Tapioka - jak ją wykorzytać w kuchni?
Drobne białe kuleczki niektórzy porównują do pereł, inni - styropianu. Produkt pozyskiwany z bulw manioku nie ma smaku i zapachu, dlatego może stać się znakomitym uzupełnieniem wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Jak wykorzystać tapiokę?
Drobne białe kuleczki niektórzy porównują do pereł, inni - styropianu. Produkt pozyskiwany z bulw manioku nie ma smaku i zapachu, dlatego może stać się znakomitym uzupełnieniem wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Tapioka jest także lekkostrawna i nie zawiera glutenu, co na pewno docenią osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego.
W Polsce maniok jest rośliną niemal nieznaną, tymczasem w swojej ojczyźnie - Ameryce Południowej, stanowi podstawę diety miejscowej ludności. Indianie zamieszkujący amazońską dżunglę już dawno odkryli walory odżywcze przypominających trochę ziemniaki podłużnych bulw, które charakteryzują się bardzo wysoką zawartością skrobi.
Zaletą manioku jest również odporność na niekorzystne warunki glebowe czy klimatyczne, dlatego przez ostatnie wieki roślina rozpowszechniła się także w innych zakątkach strefy tropikalnej, obecnie najwięcej uprawia się jej w Nigerii, gdzie popularnym daniem jest eba, czyli gęsta papka z mąki maniokowej zwanej w zachodniej Afryce garri.
Produkt dla alergików
W polskich sklepach najczęściej znajdziemy tapiokę w postaci granulatu, czyli różnej wielkości kulek (o średnicy od 1 do 8 milimetrów) przypominających trochę styropian. Niekiedy pojawia się również jako proszek, płatki lub pałeczki.
Produkt zawiera lekkostrawne węglowodany oraz niewielkie ilości białka. Powinny się nim zainteresować osoby cierpiące na przykład z powodu alergii pokarmowych, a jest ich coraz więcej - według danych Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej w ciągu ostatnich 10 lat liczba chorych zwiększyła się dwukrotnie.
Tymczasem tapioka jest produktem hipoalergicznym, a w dodatku pozbawionym glutenu - białka zawartego przede wszystkim w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta czy jęczmienia. Może on wywoływać liczne problemy zdrowotne, np. celiakię, chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, który uniemożliwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów i wywołuje poważne deficyty witamin i minerałów, prowadząc do wielu zaburzeń, a nawet niedożywienia.
Pomysły na tapiokę
Jak już wspomnieliśmy, na rynku dostępne są tapiokowe granulki różnej wielkości. Które wybrać? Zależy od tego, co zamierzamy przyrządzać. Jeśli tapioka ma być użyta do wyrobu puddingu, leguminy, kisielu, budyniu czy jako zagęstnik do sosu albo zupy, lepiej sprawdzą się kulki o mniejszej średnicy. Większe przydadzą się do przygotowania drinków albo słynnej bubble tea. Średnie warto wykorzystać do wypieku ciast albo chleba.
Tapiokę można przechowywać nawet dwa lata, ale należy pamiętać o zamknięciu w szczelnym opakowaniu. Przed spożyciem musimy ją ugotować, samą lub w potrawie. Kulki są gotowe do jedzenia, gdy staną się niemal przezroczyste.
Idealna do deserów
Tapioka jest pozbawiona smaku, dlatego powinna był łączona z produktami o bardziej wyrazistym charakterze. Kulinarne blogerki bardzo lubią przyrządzać z niej puddingi, zwykle na bazie mleka kokosowego, w którym gotowane są maniokowe kulki. Taki przysmak warto wzbogacić wanilią, czekoladą, sosem malinowym, owocami i aromatycznymi przyprawami, np. cynamonem.
Brazylijczycy zajadają się innym deserem - tapioką ugotowaną w czerwonym winie, z dodatkiem korzennych przypraw. Natomiast w Tajlandii, w okresie Bożego Narodzenia, popularne są proste ciasteczka, do przygotowania których potrzeba tylko 2 szklanek tapioki, szklanki cukru pudru, 120 ml mleka kokosowego, żółtka i łyżki masła. Z tych składników ugniatamy masę, rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Oryginalny dodatek do obiadu
Tapioka może być też ciekawym zamiennikiem makaronu (np. w tradycyjnym polskim rosole). W Indiach wymieszana z curry jest podawana jako przystawka do potraw z ryb. Kulki można namoczyć w soku z cytrusów lub w syropie owocowym, dzięki czemu uzyskamy ciekawy dodatek do drinków.
Oryginalny dodatek do herbaty
Jednak najpopularniejszym napojem z tapioką jest bez wątpienia bubble tea, której recepturę opracował w latach 80. XX wieku właściciel pewnej herbaciarni na Tajwanie. W ostatnich latach bubble tea stała się prawdziwym hitem na całym świecie. Poniżej przepis na jedną z "herbacianych wariacji"
2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty
1/3 szklanki cukru
4 szklanki wody
1/2 szklanki kulek tapioki (większy rozmiar)
4 szklanki melona w kawałkach
4 szklanki kostek lodu
2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
Zieloną herbatę mieszamy z cukrem i odstawiamy. W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy tapiokę. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy bez przykrycia 25 minut. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy aby kulki "doszły" w wodzie przez kolejne 25 minut, aż staną się przezroczyste i "żelkowate" . Później odcedzamy je i opłukujemy pod zimną wodą. Mieszamy z osłodzoną herbatą i wkładamy do lodówki. W mikserze łączymy kawałki melona z kostkami lodu, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej struktury. Umieszczamy tapiokową masę na dnie dużej szklanki (do jednej czwartej wysokości) i wlewamy zmiksowanego melona z dodatkami.
EPN/ WP Kuchnia