Trwa ładowanie...
14-05-2013 12:54

Rabarbar nie tylko w kompocie

Rabarbarowy kompot to klasyka, a placek z rabarbarem to jedno z kultowych ciast polskiej kuchni. A jednak roślina ta pojawia się na naszych stołach coraz rzadziej, wypierana przez owoce egzotyczne. Szkoda, bo rabarbar oprócz swojego specyficznego smaku jest w dodatku rośliną bardzo zdrową.

Rabarbar nie tylko w kompocieŹródło: 123RF, fot: 123RF
d1rm7fg
d1rm7fg

Łodygi rabarbaru nadają się do zbioru, gdy są jędrne, długie i słodko-kwaśne. Później stają się gorzkawe i niezbyt smaczne. Dlatego warto korzystać z okazji, gdy pierwsze okazy pojawiają się na straganach. Zawiera sporo witaminy C, trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. I niewiele kalorii – 100 g liczy zaledwie 21 kcal.

W medycynie ludowej rabarbar od wieków używany był jako środek przeczyszczający, przeciwzapalny i łagodzący stany lękowe. Niedawno naukowcy odkryli w nim substancje działające antyrakowo. To m.in. rapontygenina, która spowalnia działanie pewnego enzymu - cytochromu, występującego w guzach nowotworowych, głównie prostaty i piersi. Okazuje się, że najlepiej jeść pieczony rabarbar. Naukowcy z Sheffield Hallam University doszli do wniosku, że wówczas ma on najsilniejsze właściwości antynowotworowe. Badacze odkryli, że po 20 minutach obróbki cieplnej w roślinie wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub też uniemożliwiają ich dalszy rozwój.

Niektóre związki zawarte w rabarbarze mają także działanie podobne do działania estrogenów, czyli hormonów żeńskich. Dlatego warzywo polecane jest kobietom w okresie menopauzy, pań zmagających się ze zbyt dużym owłosieniem, a także osób z problemami skórnymi (np. z trądzikiem).

Są też i minusy. Rabarbar zawiera dużo kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jeść osoby z problemami nerkowymi i chorzy na artretyzm. Jednak ugotowany staje się znacznie mniej szkodliwy. Jedzmy rabarbar razem z produktami bogatymi w wapń – jego obecność w przewodzie pokarmowym zmniejsza wchłanianie szczawianów. Deser w postaci np. jogurtu, kawałków rabarbaru i łyżki miodu będzie świetnym rozwiązaniem.

d1rm7fg

Rabarbar w kuchni stosować możemy praktycznie do każdego dania. Najpopularniejszy jest kompot, przygotowany z pokrojonych na kawałki łodyg rośliny, zalanych wodą i dosłodzonych cukrem lub miodem. Do kompotu warto dodać również dwa - trzy goździki, by poprawić smak i aromat napoju.

Oto garść innych przepisów z rabarbarem.

*Kurczak z rabarbarem *
Całego kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy go solą, pieprzem i mielonym zielem angielskim. Przygotowujemy nadzienie: kroimy rabarbar na małe kawałki, dodajemy do niego dwie łyżki soli, troszkę ostrej papryczki, pół łyżeczki soli i dwie łyżki oliwy. Nadziewamy kurczaka i pieczemy go do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Łosoś z rabarbarem

Potrzebujemy: filety z łososia, dwie szklanki pokrojonego rabarbaru, dwie łyżki oleju, dwie łyżki brązowego cukru, dwie łyżki natki pietruszki i oliwę z oliwek. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy rabarbar z cukrem. Gdy będzie miękki (po ok. pięciu minutach) zdejmujemy patelnię z ognia. Przekładamy rabarbar do naczynia żaroodpornego i na wierzch kładziemy posolone i posypane natką filety z łososia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Na koniec polewamy oliwą.

d1rm7fg

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Potrzebne są: szklanka mleka, szklanka cukru, kostka masła, trzy jajka, cztery szklanki mąki pszennej, pół opakowania drożdży świeżych, szklanka cukru i kilogram rabarbaru. Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier i masło. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, przelewamy do miski i miksujemy z jajkami. Do ciepłej jeszcze mieszaniny dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Dodajemy mąkę i wyrabiamy. Potem przekładamy do natłuszczonej formy. Na ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy cukrem. Można dodać cynamon.

Naleśniki z rabarbarem

Przygotowujemy ciasto na naleśniki - do miski wsypujemy dwie szklanki mąki, dodajemy dwa jajka i tyle mleka (lub wody), by zrobić lejące się ciasto. Dodajemy łyżkę cukru i szczyptę soli. Smażymy naleśniki i w tym samym czasie przygotowujemy nadzienie rabarbarowe. Na patelnię wrzucamy pokrojony rabarbar, dodajemy kilka łyżek cukru, pół szklanki soku z pomarańczy i pokrojony mały kawałek imbiru. Smażymy wszystko na małym ogniu przez kilka minut, aż rabarbar zrobi się miękki. Rozsmarowujemy konfiturę na naleśnikach, składamy je w trójkąt i podsmażamy na maśle po pół minuty z każdej strony.

Sos z rabarbaru do mięs

Rabarbar, podobnie jak kwaśne owoce, takie jak porzeczki czy borówki, idealnie nadaje się do zrobienia sosu do mięsa. Jest to bardzo łatwe: rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki, wkładamy do garnka. Na pęczek rabarbaru (około 0,5 kg) dodajemy pół szklanki cukru, łyżkę miodu, szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu. Smażymy wszystko kilkanaście minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy trzy łyżki octu balsamicznego i smażymy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Jest to znakomity dodatek np. do mięsa z grilla.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

d1rm7fg
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rm7fg
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj