Rabarbar nie tylko w kompocie

Rabarbarowy kompot to klasyka, a placek z rabarbarem to jedno z kultowych ciast polskiej kuchni. A jednak roślina ta pojawia się na naszych stołach coraz rzadziej, wypierana przez owoce egzotyczne. Szkoda, bo rabarbar oprócz swojego specyficznego smaku jest w dodatku rośliną bardzo zdrową.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF

Łodygi rabarbaru nadają się do zbioru, gdy są jędrne, długie i słodko-kwaśne. Później stają się gorzkawe i niezbyt smaczne. Dlatego warto korzystać z okazji, gdy pierwsze okazy pojawiają się na straganach. Zawiera sporo witaminy C, trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. I niewiele kalorii – 100 g liczy zaledwie 21 kcal.

W medycynie ludowej rabarbar od wieków używany był jako środek przeczyszczający, przeciwzapalny i łagodzący stany lękowe. Niedawno naukowcy odkryli w nim substancje działające antyrakowo. To m.in. rapontygenina, która spowalnia działanie pewnego enzymu - cytochromu, występującego w guzach nowotworowych, głównie prostaty i piersi. Okazuje się, że najlepiej jeść pieczony rabarbar. Naukowcy z Sheffield Hallam University doszli do wniosku, że wówczas ma on najsilniejsze właściwości antynowotworowe. Badacze odkryli, że po 20 minutach obróbki cieplnej w roślinie wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub też uniemożliwiają ich dalszy rozwój.

Niektóre związki zawarte w rabarbarze mają także działanie podobne do działania estrogenów, czyli hormonów żeńskich. Dlatego warzywo polecane jest kobietom w okresie menopauzy, pań zmagających się ze zbyt dużym owłosieniem, a także osób z problemami skórnymi (np. z trądzikiem).

Są też i minusy. Rabarbar zawiera dużo kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jeść osoby z problemami nerkowymi i chorzy na artretyzm. Jednak ugotowany staje się znacznie mniej szkodliwy. Jedzmy rabarbar razem z produktami bogatymi w wapń – jego obecność w przewodzie pokarmowym zmniejsza wchłanianie szczawianów. Deser w postaci np. jogurtu, kawałków rabarbaru i łyżki miodu będzie świetnym rozwiązaniem.

Rabarbar w kuchni stosować możemy praktycznie do każdego dania. Najpopularniejszy jest kompot, przygotowany z pokrojonych na kawałki łodyg rośliny, zalanych wodą i dosłodzonych cukrem lub miodem. Do kompotu warto dodać również dwa - trzy goździki, by poprawić smak i aromat napoju.

Oto garść innych przepisów z rabarbarem.

*Kurczak z rabarbarem *
Całego kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy go solą, pieprzem i mielonym zielem angielskim. Przygotowujemy nadzienie: kroimy rabarbar na małe kawałki, dodajemy do niego dwie łyżki soli, troszkę ostrej papryczki, pół łyżeczki soli i dwie łyżki oliwy. Nadziewamy kurczaka i pieczemy go do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Łosoś z rabarbarem

Potrzebujemy: filety z łososia, dwie szklanki pokrojonego rabarbaru, dwie łyżki oleju, dwie łyżki brązowego cukru, dwie łyżki natki pietruszki i oliwę z oliwek. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy rabarbar z cukrem. Gdy będzie miękki (po ok. pięciu minutach) zdejmujemy patelnię z ognia. Przekładamy rabarbar do naczynia żaroodpornego i na wierzch kładziemy posolone i posypane natką filety z łososia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Na koniec polewamy oliwą.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Potrzebne są: szklanka mleka, szklanka cukru, kostka masła, trzy jajka, cztery szklanki mąki pszennej, pół opakowania drożdży świeżych, szklanka cukru i kilogram rabarbaru. Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier i masło. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, przelewamy do miski i miksujemy z jajkami. Do ciepłej jeszcze mieszaniny dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Dodajemy mąkę i wyrabiamy. Potem przekładamy do natłuszczonej formy. Na ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy cukrem. Można dodać cynamon.

Naleśniki z rabarbarem

Przygotowujemy ciasto na naleśniki - do miski wsypujemy dwie szklanki mąki, dodajemy dwa jajka i tyle mleka (lub wody), by zrobić lejące się ciasto. Dodajemy łyżkę cukru i szczyptę soli. Smażymy naleśniki i w tym samym czasie przygotowujemy nadzienie rabarbarowe. Na patelnię wrzucamy pokrojony rabarbar, dodajemy kilka łyżek cukru, pół szklanki soku z pomarańczy i pokrojony mały kawałek imbiru. Smażymy wszystko na małym ogniu przez kilka minut, aż rabarbar zrobi się miękki. Rozsmarowujemy konfiturę na naleśnikach, składamy je w trójkąt i podsmażamy na maśle po pół minuty z każdej strony.

Sos z rabarbaru do mięs

Rabarbar, podobnie jak kwaśne owoce, takie jak porzeczki czy borówki, idealnie nadaje się do zrobienia sosu do mięsa. Jest to bardzo łatwe: rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki, wkładamy do garnka. Na pęczek rabarbaru (około 0,5 kg) dodajemy pół szklanki cukru, łyżkę miodu, szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu. Smażymy wszystko kilkanaście minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy trzy łyżki octu balsamicznego i smażymy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Jest to znakomity dodatek np. do mięsa z grilla.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad