Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 300 g szynki lub kiełbasy
- 200 g sera żółtego np. gouda
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia
Przepis
Przesianą mąkę łączymy z mlekiem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy starty ser żółty, pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę i posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystkie składniki.
Przepis
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy placuszki.
Przepis
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Przepis
Podawać od razu, np. z domowym ketchupem lub sosem majonezowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl