Sernik ze śliwkami
Śliwki i ser to połączenie idealne. Udowadnia to Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka.
Śliwki i ser to duet idealny. Udowadnia to Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka". Delikatna serowa masa i soczystość sezonowych owoców to przepyszne połączenie. Całość dobrze się komponuje, sprawiając wrażenie lekkiego, orzeźwiającego deseru.
Składniki (w temperaturze pokojowej):
750 g umytych śliwek
1 torebka kisielu malinowego bez cukru
250 g cukru + 3 łyżki
1 kg gotowego sera na sernik
150g kwaśnej śmietany 12 proc.
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 jajek
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (może być również waniliowy)
3 łyżki kaszy manny
- Śliwki wypestkować i pokroić na drobne kawałki.
- Kisiel ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 400 ml wody i słodząc 3 łyżkami cukru.
- Do ugotowanego, gorącego kisielu dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
- Ser zmiksować na gładką masę z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny, jajkami, kaszą manną i budyniami.
- Masę serową przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej zmielonymi orzechami. Na wierzchu poukładać śliwki w kisielu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut (gdyby sernik za bardzo zaczął się przypiekać z wierzchu, proszę nakryć go folią).
- Podawać przestygnięty, pokrojony na kwadraty. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. [
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście.