Pyszne chleby z całego świata
None
Pachnące i chrupiące
Chrupiące pieczywo to podstawa większości kuchni świata. Pierwsze pszenne chleby wypiekano już 9 tysięcy lat temu. W niczym nie przypominały one jednak puszystych bochenków, które teraz kupujemy w piekarniach. Były płaskie, twarde, wypiekane na gorących kamieniach. Jak to wygląda teraz? Zobaczcie przegląd najbardziej popularnego pieczywa, którym zajada się świat.
Bagietka
Pieczywo francuskie, któremu ciężko się oprzeć. Ma chrupiącą skórkę, a w środku jest idealnie miękkie i puszyste. To najbardziej znane na świecie pieczywo śniadaniowe. Idealne do past, sałatek i zup, np. cebulowej. Oryginalne bagietki powinny mieć metr długości. Na ich pomysł wpadli jako pierwsi piekarze Napoleona. Piekli je dla żołnierzy, bo były łatwe w transporcie.
Maca
Pół szklanki mąki mieszamy z 1/4 szklanki gorącej wody. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 5 części. Rozwałkowujemy je na płaskie placki. Nakłuwamy widelcem i smażymy na bardzo rozgrzanej, suchej patelni. Tak najprościej można zrobić popularne pieczywo Izraela, które tradycyjnie spożywają Żydzi w święto Paschy.
Focaccia
To rodzaj drożdżowego ciasta, które podaje się na śniadanie we Włoszech. Można dodawać do niego dowolne dodatki, by urozmaicić jego smak. Wspaniale smakuje ze śródziemnomorskimi dodatkami: oliwkami, gruboziarnistą solą, tymiankiem, bazylią, orzechami. Przepis na ten chleb jest dość prosty.
Składniki: 500 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 450 ciepłej wody, 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli, mielony pieprz, ulubione dodatki i zioła
Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, oliwę, sól. Wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do dużej miski, smarujemy z wierzchu oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do prostokątnej blachy nasmarowanej oliwą, posypujemy ziołami i solą i polewamy odrobina oliwy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ładnie się zarumieni.
Pita
Puszysty, dwuwarstwowy chlebek z charakterystyczną kieszonką jest popularny w kuchni arabskiej, tureckiej, cypryjskiej, greckiej. Najlepiej smakuje wypełniony różnorodnymi farszami z mięsa albo warzyw. Można go jeść z hummusem, świetnie pasuje do pasty z bakłażana albo soczewicy. Pity to główny składnik najchętniej jedzonych na świecie dań kuchni arabskiej, np. kebabów. Chlebki przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody, soli i cukru. Piecze się je na rozgrzanej do ok. 230 st. Celsjusza blasze.
Naan
To płaski, chrupiący chleb charakterystyczny dla kuchni hinduskiej. Oryginalnie wypieka się go w piecu tandoor, ale w domowych warunkach z powodzeniem można go zrobić w zwykłym piekarniku.
Składniki: 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 100 g jogurtu naturalnego, 150 ml ciepłego mleka
Przygotowanie: W dużej misce mąkę mieszamy z drożdżami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie przekładamy je na stolnicę, dzielimy na 7-8 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, owalny placek. Pieczemy około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza.
Chleb turecki
Jest idealny do kawy i herbaty oraz rozmaitych dżemów. Sekret jego niezwykłego smaku tkwi w słodkich dodatkach. To przede wszystkim miód i rodzynki.
Składniki: 500 g mąki, 30 g świeżych drożdży, 50 g cukru, 125 ml mleka, 4 łyżki miodu, 1 jajko, 2 garście rodzynek, 2 łyżki roztopionego masła, jajko i mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy drożdże z miodem, dodajemy 3 łyżki mąki, połowę mleka i odstawiamy na 20 minut. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, na środku robimy wgłębienie. Dodajemy sól. Oddzielnie miksujemy jajko z cukrem. Dolewamy resztę mleka, mieszamy i wlewamy do wgłębienia w mące. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, przelane wrzątkiem rodzynki i wyrabiamy dalej przez ok. 10 minut. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Z ciasta robimy podłużny bochenek. Smarujemy jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Marta Rowicka/ Kuchnia WP