Tartaletki z suszonymi pomidorami i oliwkami
- SKŁADNIKI NA TARTALETKI I SAŁATKĘ DO PODANIA:
- ciasto francuskie
- pomidory suszone w oleju, odsączone i pokrojone w paseczki
- czarne oliwki
- 250 g sera ricotta
- 50 g sera Parmezan
- listki bazylii do dekoracji
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- żółtko do posmarowania brzegów tartaletek
- rukola
- uprażone i lekko rozdrobnione orzechy włoskie
- olej z orzechów włoskich
- ocet balsamiczny
- NA PESTO:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego Parmezanu
- listki świeżej bazylii
- 2 garści orzeszków pinii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Składniki na pesto miksujemy na gładką masę a płaty ciasta francuskiego zmniejszamy do kwadratów. Na każdym z nich smarujemy porcję pesto. Na wierzchu kładziemy pomidory, oliwki oraz ser ricotta i to wszystko posypujemy parmezanem oraz czarnym pieprzem. Brzegi tartaletek smarujemy wcześniej roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 20 minut. Powinny się zarumienić.
Proponujemy podawać tartaletki wraz z rukolą, którą warto polać olejem z orzechów włoskich i octem balsamicznym. Dodatkowo warto je posypać orzechami włoskimi. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze