Czy sól szkodzi?

Sól jest podstawową i jedną z najważniejszych przypraw w naszej kuchni. Najczęściej służy do poprawiania smaku potraw, choć w dużej ilości ma także właściwości konserwujące.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

*Sól jest podstawową i jedną z najważniejszych przypraw w naszej kuchni. Najczęściej służy do poprawiania smaku potraw, choć w dużej ilości ma także właściwości konserwujące. *

W naszej cywilizacji sól zawsze odgrywała ważną rolę. W niektórych krajach była tak cenna, że używano jej nawet jako jednostki monetarnej.

Obecnie w sprzedaży znajdziemy trzy rodzaje soli. Kamienna jest wydobywana w kopalniach na dużych głębokościach. Morska powstaje poprzez odparowanie morskiej wody, a oczyszczona zawiera chlorek sodu. Najzdrowsza jest sól morska, ponieważ zawiera bogate źródło mikroelementów takich jak magnez, lit, selen, cynk czy jod. Sól kamienna dostarcza nam także wielu składników odżywczych, m.in. manganu, miedzi, chromu i wapnia. Najmniej znaczącą dla ludzkiego organizmu jest sól oczyszczona, ponieważ w procesie jej wytworzenia została pozbawiona wszelkich niezbędnych składników.

Podobno naturalna sól morska i kamienna zawiera pełen komplet mikroelementów niezbędnych w codziennej diecie. Dawką zalecaną przez Światową Organizacje Zdrowia jest do 6 g (płaska łyżeczka) soli dziennie. Niby dobra wiadomość, ale Polacy lubią przesadzać z solą. Używają jej „garściami". Z badań wynika, że średnio jest to 15 gramów na dobę. I może byłoby to dopuszczalne, ale jedynie u osób ciężko pracujących fizycznie lub w znacznie podwyższonej temperaturze (nadmiar soli usuwany jest wraz z potem). Ci, którzy cierpią na nadciśnienie lub mają problemy z nerkami nie powinni używać więcej niż 1 g dziennie. Tymczasem wielu Polaków raczej unika wysiłku fizycznego, a więc nadmiar soli na pewno im nie sprzyja.

Tak naprawdę, należy po prostu znaleźć „złoty środek". Niedobór soli potrafi być bowiem bardzo niebezpieczny. Sześć lat temu naukowcy przeprowadzono badanie na grupie 412 osób. Do ich codziennej diety dodano trzy różne dawki soli - 4, 6 i 8 gramów. Podzielono ich też na dwie połowę. Jedni żywili się typową, amerykańską kuchnią, a drudzy jedli dużo warzyw, owoców i niskotłuszczowego nabiału. W styczniu 2001 roku opublikowano wyniki. Okazało się, że więcej niż 6 gramów soli w połączeniu z drugą dietą doprowadziło do obniżenia ciśnienia krwi.

Sól ma wiele dobroczynnych właściwości. Jest źródłem sodu, który odpowiada za gospodarkę wodno-mineralną organizmu i stałe ciśnienie krwi (niedobory objawiają się silnym pragnieniem, osłabieniem i brakiem apetytu). Dodatkowo, niedobór soli sprzyja porażeniom słonecznym i udarom cieplnym. Warto dodać, że stosowana jest także jako lek przeciw kurzajkom i katarowi oraz pomaga przy chorych zatokach.

Jakie minusy? Nadmiar soli podrażnia błonę śluzową żołądka i wywołuje jej stany zapalne. W dużych ilościach może prowadzić też do uszkodzenia naczyń krwionośnych i martwicy tkanki mózgowej. Eksperci podejrzewają, że zwiększa też ryzyko zachorowań na raka żołądka oraz otyłości. Warto wziąć to pod uwagę tym bardziej, że występuje w wielu produktach spożywczych.

qk

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw