Trwa ładowanie...

Wigilijny sos grzybowy

Dodaj go do pierogów lub ziemniaków. Smakuje bajecznie!

Wigilijny sos grzybowyŹródło: www.daylicooking.pl
d4jf9nt
d4jf9nt

Wigilijna kolacja pachnie barszczem, karpiem i grzybami. Specjalnością w wielu polskich domach jest sos z suszonych grzybów. Sos sprawi, że nawet zwykłe puree ziemniaczane będzie smakować wyjątkowo. Przepis na taki specjał poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking".

Składniki na sos grzybowy:

2 spore garście najlepszych suszonych grzybów
1 średnia cebula
500 ml dobrej kwaśnej śmietany
2 średnie liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
3-4 łyżki masła

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Namoczone odciskamy z wody (wypłukując drobinki piasku czy liści), drobno siekamy. Cebulę obieramy i również bardzo drobno siekamy. Masło roztapiamy w rondelku i szklimy cebulę - powinna nabrać ładnego złotego koloru. Dorzucamy grzyby, liście laurowe i ziele angielskie i podsmażamy przez kilka minut często mieszając. Podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 10 minut. Do podduszonych grzybów wlewamy śmietanę i zagotowujemy, cały czas mieszając - aby się nie zważyła, można połączyć ją z wodą i łyżeczką mąki pszennej. Grzyby ze śmietaną dusimy na minimalnym ogniu przez 8-12 minut. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

d4jf9nt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jf9nt
Więcej tematów