Ryż z warzywami
- średniej wielkości brokuł
- puszka kukurydzy
- puszka zielonego groszku
- 3 średnie marchewki (ja dodałam marchewki baby carrot, czyli miniaturową wersję marchewki)
- 3 szklanki ryżu sypkiego
- vegeta
- pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem vegety.
Brokuła dokładnie płuczemy i gotujemy aż będzie odpowiednio miękki. Jeśli gotujemy go w całości później odcinamy kwiaty ? można zrobić to również przed.
Marchewkę obieramy i kroimy w grube paski ? gotujemy aż będzie miękka.
Odsączamy kukurydzę i groszek
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodajemy brokuła, marchewkę, kukurydzę i groszek ? podsmażamy 2 minuty na małym ogniu, dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku odrobiną vegety i ziołowym pieprzem. Całość podsmażamy 4 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając żeby ryż nie przywarł do patelni.
Przepis dodał użytkownik fiolunka
Podziel się opinią
Komentarze