Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym
- 6 dużych ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 - 5 łyżek mąki
- 1 jajko
- 500 g żeberek
- 200 g wędzonego boczku
- sól, pieprz i majeranek do smaku.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajko i mąkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Żeberka pokroić na małe kawałki i obsmażyć je na patelni. Boczek, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki. Całość umieścić w wyłożonej pergaminem średniej blaszce do pieczenia ciasta.
Całość zalać ciastem ziemniaczanym, piec 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W końcowej fazie pieczenia można przestawić ogrzewanie na górne grzałki, dzięki temu ciasto będzie chrupiące.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze