki kapusty pekińskiej, białej rzepy, rzodkwi japońskiej, cebuli, czosnku, papryczki chili i imbiru, co naukowcy uznają za jeden z sekretów długowieczności mieszkańców tego kraju.
Kasza jaglana
Produktem powstającym w procesie przerobu ziaren prosa, czyli najstarszej rośliny uprawianej przez człowieka, zajadano się już w średniowieczu. Bierzmy przykład z naszych przodków, ponieważ kasza jaglana jest nie tylko smaczna, ale również bogata w cenne składniki odżywcze, w tym błonnik, który reguluje procesy trawienne, wypełnia jelita, pobudza ich ukrwienie oraz perystaltykę, co znakomicie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
Rabarbar dobry na jelita
Kefir
Historia tego fermentowanego napoju mlecznego rozpoczęła się prawdopodobnie na Kaukazie, około 3 tysięcy lat temu. Do dziś kefir cieszy się dużą popularnością. Nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze. Jest silnym probiotykiem i, dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, pomaga chronić florę jelitową organizmu. Pożyteczne drobnoustroje wspierają organizm w usuwaniu szkodliwych substancji toksycznych, regulacji procesów trawienia i normalizacji pracy układu pokarmowego.
Otręby owsiane
Produkt uboczny powstający podczas przemiału ziaren owsa na mąkę. Nie oznacza to jednak, że otręby są mniej wartościowe. Wręcz przeciwnie, kryją potężną dawkę błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i pracę całego układu pokarmowego. Stwarza też dobre warunki do rozwoju pożytecznej flory bakteryjnej. Regularne spożywanie otrębów zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka jelita.
Owoce jagodowe
Szczególne znaczenie w stymulowaniu wzrostu dobroczynnych bakterii jelitowych wykazują produkty będące zarówno źródłem błonnika, jak polifenoli – cennych związków, które w dużej ilości znajdziemy m.in. w owocach jagodowych. Dlatego w naszym jadłospisie nie powinno brakować jagód, borówek amerykańskich czy porzeczek, zwłaszcza czarnych.
Kakao
Napój sporządzany z nasion owoców kakaowca cenili już Majowie i Aztekowie, czyli cywilizacje zamieszkujące przed wiekami środkową oraz południową Amerykę. Uważali, że świetnie pobudza energię życiową i jest silnym afrodyzjakiem. Dziś wiemy też, że stanowi bardzo bogate źródło polifenoli i innych cennych związków, które doskonale wpływają na pracę jelit, m.in. przyspieszając wzrost pożytecznych bakterii.
Topinambur
Gdyby spytać Polaków, z jaką kuchnią im się kojarzy, wskazaliby na egzotyczne kraje. A przecież ta sympatyczna bulwa dość powszechnie stosowana była przed laty w polskiej kuchni" – przypomina w jednym z felietonów Magda Gessler. Topinambur powinien w niej często gościć także dzisiaj, ponieważ jest smaczny i bardzo zdrowy. Stanowi jedno z najbogatszych naturalnych źródeł inuliny – prebiotyku będącego pożywką dla bakterii jelitowych, które regulują pracę przewodu pokarmowego, poprawiają przyswajalność składników mineralnych oraz odgrywają istotną rolę w zapobieganiu różnym schorzeniom.
Kwas chlebowy
Ciemnozłoty napój o słodko-kwaśnym smaku i przyjemnym słodowym aromacie to świetna alternatywa dla popularnych gazowanych napitków, "wzbogacanych" substancjami słodzącymi, konserwantami oraz barwnikami. Kwas chlebowy, oczywiście wytwarzany z naturalnych składników, może być wartościowym składnikiem naszej diety. To jeden z najsilniejszych naturalnych probiotyków, czyli zbiorowisk bakterii regulujących pracę jelit i oczyszczających organizm z toksycznych odpadów, czego efektem jest dobre samopoczucie, lepsza koncentracja i większa energia życiowa.