Pieczony kurczak z ziołami i cytryną
- kurczaka
- 1 cytryna - dobrze wyszorowana
- główka czosnku - obrana i podzielona na ząbki
- garść świeżego tymianku i garść rozmarynu
- sól, pieprz i oliwa
- ziemniaki do pieczenia - podgotowane przed pieczeniem 12 minut w osolonej wodzie
Najpierw umyłam kurczaka dokładnie i wytarłam do sucha ręcznikiem papierowym. Posiekany rozmaryn, tymianek i sól oraz trochę oliwy wymieszałam dokładnie i całą mieszanka natarłam kurczaka z, zewnątrz ale i wewnątrz. Odstawiłam kurczaka na kilka godzin do lodówki - przykrytego folią. Najlepiej przygotować kurczaka rano i zostawić go tak do chwili aż nadejdzie czas na pieczenie.
Tuż przed włożeniem do piekarnika nafaszerowałam kurczaka cytryną - całą - ząbkami czosnku i resztą ziół z solą. Zawiązałam nogi kurczaka białą bawełniana nitką tak by cytryna nie wypadła podczas pieczenia.
Piekłam go w 220 stopniach C przez 45 minut. Po tym czasie dołożyłam podgotowane ziemniaki, posmarowałam je oliwą i całość wstawić na kolejne 45 minut do piekarnika. Alnbo nawet na 50 minut. W zależności od piekarnika.
Można, co jakiś czas podlewać kurczaka sosem, który z niego wycieka.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze