Rabarbar nie tylko w kompocie
Rabarbarowy kompot to klasyka, a placek z rabarbarem to jedno z kultowych ciast polskiej kuchni. A jednak roślina ta pojawia się na naszych stołach coraz rzadziej, wypierana przez owoce egzotyczne. Szkoda, bo rabarbar oprócz swojego specyficznego smaku jest w dodatku rośliną bardzo zdrową.
Łodygi rabarbaru nadają się do zbioru, gdy są jędrne, długie i słodko-kwaśne. Później stają się gorzkawe i niezbyt smaczne. Dlatego warto korzystać z okazji, gdy pierwsze okazy pojawiają się na straganach. Zawiera sporo witaminy C, trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. I niewiele kalorii – 100 g liczy zaledwie 21 kcal.
W medycynie ludowej rabarbar od wieków używany był jako środek przeczyszczający, przeciwzapalny i łagodzący stany lękowe. Niedawno naukowcy odkryli w nim substancje działające antyrakowo. To m.in. rapontygenina, która spowalnia działanie pewnego enzymu - cytochromu, występującego w guzach nowotworowych, głównie prostaty i piersi. Okazuje się, że najlepiej jeść pieczony rabarbar. Naukowcy z Sheffield Hallam University doszli do wniosku, że wówczas ma on najsilniejsze właściwości antynowotworowe. Badacze odkryli, że po 20 minutach obróbki cieplnej w roślinie wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub też uniemożliwiają ich dalszy rozwój.
Niektóre związki zawarte w rabarbarze mają także działanie podobne do działania estrogenów, czyli hormonów żeńskich. Dlatego warzywo polecane jest kobietom w okresie menopauzy, pań zmagających się ze zbyt dużym owłosieniem, a także osób z problemami skórnymi (np. z trądzikiem).
Są też i minusy. Rabarbar zawiera dużo kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jeść osoby z problemami nerkowymi i chorzy na artretyzm. Jednak ugotowany staje się znacznie mniej szkodliwy. Jedzmy rabarbar razem z produktami bogatymi w wapń – jego obecność w przewodzie pokarmowym zmniejsza wchłanianie szczawianów. Deser w postaci np. jogurtu, kawałków rabarbaru i łyżki miodu będzie świetnym rozwiązaniem.
Rabarbar w kuchni stosować możemy praktycznie do każdego dania. Najpopularniejszy jest kompot, przygotowany z pokrojonych na kawałki łodyg rośliny, zalanych wodą i dosłodzonych cukrem lub miodem. Do kompotu warto dodać również dwa - trzy goździki, by poprawić smak i aromat napoju.
Oto garść innych przepisów z rabarbarem.
*Kurczak z rabarbarem *
Całego kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy go solą, pieprzem i mielonym zielem angielskim. Przygotowujemy nadzienie: kroimy rabarbar na małe kawałki, dodajemy do niego dwie łyżki soli, troszkę ostrej papryczki, pół łyżeczki soli i dwie łyżki oliwy. Nadziewamy kurczaka i pieczemy go do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Łosoś z rabarbarem
Potrzebujemy: filety z łososia, dwie szklanki pokrojonego rabarbaru, dwie łyżki oleju, dwie łyżki brązowego cukru, dwie łyżki natki pietruszki i oliwę z oliwek. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy rabarbar z cukrem. Gdy będzie miękki (po ok. pięciu minutach) zdejmujemy patelnię z ognia. Przekładamy rabarbar do naczynia żaroodpornego i na wierzch kładziemy posolone i posypane natką filety z łososia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Na koniec polewamy oliwą.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Potrzebne są: szklanka mleka, szklanka cukru, kostka masła, trzy jajka, cztery szklanki mąki pszennej, pół opakowania drożdży świeżych, szklanka cukru i kilogram rabarbaru. Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier i masło. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, przelewamy do miski i miksujemy z jajkami. Do ciepłej jeszcze mieszaniny dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Dodajemy mąkę i wyrabiamy. Potem przekładamy do natłuszczonej formy. Na ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy cukrem. Można dodać cynamon.
Naleśniki z rabarbarem
Przygotowujemy ciasto na naleśniki - do miski wsypujemy dwie szklanki mąki, dodajemy dwa jajka i tyle mleka (lub wody), by zrobić lejące się ciasto. Dodajemy łyżkę cukru i szczyptę soli. Smażymy naleśniki i w tym samym czasie przygotowujemy nadzienie rabarbarowe. Na patelnię wrzucamy pokrojony rabarbar, dodajemy kilka łyżek cukru, pół szklanki soku z pomarańczy i pokrojony mały kawałek imbiru. Smażymy wszystko na małym ogniu przez kilka minut, aż rabarbar zrobi się miękki. Rozsmarowujemy konfiturę na naleśnikach, składamy je w trójkąt i podsmażamy na maśle po pół minuty z każdej strony.
Sos z rabarbaru do mięs
Rabarbar, podobnie jak kwaśne owoce, takie jak porzeczki czy borówki, idealnie nadaje się do zrobienia sosu do mięsa. Jest to bardzo łatwe: rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki, wkładamy do garnka. Na pęczek rabarbaru (około 0,5 kg) dodajemy pół szklanki cukru, łyżkę miodu, szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu. Smażymy wszystko kilkanaście minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy trzy łyżki octu balsamicznego i smażymy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Jest to znakomity dodatek np. do mięsa z grilla.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl