Pizza - kaloryczność i sztuczki, jak ją odchudzić

Polacy chętnie jedzą potrawy kuchni włoskiej. Najczęściej wybieramy pizzę - jest smaczna i sycąca, jednak podwójna porcja serca, grube ciasto i mięsne dodatki czynią z niej prawdziwą bombę kaloryczną. W "Studiu Active" dietetyk Ewa Trusewicz opowiedziała o kaloryczności najpopularniejszych pizz i podpowiedziała co można zrobić, by ograniczyć kaloryczność pizzy.

Polacy chętnie jedzą potrawy kuchni włoskiej. Najczęściej wybieramy pizzę - jest smaczna i sycąca, a dodatkową jej cechą jest fakt, że można ją zjeść nie tylko w lokalu, ale również zamówić do domu. Jednak podwójna porcja serca, grube ciasto i mięsne dodatki czynią z niej prawdziwą bombę kaloryczną. Regularnie stołując się w ten sposób możemy szybko przybrać na wadze i narazić się na problemy z wysokim cholesterolem. W "Studiu Active" dietetyk Ewa Trusewicz opowiedziała o kaloryczności najpopularniejszych pizz i podpowiedziała co można zrobić, by ograniczyć kaloryczność pizzy.

Pizzę można również zrobić własnoręcznie w domu. Nie jest to trudne w przygotowaniu danie. Warto poeksperymentować ze spodami i zamiast klasycznego ciasta wykorzystać np. kiszoną kapustę.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany