Pyszne chleby z całego świata

None

Obraz

/ 7Pachnące i chrupiące

Obraz
© Shutterstock.com

Chrupiące pieczywo to podstawa większości kuchni świata. Pierwsze pszenne chleby wypiekano już 9 tysięcy lat temu. W niczym nie przypominały one jednak puszystych bochenków, które teraz kupujemy w piekarniach. Były płaskie, twarde, wypiekane na gorących kamieniach. Jak to wygląda teraz? Zobaczcie przegląd najbardziej popularnego pieczywa, którym zajada się świat.

/ 7Bagietka

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczywo francuskie, któremu ciężko się oprzeć. Ma chrupiącą skórkę, a w środku jest idealnie miękkie i puszyste. To najbardziej znane na świecie pieczywo śniadaniowe. Idealne do past, sałatek i zup, np. cebulowej. Oryginalne bagietki powinny mieć metr długości. Na ich pomysł wpadli jako pierwsi piekarze Napoleona. Piekli je dla żołnierzy, bo były łatwe w transporcie.

/ 7Maca

Obraz
© Shutterstock.com

Pół szklanki mąki mieszamy z 1/4 szklanki gorącej wody. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 5 części. Rozwałkowujemy je na płaskie placki. Nakłuwamy widelcem i smażymy na bardzo rozgrzanej, suchej patelni. Tak najprościej można zrobić popularne pieczywo Izraela, które tradycyjnie spożywają Żydzi w święto Paschy.

/ 7Focaccia

Obraz
© Shutterstock.com

To rodzaj drożdżowego ciasta, które podaje się na śniadanie we Włoszech. Można dodawać do niego dowolne dodatki, by urozmaicić jego smak. Wspaniale smakuje ze śródziemnomorskimi dodatkami: oliwkami, gruboziarnistą solą, tymiankiem, bazylią, orzechami. Przepis na ten chleb jest dość prosty.

Składniki: 500 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 450 ciepłej wody, 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli, mielony pieprz, ulubione dodatki i zioła

Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, oliwę, sól. Wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do dużej miski, smarujemy z wierzchu oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do prostokątnej blachy nasmarowanej oliwą, posypujemy ziołami i solą i polewamy odrobina oliwy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ładnie się zarumieni.

/ 7Pita

Obraz
© Shutterstock.com

Puszysty, dwuwarstwowy chlebek z charakterystyczną kieszonką jest popularny w kuchni arabskiej, tureckiej, cypryjskiej, greckiej. Najlepiej smakuje wypełniony różnorodnymi farszami z mięsa albo warzyw. Można go jeść z hummusem, świetnie pasuje do pasty z bakłażana albo soczewicy. Pity to główny składnik najchętniej jedzonych na świecie dań kuchni arabskiej, np. kebabów. Chlebki przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody, soli i cukru. Piecze się je na rozgrzanej do ok. 230 st. Celsjusza blasze.

/ 7Naan

Obraz
© Shutterstock.com

To płaski, chrupiący chleb charakterystyczny dla kuchni hinduskiej. Oryginalnie wypieka się go w piecu tandoor, ale w domowych warunkach z powodzeniem można go zrobić w zwykłym piekarniku.

Składniki: 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 100 g jogurtu naturalnego, 150 ml ciepłego mleka

Przygotowanie: W dużej misce mąkę mieszamy z drożdżami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie przekładamy je na stolnicę, dzielimy na 7-8 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, owalny placek. Pieczemy około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza.

/ 7Chleb turecki

Obraz
© Shutterstock.com

Jest idealny do kawy i herbaty oraz rozmaitych dżemów. Sekret jego niezwykłego smaku tkwi w słodkich dodatkach. To przede wszystkim miód i rodzynki.

Składniki: 500 g mąki, 30 g świeżych drożdży, 50 g cukru, 125 ml mleka, 4 łyżki miodu, 1 jajko, 2 garście rodzynek, 2 łyżki roztopionego masła, jajko i mleko do posmarowania ciasta

Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy drożdże z miodem, dodajemy 3 łyżki mąki, połowę mleka i odstawiamy na 20 minut. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, na środku robimy wgłębienie. Dodajemy sól. Oddzielnie miksujemy jajko z cukrem. Dolewamy resztę mleka, mieszamy i wlewamy do wgłębienia w mące. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, przelane wrzątkiem rodzynki i wyrabiamy dalej przez ok. 10 minut. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Z ciasta robimy podłużny bochenek. Smarujemy jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw