10 produktów, które uchronią przed osteoporozą
Choroba objawiająca się osłabieniem kości i prowadząca do ich wzmożonej łamliwości to jeden z najpoważniejszych współczesnych problemów zdrowotnych – na osteoporozę cierpi 3 miliony Polaków, a nawet trzy razy więcej jest nią zagrożonych. Jak zapobiec schorzeniu? Pomoże w tym odpowiednia dieta.
Przetwory sojowe
Soja, czyli bliski krewniak bobu, soczewicy, grochu i fasoli, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, w ostatnich latach ciesząca się rosnącą popularnością, ponieważ stanowi wartościowe urozmaicenie diety, zwłaszcza wegetarian i wegan. Oprócz licznych walorów odżywczych zapobiega też osteoporozie – badania naukowe wykazały, że obecne w jej nasionach izoflawony, m.in. genisteina oraz daidzeina pozytywnie działają na tkankę kostną, a w dodatku hamują rozwój komórek nowotworowych i chronią układ sercowo-naczyniowy.
Ser żółty
Jeśli jego skład ogranicza się tylko do mleka, kultur bakterii fermentacji mlekowej, podpuszczki mikrobiologicznej, soli, ewentualnie innych przypraw, ser żółty jest wartościowym produktem spożywczym. Już pięć plasterków tego specjału zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń – pierwiastek, potrzebny mięśniom, poprawiający gęstość i wytrzymałość kości i przeciwdziałający osteoporozie. Dodatkowo zawarte w serze kazeina i witamina D ułatwiają wchłanianie wapnia, zwiększając jego przyswajalność.
Kasza gryczana
Od wieków gości w polskiej kuchni i także dzisiaj nie powinna jej opuszczać. Kasza gryczana to skarbnica cennych składników odżywczych, w tym fosforu, który wspólnie z wapniem uczestniczy w mineralizacji kości i zębów. Dieta bogata w ten ważny makroelement pomaga uchronić przed osteoporozą. Kasza gryczana dostarcza także solidnej dawki przeciwutleniaczy, stanowi również jedno z najlepszych naturalnych źródeł rutyny, czyli związku uszczelniającego i uelastyczniającego naczynia krwionośne.
Zobacz także: Ryby, które warto jeść nie tylko od święta:
Figi
Fioletowe owoce figowca, uchodzącego za jedno z najstarszych drzew rosnących na naszej planecie, od wieków ceni się je za słodki smak i aromat, a także korzystne dla zdrowia właściwości. W owocowej rodzinie, figi zwłaszcza suszone, są najbogatszym źródłem wapnia – 100 g tych smakołyków dostarcza go tyle, co szklanka mleka. Zawierają także pokaźną dawkę fosforu. Taki skład sprawia, że świetnie wpływają na układ kostny.
Fasola
Przybyła z Ameryki Południowej, ale zadomowiła się w naszym kraju i dzisiaj trudno sobie wyobrazić bez niej polską kuchnię. Fasola ma wiele odmian, ale każda wykazuje cenne wartości odżywcze. Np. popularny Piękny Jaś to skarbnica łatwo przyswajalnych białek, które nie wpływają tak niekorzystnie na poziom wapnia w organizmie, jak ten sam składnik w innych roślinach. Ma to duże znaczenie w profilaktyce osteoporozy.
Olej z orzechów włoskich
Doskonały dodatek do sałatek czy deserów. Olej tłoczony z orzechów włoskich może być wartościowym uzupełnieniem diety, zapobiegając także rozwojowi osteoporozy. Produkt dostarcza bowiem dużo fosforu i wapnia, ale również nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które – jak wykazały badania – pozytywnie wpływają na jakość i gęstość kości.
Herbata biała
Napar z pączków liściowych roślin z rodziny kamelia, zbieranych tylko raz w roku, a następnie ogrzewanych parą wodną i suszonych, już przed wiekami uchodził za wielki rarytas. Także dzisiaj biała herbata jest ceniona ze względu na delikatny i oryginalny smak. Jej właściwości odżywcze również zasługują na uwagę. Regularne spożywanie naparu m.in. wzmacnia kości, dlatego zaleca się go osobom zmagającym się z osteoporozą lub pragnącym zapobiec tej dokuczliwej chorobie.
Ananas
Słodki i soczysty owoc jest znakomitym źródłem cennych minerałów, które wzmacniają kości oraz tkankę łączną. Wśród nich należy wymienić zwłaszcza mangan, niezbędny również do produkcji niektórych hormonów i znacząco wspomagający przemianę materii oraz przyspieszający spalanie tłuszczów. Ananas skrywa także solidną dawkę żelaza (zapobiega łamliwości kości) i miedzi (pomaga powstrzymać rozwój osteoporozy).
Łosoś
Długo można wyliczać walory odżywcze tłustych ryb morskich, m.in. łososia, który w ostatnich latach zdobył w Polsce szczególnie dużą popularność. Warto sięgać zwłaszcza po dziko żyjącego łososia wyławianego z Pacyfiku czy Atlantyku – w porównaniu z pochodzącym z dużych hodowli łososiem norweskim dostarcza więcej witaminy D, niezbędnej do prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforowej organizmu, a co za tym idzie – do mineralizacji kości.
Piwo
Z jego spożyciem nie można oczywiście przesadzać, ale wypijane w rozsądnych dawkach piwo okazuje się korzystnym dla zdrowia produktem. Jest bardzo bogatym źródłem krzemu, czyli mikroelementu biorącego udział w procesach kostnienia oraz produkcji kolagenu, wzmacniającego też włosy i paznokcie. Cenny pierwiastek występuje powszechnie w zbożach (m.in. jęczmieniu), zwykle jednak w formie trudno przyswajalnej. W czasie produkcji piwa powstaje uwodniona forma krzemu – kwas krzemowy, znacznie lepiej wchłaniana przez organizm.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl