Pyzy z masłem rozmarynowym
- 50 g masła klarowanego
- pyzy (wykorzystane Nordis Pyzy z mięsem), można też zastosować kluski lub kopytka
- 1 duża lub 2 mniejsze gałązka rozmarynu
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Wyjątkowo szybkie i sycące danie, którego przygotowanie rozpoczynamy od roztopienia na patelni masła i wrzucenia do niego oderwanych od łodygi listków rozmarynu.
Smażymy kilka minut na małym ogniu. Listki powinny zmienić barwę na oliwkową i stać się chrupiące. Masło doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy pyzy. Kluski należy zacząć gotować kilka minut wcześniej, nim zaczniemy przygotowywać masło rozmarynowe.
Rozmaryn, uważany niegdyś za symbol wiernej miłości, jest jedną z najdłużej w Polsce uprawianych roślin doniczkowych. Zawiera olejki eteryczne, które są używane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym ze względu na właściwości antyseptyczne. Oczywiście rozmaryn jest też doskonałą rośliną przyprawową. Świetnie pasuje do mięsa i sosów. W powyższym przepisie posłużył do przygotowania aromatycznego masła, które nada intensywny smak klasycznym kluskom i podkreśli smak klusek z mięsem.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze