Zielone curry z kurczakiem
- 40 dag piersi z kurczaka
- 1 puszka pędów z bambusa, paski
- 2 łyżki pasty zielone curry
- 1 łyżka siekanego imbiru
- 1 puszka mleka kokosowego 400ml
- 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30% łowicz
- 4 szklanki liście kaffiru( liście z drzewa limonkowego)
- 1 papryczka chilli
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 łyżka łodyga trawy cytrynowej pokrojona w krążki
- 3 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżka oleju z winogron
- kilka listków bazylii tajskiej do dekoracji
Krok 1
Rozgrzewamy olej w woku dodajemy pastę curry, przesmażamy ją ok 1 min. Dodajemy pociętą trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekany imbir, przesmażany kolejną minutę.
Krok 2
Dodajemy kurczaka pokrojonego w kawałki, podsmażamy ok 3-4 min, dodajemy pędy z bambusa, pokrojoną papryczkę chilli oraz czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki. Dodajemy sos rybny.
Krok 3
Po kolejnych 5 min zalewamy wszystko puszką mleka kokosowego oraz śmietanką. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, na końcu dodajemy świeżą posiekaną kolendrę.
Gotowe.
Podziel się opinią
Komentarze