Tartaletki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Obraz

Składniki

  • SKŁADNIKI NA TARTALETKI I SAŁATKĘ DO PODANIA:
  • ciasto francuskie
  • pomidory suszone w oleju, odsączone i pokrojone w paseczki
  • czarne oliwki
  • 250 g sera ricotta
  • 50 g sera Parmezan
  • listki bazylii do dekoracji
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • żółtko do posmarowania brzegów tartaletek
  • rukola
  • uprażone i lekko rozdrobnione orzechy włoskie
  • olej z orzechów włoskich
  • ocet balsamiczny
    • NA PESTO:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki startego Parmezanu
  • listki świeżej bazylii
  • 2 garści orzeszków pinii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przepis

Składniki na pesto miksujemy na gładką masę a płaty ciasta francuskiego zmniejszamy do kwadratów. Na każdym z nich smarujemy porcję pesto. Na wierzchu kładziemy pomidory, oliwki oraz ser ricotta i to wszystko posypujemy parmezanem oraz czarnym pieprzem. Brzegi tartaletek smarujemy wcześniej roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 20 minut. Powinny się zarumienić.

Przepis

Proponujemy podawać tartaletki wraz z rukolą, którą warto polać olejem z orzechów włoskich i octem balsamicznym. Dodatkowo warto je posypać orzechami włoskimi. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany