WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Szyszki z ryżu preparowanego. Przypomnij sobie słodki smak PRL

Kto pamięta szyszki z ryżu preparowanego? Były bardzo popularne w latach osiemdziesiątych. Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Czas więc przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Lepienie szyszek to doskonała zabawa, do której można zaangażować całą rodzinę. Lista zakupów? Preparowany ryż, cukierki krówki i margaryna.

Ulubiony deser sprzed lat wciąż cieszy się popularnością
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

Szyszki z ryżu preparowanego - smaczny i szybki deser

W czasach PRL, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, gospodynie domowe dwoiły się i troiły, by przygotować coś smacznego z tych produktów, które udało się jakimś cudem zdobyć. Był więc marcepan z fasoli, blok czekoladowy bez czekolady, no i pyszne krówkowe szyszki. Do przygotowania szyszek potrzebujemy 50 g preparowanego ryżu (dziś niestety coraz trudniej go kupić), masy krówkowej i margaryny. Szyszki robi się szybko. Nie wymagają one pieczenia.

Jak zrobić masę krówkową? Roztapiamy 20 dag krówek w 1/4 kostki margaryny. Masę trzeba ciągle mieszać, by się nie przypaliła. Można też kupić gotową masę lub zrobić ją ze słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy wstawić puszkę z mlekiem do garnka z wodą i gotować przez 2-3 godziny. Do masy warto dodać 3 łyżki kakao, wtedy otrzymamy czekoladowe szyszki.

Do masy krówkowej wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i formujemy szyszki. Należy jednak pamiętać, że lepienie szyszek to dość "brudna robota". Masa klei się do palców, aby więc ułatwić sobie pracę, warto w pobliżu postawić miskę z zimną wodą. Co jakiś czas zwilżamy dłonie i dopiero wtedy nabieramy masę. Dzięki temu nic się nie przykleja, a szyszki (lub kulki – jak kto woli) wychodzą ładne i kształtne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki